Onzekerheid kan worden veroorzaakt door lichamelijke, sociale, financiële en emotionele factoren en angst. Iemands persoonlijkheid en verleden hebben veel invloed op iemands zelfbeeld.
Onzekerheid is een vorm van angst. Het ontbreekt je aan zelfvertrouwen. Je piekert en voelt je gespannen. Je twijfelt over wat je doet, of over wie je bent.
Angst en onzekerheid zijn typische voorbeelden van emoties die mensen niet leuk vinden om te voelen. De meeste mensen denken dat deze emoties bij ze horen als persoon en dat ze er niks aan kunnen doen behalve ermee leren omgaan.
Mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis zijn vaak ook onzeker en voelen zich diep van binnen minderwaardig. Narcistische personen zijn daardoor erg gevoelig voor kritiek, waardoor ze geïrriteerd en kwaad kunnen reageren.
Symptomen van een laag zelfbeeld
Je voelt je erg onzeker, hebt weinig vertrouwen in jezelf en dat dingen je gaan lukken. Je bent niet trots op jezelf, je haalt jezelf steeds naar beneden. Als iets wel goed is gegaan, heb je de neiging om dit succes te verkleinen (het komt niet door jouw handelen, maar door anderen).
Gevolgen van onzekerheid
Onzekerheid kan tot gevolg hebben dat je geen grenzen kunt stellen of je voortdurend tekortschoten voelt. Dan voel je je niet meer vrij om dat te doen wat belangrijk voor je is. Langdurige onzekerheid kan allerlei gevolgen hebben voor je gezondheid, sociale leven, relatie en werk.
Sommige mensen zijn van nature zekerder van zichzelf dan anderen. Naast je temperament spelen je ouders en leeftijdsgenoten een belangrijke rol bij de ontwikkeling van zelfvertrouwen. Geven zij aandacht en liefde en word je met respect behandeld, dan ontstaat een positief zelfbeeld.
Door durven voor jezelf op te komen en je grenzen aan te geven, vergroot je je zelfvertrouwen aanzienlijk. Hoe meer je dit doet, hoe makkelijker het wordt. Het is een manier van voor jezelf zorgen. Gezond te eten en regelmatig te bewegen horen daarbij, maar dit evengoed ook.
Mannen die zich onzeker voelen over hun mannelijkheid, zijn geen timide doetjes maar gaan net veel vaker over tot geweld. Een inzicht dat preventie van (gezins)geweld kan helpen.
Natuurlijk heeft iedereen wel eens van die dagen dat je je onzeker voelt over wat je doet, hoe je presteert, hoe je overkomt en hoe je je gedraagt. Maar als deze onzekerheid doorslaat en de negatieve gedachten in je hoofd de overhand hebben in jouw leven, dan heb je last van een negatief zelfbeeld.
Je hoopt controle op de ander te krijgen daardoor wil je het liefst alles weten wat je partner doet, met wie, waar, hoe lang enz. Je denkt dat dit je de rust en bevestiging geeft die je nodig hebt. Dit heeft vaak het effect dat je partner zich beklemd en gecontroleerd voelt.
Hoe ontstaat een gebrek aan zelfvertrouwen
Indien je vroeger te weinig bevestiging heeft gekregen, of als je vroeger gepest bent, je werd gekleineerd, anderen hadden vaak kritiek op je, je had een dominantie ouder, of je werd juist te veel beschermd, kan het zijn dat je hierdoor onzeker bent geworden.
Negatief denken komt voort uit angst. Angst voor het onbekende, angst voor verlies aan controle, angst dat het niet goed komt. Niet voor niets is er de uitspraak: 'de mens lijdt nog het meest aan het lijden dat hij vreest'.
De beste manier om een narcist pijn te doen is door het soort persoon te zijn dat ze gewoon niet kunnen zijn. Ga dus nooit het gevecht aan. Dan voed je de narcist, De ander van jouw gelijk te overtuigen roept veelal een discussie op, ook al zit de ander echt fout en heb jij echt gelijk.
Een narcist gek maken gaat trouwens makkelijker als je sterk in je eigen schoenen staat. Ga voor je eigen geluk, vergroot je zelfvertrouwen, want als jij in jouw kracht staat, zal de narcist jou minder raken. Wees onafhankelijk en zorg voor jezelf.
Zo kan je bijvoorbeeld onzeker zijn binnen je relatie omdat je een negatief zelfbeeld hebt: hoe kan mijn partner mij leuk vinden terwijl ik helemaal niet leuk ben? Maar ook ervaringen uit het verleden die emotionele littekens hebben achtergelaten kunnen zorgen voor een onzeker gevoel.
Onzekerheid is niet aangeboren. Het is een vorm van angst waardoor je weinig vertrouwen in jezelf hebt. Er zijn verschillende oorzaken die je onzeker kunnen maken: Lichamelijke veranderingen: Puberteit, veroudering of een menopauze.