Een steenpuist breekt vaak vanzelf binnen een week open, waarbij het pus naar buiten komt en de huid kan gaan genezen. Wat je in de tussentijd zelf kunt doen is, naast er zoveel mogelijk vanaf blijven, gebruik te maken van huidverzorgingsproducten met salicylzuur, ook wel BHA genoemd en AHA.
Voor we afsluiten, willen we dit meegeven: een pukkel verdwijnt na vijf dagen vaak vanzelf. Het beste is om gewoon geduld te hebben.
Een onderhuidse pukkel verdwijnt meestal uit zichzelf, als je het gebied goed schoonhoudt met een reiniger met salicylzuur (tweemaal daags en weer na het zweten en sporten), liever geen make-up draagt (of anders in ieder geval niet-comedogene foundation die de poriën niet verder verstopt) en goed voor jezelf zorgt.
Er vormt zich een ballon onder je huid, die opblaast en leegloopt, afhankelijk van hoeveel talg je produceert. De oplossing: helaas verandert cystische acne de structuur van je huid, dus er is geen manier waarop je het zelf kunt verwijderen. Wacht af of ga naar een dermatoloog om het probleem te verhelpen.
Puisten uitknijpen is niet verstandig
Knijpen is natuurlijk aanlokkelijk, maar daarmee beschadig je de huid. Dat kan littekens veroorzaken. Vooral als de puist dieper ligt, moet je flink werken om het pus weg te krijgen. Daarmee kun je de bacteriën die de ontsteking veroorzaken juist dieper de huid in drukken.
Waarom je puistjes niet zelf moet uitknijpen
Maar ook al sméékt een puistje bijna om aangeraakt te worden: wij raden het sterk af om deze zelf uit te knijpen. En wel om deze redenen. Er zitten veel bacteriën op onze handen. Bij het uitknijpen van puisten komen die bacteriën in het open wondje terecht.
Waarschijnlijk heeft dit te maken met de stof zink die soms in tandpasta's wordt gebruikt (vooral vroeger gebeurde dat). Daaraan worden ontstekingsremmende eigenschappen toegeschreven. Maar tandpasta's bevatten andere ingrediënten zoals fluoride die de huid juist irriteren. Geen goed idee voor je puistjes dus.
Een pukkel
Om de zwelling en de roodheid wat te verminderen kun je een aspirine, diclofenac of voltaren oplossen in een beetje water en het puistje deppen met de vloeistof. Als je nog een tube hydrocortison hebt liggen (dit wordt bijvoorbeeld voorgeschreven tegen eczeem) dan kan je dit in geval van nood ook gebruiken.
Stip het puistje dan aan met een concealer die matcht met je huidskleur of combineer met een groene concealer van bijvoorbeeld BE Creative Make Up. De groene tint neutraliseert de roodheid van een puistje.
Wat is een pustel? Pustels zijn met pus gevulde bultjes die optreden wanneer een infectie in de follikel aanwezig is. Dit gebeurt als er teveel dode huidcellen, talg en bacteriën ophopen in de follikel. Doordat bacteriën de strijd aangaan met witte bloedcellen, ontstaat er schade in de vorm van pus.
Meng een klein beetje baking soda met een eetlepel warm water tot een papje. Stip vervolgens de plaats delict aan en laat het goed opdrogen. Je zal zien dat roodheid afneemt en je puistje sneller verdwijnt. Dat komt omdat het zout de ontsteking vermindert en de huid kalmeert.
Puistjes ontstaan door overmatige talgproductie in combinatie met bacteriën. Elk haartje in je huid heeft een talgklier die talg produceert. De talg beschermt jouw huid en zorgt dat de huid zacht en soepel blijft. Maar wanneer er te veel talg wordt geproduceerd, kan de opening naar je huid (je porie) verstopt raken.
Een steenpuist herken je aan een diepe onderhuidse puist met etter en een gele 'puskop'. Qua uiterlijk ziet een steenpuist er wat roder, pijnlijker en groter uit dan een gewone puist. Je herkent een gewone puist aan een onderhuids bultje of aan een wit kopje aan de oppervlakte van je huid.
Wil jij ervoor zorgen dat je puistjes weggaan? Dan kan tandpasta de oplossing zijn. Met behulp van tandpasta kan je er namelijk voor zorgen dat je puist binnen 1 dag verdwijnt.
Vaseline is een goede manier om de huid vet te houden, maar helpt niet tegen puisten. Wel kan je, nadat een puistje een korstje is geworden, de huid plaatselijk verzorgen met vaselinezalf.
Een puistje is in feite een soort comedo (mee-eter, ofwel gedilateerde haarfollikel) die ontstaat doordat overtollig talg en dode huidcellen vast komen te zitten in de poriën van de huid. In verergerde staat kan het zich ontwikkelen tot een puistje of papels.
Het klinkt gek, maar het is belangrijk om het puistje eerst te analyseren (zonder deze aan te raken) en jezelf de volgende vraag te stellen: is het puistje rijp? Dit kun je zien aan de kleur, puisten met een witte kop zijn namelijk rijp.
Een puist of een pukkel is een kleine ontsteking van de huid die veroorzaakt wordt door een ontstoken talgklier. Een puist is herkenbaar aan zijn rode kleur en zijn witte puntje met pus. We maken onderscheid tussen onder- en bovenhuidse puisten. Puistjes komen met name voor in het gezicht, op de rug en op de schouders.
Het is essentieel dat je je huid regelmatig reinigt en een goede hygiëne handhaaft als je verdere onderhuidse puistjes wilt voorkomen. Wij raden je aan je gezicht 's ochtends, voor het slapen gaan en na het zweten te wassen met een cleanser. We raden je aan geen vette producten te gebruiken.
Wees matig met zuivel, zoals melk, karnemelk, yoghurt, vla, boter, kaas en roomijs. Koemelk kan uitbarstingen van acne uitlokken of verergeren. De boosdoeners zijn dan de mannelijke hormonen in de melk die de groei van koeien stimuleren.
Laat het niet langer dan 3 minuten intrekken, dit kan de huid uitdrogen. Herhaal dit voor ongeveer 4 dagen achter elkaar en je zal zien dat je huidconditie verbeterd is.
Sudocrem kan acnevlekjes genezen en de huid kalmeren. Dit komt door de antiseptische werking van de benzyl alcohol die in Sudocrem zit verwerkt. Breng wat Sudocrem aan op vervelende puistjes nadat je je gezicht gewassen hebt. Laat dit 's nachts zitten en was de volgende ochtend je gezicht met water.
Probeer zoveel mogelijk van je puistjes af te blijven ! Het is erg verleidelijk om gele puistjes en mee-eters met je vingers uit te knijpen. Beter een rood plekje dan een vies geelkopje in je gezicht. Het advies is echter om zoveel mogelijk van de puistjes af te blijven, vooral van de geelkopjes.
Ga niet te ver door met knijpen
Drukt voorzichtig het talg en de pus uit het puistje. Maar ga niet te lang door. Je stopt met knijpen op het moment dat je wat bloed ziet. Dan ben je eigenlijk al te ver.
' Kortom, je voelt een combinatie van fysieke drukontlasting wanneer je een puistje uitdrukt en een mentaal gevoel van opluchting. Je hersenen en lichaam vinden het leuk als je een puistje uitknijpt. Datzelfde gevoel kunnen mensen ook krijgen van het kijken naar video's waarin een puist wordt uitgeknepen.