Italianen zijn erg stellig voor wat betreft het gebruik van producten uit eigen land, als het op koken aankomt. Italianen hebben een hekel aan Ketchup, beter is (verse) tomatensaus uit de Italiaanse keuken. De traditionele Italiaanse pizza heeft geen ananas, deze vrucht komt van oorsprong niet uit Italië.
Italianen zijn traditioneel, gastvrij en warm maar ook heel zeker van hun zaak; Er gaat niets boven hun land, keuken en gewoontes! Dit artikel beschrijft de belangrijkste omgangsvormen die zeer gewaardeerd worden als je je als toerist in Italië begeeft.
Het Italiaanse ontbijt is heel simpel: een romige cappuccino of een sterke caffè met een cornetto (croissantje) of een andere zoete lekkernij in een van de vele koffiebarretjes, of thuis een snelle koffie gemaakt met de moka, eventueel met een (zoet) broodje.
De lunch wordt, afhankelijk van de regio, tussen 12.30 en 15.00 uur genuttigd. De lunch is voor Italianen de belangrijkste maaltijd van de dag, een moment van samenzijn voor de familie. Het diner wordt meestal rond een uur of 20.00 opgediend. De Italianen gaan graag uit eten, ongeacht of het nu weekend is of niet.
Vooral op zondag komen de Italianen graag samen voor een familiediner. De zondag is dan ook de dag bij uitstek dat je naar La Mamma of naar een restaurant gaat om samen met familie en vrienden te genieten van alle gangen. Eet goed, drink goed en leef met plezier je leven; een moto dat het waard is om naar te leven!
Algemeen. De Italianen eten net als wij 3 maaltijden per dag. Ze beginnen met La prima Colazione, het ontbijt. De Italianen houden van een zoet ontbijt een een broodje ham of kaas zul je dan ook niet tegen komen als ontbijt.
Italianen beginnen later aan hun diner dan wij Nederlanders, namelijk rond 21.00 uur. Maar dat is ook wel logisch na zo'n uitgebreide lunch. Je hebt dan om 18.00 uur nog geen zin om alweer te gaan eten. Bovendien zijn de Italianen erg laat klaar met werken, waardoor het diner automatisch ook laat is.
Bij een echte Italiaan vind je in de keuken bijna altijd twee soorten olijfolie, de Extra virgine en de “gewone” olijfolie. De extravergine verliest veel van zijn smaak bij verhitting en komt het best tot zijn recht bij koud gebruik zoals in sauzen of over salades.
Maar wat is de reputatie van Nederlandse vakantiegangers? Houd je vast. De Italianen over ons: 'Barbaren' "De meeste Italianen idealiseren Nederland als een liberaal land, waar alles goed is georganiseerd en iedereen werk heeft”, zegt Arthur Weststeijn, docent Italiaanse geschiedenis en auteur van Nederlanders in Rome.
De Italianen zijn een van de Indo-Europese volkeren in Europa.
Een Italiaanse vrouw is een geweldige collega. Ze kan goed communiceren, ze is inventief en vindingrijk en als ze zegt dat ze iets voor haar rekening neemt, dan doet ze het ook. Ze is het soort vrouw dat je onmiddellijk aan zou nemen als het jouw bedrijf was.
Ananas op een pizza, kijk, in sommige pizza-restaurants (zeker bij ons in België) zijn ze bezweken voor de druk, maar Italianen vinden dat echt afschuwelijk. Fruit op pizza… een doodzonde. Dus beter niet doen.
De belangrijkste organisaties in Italië zijn de cosa nostra op Sicilië, de 'ndrangheta in Calabrië, de Camorra in Napels en de Sacra Corona Unita in Apulië. De term wordt tegenwoordig ook gebruikt voor georganiseerde misdaad in het algemeen.
Pizza, het bekendste Italiaans eten
De pizza komt ergens uit het Middellandse Zeegebied, waar al duizenden jaren ronde broden worden gebakken die dan meteen als bord dienden. In Italië doken ze in de 17e eeuw in de annalen op, toen er in Napels 'pizzaioli' waren die ze bakten.
Friet is al een tijdje in opkomst in Italië, met name in Napels. De eigenaar van snackbar Pieperz: 'Daar is al te veel friet, vinden sommigen.
Italië Net als in Frankrijk, is ook in Italië de fooi (à tien procent) inbegrepen bij de rekening. Dus voordat je na het afrekenen van je pizza guitig bent met de fooi, check eerst of het niet al bij het totaalbedrag in zit. Soms zie je ook 'coperto' terug op de rekening.
La pasta is een van de kenmerkende elementen van de Italiaanse keuken. Het is dan ook niet zo gek dat de Italianen de grootste pasta-eters ter wereld zijn. Zij eten gemiddeld zo'n 28 kilo pasta per jaar, wat neer komt op een halve kilo pasta per week.
Espresso... dé nationale drank van de Italianen. In heel Italia wordt espresso eenvoudig caffè genoemd. Ze beginnen er 's morgens vroeg mee en zelfs laat op de avond wordt hij na een overvloedige maaltijd als digestief gebruikt.
Spanje (83,5 jaar) en Italië (83,4 jaar) kennen binnen de EU-28 de hoogste levensverwachting. Inwoners van Bulgarije, Letland en Litouwen zitten met 74,9 jaar zes jaar onder het EU-gemiddelde. In Nederland was de levensverwachting bij geboorte 81,7 jaar.
Toch staat Italië al jaren in de top vijf van gezondste landen ter wereld, en is de levensverwachting een van de hoogste van alle Europese landen. Dit alles wordt toebedeeld aan het gezonde mediterrane dieet. Olijfolie in plaats van boter, is dat echt het enige geheim van de gezonde Italiaanse bevolking?
Italië staat bekend om wijn, wijn en nog eens wijn. De grote Italiaanse merken bier zijn niet zo bijzonder, het is gewoon pils, maar er verschijnen steeds meer kleine brouwerijen die bijzondere bieren op de markt brengen. Onder liefhebbers is Italië als bierland de laatste jaren dus in aanzien gestegen.
Diner (cena)
Een typisch Italiaans diner thuis wordt meestal rond 8 uur 's avonds geserveerd en bestaat uit pasta, vlees en vis. Uit eten gaan in Italië is best wel een ding: meerdere gangen, wijn en veel kletsen en wachten maken allemaal deel uit van het geheel.
60% van de Italianen eet minstens één keer per week pizza en 15% zelfs meer dan één keer per week.