De Adriatische Zee (Italiaans: Mare Adriatico, Sloveens: Jadransko morje/Jadran, Kroatisch en Bosnisch: Jadransko more, Servisch: Јадранско море, Albanees: Deti Adriatik, Latijn: Hadriaticum) is een randzee van de Middellandse Zee tussen het Apennijns Schiereiland en het Balkanschiereiland.
De hele westkant van Kroatië ligt aan de Adriatische Zee. Ten noorden van Kroatië liggen Hongarije en Slovenië, aan de oostzijde ligt Servië en daar onder Bosnië-Herzegovina. Zuidelijk van Kroatië ligt het land Montenegro. De Kroatische hoofdstad is Zagreb, andere belangrijke steden zijn onder meer Osijek en Rijeka.
ZOUTGEHALTEA. Het gemiddelde zoutgehalte in de Adriatische Zee is 38,3‰. De zuidelijke wateren zijn wat zouter als gevolg van de invloed van de rivier de Po.
Adriatische zee de schoonste rondom de Mediterraan Jaarlijks worden in Kroatië onderzoeken gedaan naar de kwaliteit van het zeewater. Uit het laatste onderzoek door het Kroatische Ministerie van Milieubescherming is gebleken dat het zeewater langs 97,4% van de Kroatische stranden geschikt is om te zwemmen.
De naam Koninkrijk der Serven, Kroaten en Slovenen bestond elf jaar. In 1924 werd het land omgedoopt tot het Koninkrijk Joegoslavië door Koning Alexander I. De koninklijke familie van Joegoslavië, de Karađorđević-familie, kwam uit Servië.
Populair eten in Kroatië is bijvoorbeeld ham, schapenkaas en vis- of lamskoteletten. Ook kreeft vind je terug op tafel tijdens de lunch in Kroatië. Als nagerecht wordt er vaak iets zoets gegeten. Denk bijvoorbeeld aan verschillende soorten pannenkoekjes, palancika's, die belegd worden met zoete stropen en fruit.
Ćevapčići. Dit gerecht is misschien wel de beroemdste specialiteit van Kroatië. De kleine vleesrolletjes, die hun typische smaak krijgen op de houtskoolgrill, worden traditioneel bereid van schapenvlees. Tegenwoordig bevatten ze meestal rund- of varkensvlees.
In Kroatië gelden over het algemeen een hoge kwaliteit van het zeewater en geschikt om in te zwemmen.
Omdat de stranden van Kroatië vrijwel allemaal kiezelstranden zijn, ga je echt waterschoenen nodig hebben.
Zoals je overal op onze site kunt lezen, is Kroatië een land met maar weinig zandstranden. Het grote voordeel van de rots- en kiezelstranden is dat de zee hierdoor zeer helder is en dus uitermate geschikt om te snorkelen.
Zeewater is echter niet overal even zout. In de Baltische Zee is het water het minst zout en in de Dode Zee is het water zo zout dat je erop kunt drijven.
De temperaturen van het zeeoppervlak liggen tussen de 24 °C en 26 °C over de hele Adriatische Zee. Aan het einde van de zomer worden de verschillen tussen het noorden en het zuiden van de Adriatische Zee tijdens de nachten, terwijl de dagtemperaturen grotendeels hetzelfde zijn.
De Dode Zee heeft een zoutgehalte van 33,7 procent, terwijl dat van de oceanen gemiddeld slechts 3,9 procent is. Ter vergelijking: de Oostzee heeft een zoutgehalte van slechts 0,3-1,2 procent.
Haaienaanvallen zijn zeer zeldzaam in Kroatië omdat er van nature geen gevaarlijke haaiensoorten leven in de Adriatische Zee voor Kroatië. Er zijn in het verleden een aantal gevaarlijke haaien voor de kust gespot, waaronder een witte haai, maar dit zijn altijd 'verdwaalde' haaien die hier niet thuishoren.
Een van de mooiste plekken in Kroatië is de stad Dubrovnik, die ook wel de parel van de Adriatische zee wordt genoemd. Het oude stadsgedeelte wordt omsingeld door een grote stadsmuur. Vanaf deze muur heb je een prachtig uitzicht over het helderblauwe water en de schattige kleine straatjes.
In veel Oost-Europese landen is voorzichtigheid geboden. Vooral op het platteland is het water vaak niet van goede kwaliteit en kunt u beter flessenwater drinken. Een uitzondering vormt Kroatië, daar is het leidingwater van goede kwaliteit.
ontstekers en lonten. mijnen, granaten en andere militaire explosieven. vuurwerk of andere pyrotechnische artikelen. rookbommen en andere apparaten voor rookproductie.
Is alles duurder geworden in Kroatië met de komst van de euro? Om het maar even heel simpel te zeggen: nee, prijzen in Kroatië zijn niet gestegen vanwege de euro. Net als in andere landen stijgen ook in Kroatië de prijzen als gevolg van inflatie, wat toeristen in het seizoen van 2022 al hebben gemerkt.
Kroatië is absoluut geen duur land, sterker nog, het is een vrij goedkoop land. Houd er echter rekening mee dat wij naar toeristisch gebied afreizen, waardoor hier de prijsverschillen minder groot zijn. In de supermarkt zijn plaatselijke producten vaak een stuk goedkoper dan in Nederland.
Het zeewater in het noorden van Kroatië (rond Pula en Krk) zal gemiddeld een graad Celsius lager zijn dan in Split en in het zuiden van Kroatië ter hoogte van Dubrovnik ongeveer een graad warmer. Houd in het voorjaar rekening met een gemiddelde zeewatertemperatuur van 16 graden Celsius rond Split.
Mooie zandstranden in Kroatië zijn erg zeldzaam. Vooral op schiereiland Istrië zijn weinig zandstranden te vinden. Toch zijn er een naast kiezelstranden een aantal prachtige zandstranden die je gezien moet hebben!
Het ontbijt in Kroatië is vrij simpel. Meestal worden er broodjes en croissantjes gegeten. Ook zie je nog wel eens invloeden van het ontbijt uit Azië, vanwege de Turkse invloeden die je in Kroatië veel ziet. Als drinken kun je kiezen uit thee, koffie of vruchtensap.
Binnen bebouwde kom: 50 km/h. Buiten bebouwde kom: 90 km/h. Autowegen: 110 km/h.