De kostprijs van een frikandel bedraagt amper 0,06 euro. De groothandel koopt ze voor 0,17 euro per frikandel in bij de fabrikant. De friturist betaalt 0,50 euro bij de groothandel en de consument legt gemiddeld 1,75 euro neer voor een frikandelletje.
Een standaard frikandel is 18 centimer, de frikandel XL is 25 centimer en de frikandel XXL is 36 centimer lang.
Als u een frikandel eet krijgt u 200 kilocalorieën binnen. Volgens het Voedingscentrum heeft een gemiddelde man per dag genoeg aan 2.500 calorieën, voor een vrouw is 2.000 calorieën voldoende. Dat betekent dat een man 12,5 frikandellen en een vrouw 10 frikandellen per dag mag eten.
In totaal werden er zeven verschillende A-merken getest. De winnende frikandel is de Frikandel Best Bite van Vanreusel. Vanreusel kennen we ondermeer van de frikandel XXL en de vierkante frikandel. De snackfabrikant is langzaam terrein aan het veroveren.
Frikandellen worden gemaakt van voornamelijk kippenvlees (soms seperatorvlees, dit is het vlees wat aan de karkassen blijft zitten als de grote stukken er af zijn gesneden), varkensvlees en in sommige gevallen een klein beetje paardenvlees.
Gezonde snack?!
Al bevat een frikandel dus geen koeienogen, voor je gezondheid moet je wel uitkijken. De snack bestaat uit verwerkt vlees, dat veel verzadigde vetten bevat. Ook met de saus moet je oppassen. Een frikandel speciaal bevat uitjes (gezond hoor!), maar toch ook vooral veel mayo en curry.
De frikandel bevat gewoon vlees: kippenvlees, varkensvlees en ja. heel soms ook een klein beetje paardenvlees. Het hoofdbestanddeel van de snack is separatorvlees. Dat zijn kleine restjes vlees die aan het karkas blijven zitten nadat de filet, borst en andere grotere stukken van de kip zijn afgesneden.
Esquire vroeg zich af hoe een frikandel smaakt die gemaakt is door een chefkok. Aan Schilo van Coevorden de taak om twee varianten te maken van de frikandel. Eentje is de lobster frikandel gemaakt van onder meer garnalen, eidooier, zout, kreeftensaus, mayonaise van safraan, kaviaar en een beetje goud.
Een frikandel moet zo'n vier minuten in de frituurpan. Cafetaria's die werken niet met frituurtijden maar kijken wanneer de snacks boven komen drijven. Zodra de snack boven het frituurvet komt drijven dan is de snack klaar.
We eten jaarlijks ongeveer 600 miljoen frikandellen. Ofwel 35 per persoon. Inclusief frikandellen uit de supermarkt natuurlijk.
Het begon allemaal in 1954 toen de eerste frikandel werd geïntroduceerd in de Nederlandse stad Dordrecht. Gerrit de Vries maakte toentertijd gehaktballen die hij vervolgens verkocht aan de horeca. Veel mensen waren groot liefhebber van zijn ronde gehaktwonderen.
De XXL is gemaakt op basis van kip en met de kruiden van de Frikandel Best Bite. Met maarliefst 250 gram en 35 centimeter per stuk is deze beuker al een maaltijd opzich, maar natuurlijk smaakt een portie friet of een broodje er ook gewoon goed bij!
Productomschrijving. Langwerpige staafvormige snack, gekruid, gebraden halal vlees. De Vries Snacks introduceerde als eerste de Frikadel op de Nederlandse markt. Tegenwoordig is de Frikadel een bestseller en valt deze niet meer weg te denken uit het assortiment.
In de moderne frikandel vindt men kippenvlees dat achterbleef op het karkas na het fileren (40 %), ook wel separatorvlees genoemd, 25% is varkensvlees; sommige producenten voegen nog circa 5% paardenvlees toe. De rest is water, paneermeel, bindmiddel, kruiden, uien en smaakversterkers.
Ga je voor het '”minst slechte” kies dan een Vietnamese loempia, wat bitterballen of een kroket. Deze bevatten relatief weinig calorieën en minder vet dan bijvoorbeeld een frikadel of berenhap. Het ouderwetse patatje mét scoort helaas het minst, op zowel aantal calorieën als vet.
Voor veel Nederlanders bestaat het ontbijt uit een boterham of 2 met beleg. Nederlanders eten daarnaast ook wel beschuit, ontbijtkoek, yoghurt of havermout als ontbijt. Vaak worden boterhammen belegd met hartig of zoet beleg. Denk maar aan een paar plakken kaas, pindakaas of hagelslag.
De winnaar van de meest gezonde snack van de snackbar gaat naar de kroket. Een kroket bevat namelijk minder zout dan een frikandel. Bovendien wordt een frikandel vaak gegeten met mayonaise, currysaus en uitjes.
De Frikandel Super van Subliem, welke geproduceerd wordt door Vanreusel in België, is als lekkerste verkozen. Het proefpanel testte nog zes andere horeca A-merken die allen in Nederlandse horeca verkrijgbaar zijn, waaronder ook de frikandellen van Beckers en Van Lieshout.
Dat de frikandel de populairste snack is van Nederland, kon je al eerder lezen op onze website. Aan het einde van de jaren 90 nam de frikandel de kroon over van de kroket.
frikandel {de}
minced-meat hot dog {znw.}
Het woord frikandel komt als aanduiding voor dit type worst ook voor in Oost- en West-Vlaanderen. In Antwerpen en Vlaams-Brabant wordt een frikandel doorgaans een curryworst genoemd, in Limburg ook wel eens een lange hamburger. Frikadel is een Belgisch-Nederlands woord uit de spreektaal en betekent 'gehaktbal(letje)'.
De naam frikandel komt van een platte Duitse gehaktbal: de frikadelle. Vijf jaar later bracht Jan Beckers, geïnspireerd door de Amerikaanse snackcultuur, een paar wijzigingen aan in de structuur van de frikandel. Zo ontstond de frikandel zoals wij deze nu kennen.