Het diagnosticeren van een whiplash is niet eenvoudig omdat de aandoening vaak niet objectief zichtbaar is. Aan de buitenkant en van binnen is de schade moeilijk 'te zien'. Een whiplash diagnose wordt daarom in de regel via een anamnesegesprek en door de aanwezigheid van lichamelijke en fysieke klachten gesteld.
Aantonen whiplash letsel
In beginsel toont het slachtoffer met whiplash aan dat het verkeersongeluk zijn of haar letselschade veroorzaakte. Whiplashklachten zijn helaas niet vast te leggen op röntgenfoto's, een MRI of op andere wijze. De klachten zijn daardoor niet medisch objectiveerbaar.
Meestal is dit een neuroloog. Bij een whiplash is er op een scan van je hersenen geen schade te zien.
Een whiplash is moeilijk te diagnosticeren. Dit komt omdat er geen objectiveerbare schade is. Dit betekent dat het op een MRI-scan of röntgenfoto niet is te zien. De diagnose wordt daarom meestal gesteld via een anamnesegesprek en door de aanwezigheid van lichamelijke en fysieke klachten.
Voorbeelden letselschade bedragen bij whiplash. De bedragen die worden uitgekeerd aan smartengeld bij deze nek aandoening liggen tussen de 5000 euro en 40.000 euro. Hierbij is ernst en aard van het nekletsel van belang en de gevolgen voor uw dagelijks functioneren.
Whiplash en werk: 75% van de whiplash slachtoffers is na 6 tot 12 maanden volledig herstelt. Gemiddeld gaan mensen met whiplash klachten daarom 6 tot 12 maanden na een ongeval weer werken.
Hervat zo snel mogelijk na het ongeval je normale dagelijkse activiteiten. Ga ervan uit dat je klachten enkele weken kunnen duren. Dit is normaal en niet verontrustend. De meeste whiplash-klachten genezen spontaan.
De letselschade die u oploopt door een whiplash dient door de aansprakelijke partij vergoed te worden. Dit is echter niet eenvoudig, Een whiplash is namelijk niet zichtbaar op röntgenfoto's, een MRI of een CT- scan. Het wordt ook wel niet- objectiveerbaar letsel genoemd.
Functionele Neurologie bij een whiplash
Met een persoonlijk afgestemd zorgplan brengen wij u weer terug in de conditie zoals u was, voor het incident wat leidde tot de whiplash. Rehabilitatie noemen we dat. Dat zorgplan bestaat uit een aantal lichamelijke en neurologische testen en onderzoeken.
Als typische klachten van het acute whiplash syndroom (WAD I/II) worden omschreven: pijn in de nek, soms uitstralend naar het achterhoofd, de schouders en de armen; een stijve nek en beperking van de beweging; hoofdpijn, vooral in het achterhoofd, soms uitstralend naar het voorhoofd.
Er is geen sprake van een zwelling. Als u een zwelling heeft en de nekspier doet pijn, dan heeft u waarschijnlijk iets anders dan een verrekte nek. Klachten van een verrekte nek verdwijnen vaak na een tot twee weken.
Behandeling. De meeste symptomen ten gevolge van een whiplash verdwijnen vanzelf na 3 maanden. Gewone pijnstillers zoals paracetamol en/of ontstekingsremmers kunnen helpen om de pijnklachten te verminderen, maar ook amitriptyline, pregabaline, gabapentine, duloxetine kunnen helpen tegen de pijn.
Er is helaas geen behandeling die whiplash volledig kan genezen maar we kunnen wel kijken hoe we je klachten kunnen verminderen. Vaak zien we dat de klachten zowel fysiek als mentaal zijn daarom werken we als dat past en in overleg samen met andere specialisten zoals een fysiotherapeut.
Een whiplash ontstaat wanneer uw hoofd onverwachts een hele snelle beweging van achteren naar voren maakt. U kunt de klap niet opvangen, waardoor uw nek te ver uitrekt. Hierbij raken de spieren van uw nek overbelast en beschadigd. Pijn aan uw nek is vaak een van de eerste symptomen van een whiplash.
De (orofaciaal) fysiotherapeut of manueel therapeut helpt je met het herstel van een whiplash. Je leert op een verantwoorde manier te bewegen en je dagelijkse activiteiten weer op te bouwen. Ook geeft de fysiotherapeut je advies over hoe je het beste rustmomenten kunt inbouwen.
Graad 1: Er is sprake van nekklachten, maar er worden geen objectieve afwijkingen gevonden. Graad 2: Er is sprake van nekklachten en er worden objectieve afwijkingen gevonden zoals een afgenomen beweeglijkheid en drukpijn. Graad 3: De patiënt heeft nekklachten en neurologische uitvalsverschijnselen.
Een verwaarloosde whiplash is onbehandeld whiplash letsel. Een whiplash is niet zichtbaar op een röntgenfoto of scan. Als een whiplash niet wordt gediagnostiseerd, wordt deze ook niet behandeld. Bovendien spelen whiplash klachten vaak pas na verloop van tijd op.
Een whiplash is een zweepslag waarbij het hoofd sterk naar voren en naar achteren wordt bewogen zonder dat u daar zelf controle over heeft. Hierdoor kan er schade zijn ontstaan aan de zenuwen in uw nek en achterhoofd (hersenletsel).
(Chronisch) whiplash letsel
Uw hoofd wordt naar voren en naar achteren geslingerd, waardoor de spieren in uw nek en rug een klap krijgen. Daarnaast kan deze slingerbeweging gevolgen hebben voor uw zenuwen, wervels en gewrichten.
De CT-scan geeft een betrouwbare indruk van de spiermassa
Als de arts vermoedt dat er een tumor in het hoofd-halsgebied zit, krijgt de patiënt standaard een CT-scan. Op de scan is niet alleen een mogelijke tumor te zien, maar ook de nekwervels en de spieren in de nek.
Kenmerkende klachten voor een whiplash zijn nekpijn en stijfheid, hoofdpijn, vermoeidheid, duizeligheid en concentratiestoornissen. De plotselinge voor- en achterwaartse beweging van de nek kan een verstuiking van nekwervelgewrichten en een verrekking van spieren in de nek tot gevolg hebben.
Over het algemeen spreekt men van chronische whiplash na drie tot zes maanden.
Bij een gekneusde nek horen symptomen zoals een hevige, soms uitstralende pijn naar uw schouders of arm en een stijf gevoel. Nekklachten na een aanrijding kunnen enkele dagen aanhouden.
Bij een lichte whiplash zijn de symptomen na het ongeval vaak niet direct voelbaar. De klachten kunnen ook pas later komen. De meest voorkomende symptomen van een lichte whiplash na een aanrijding zijn: Een stijve nek.
Als je veel pijn aan een kant van je nek hebt, is het verstandig een afspraak te maken bij je huisarts. Constateert de huisarts slijtage, dan kan hij je doorverwijzen naar een van onze orthopedisch instrumentmakers. Zij kunnen een zachte halskraag voor je maken, een halskraag die je nek verstevigt.