Strijk eerst je kledij, zet het strijkijzer uit en ga dan pas alles opvouwen, wat op een kleerhanger kan hoef je niet op te vouwen. Koop zoveel mogelijk kreukvrije kleding. Strijken met stoom is aangenamer, gaat sneller, geeft een onberispelijk resultaat en is bovendien zuiniger!
Een goed begin is het halve werk
Wanneer u uw natte kleding uit de wasmachine haalt, is het belangrijk om uw kleding goed uit te schudden. Strijk uw kleding ook even glad met uw handen voor u het ophangt. Hierdoor komen er minder kreuken in uw was, waardoor u tijd kan besparen tijdens het strijken.
Voor veel kledingstukken is een strijkbeurt niet altijd vereist. Elk uur strijk verbruikt al gauw 1,5 tot 2 kWh of 30 tot 40 eurocent per strijksessie. Een tv-decoder vertegenwoordigt een sluipverbruik van ongeveer 19 euro per jaar.
Hoelang duurt het? Hoelang het duurt om een overhemd te strijken is vooral afhankelijk van hoe ervaren u bent. Als u pas net begint, kunt u verwachten dat het 10-15 minuten duurt om het goed gestreken te krijgen. Als u meer ervaren bent, zal het ongeveer 3 tot 5 minuten duren.
Een bolletje betekent een lage temperatuur (110 graden), twee bolletjes een middelmatige temperatuur (150 graden) en drie bolletjes maximale warmte (200 graden). Strijk katoen op een hoge temperatuur terwijl de stof nog wat vochtig is. Gebruik de stoom- of spaarfunctie indien nodig.
Hoge temperatuur (max. 200°): Stoffen als kantoen en linnen verdragen een hoge temperatuur en mag je op een temperatuur rond de 200° strijken. Matige temperatuur (max. 150°): Voor delicatere textielsoorten zoals wol en synthetische stoffen (polyester, viscose) gebruik je best een middelmatige temperatuur.
Stoffen met een synthetische vezel zoals lyocell, acryl, polyester of nylon kreuken bijna niet. Maar ook jeans kreukt bijna niet. Hang deze stoffen na het wassen op om te drogen en de meeste kledingstukken hebben zelfs geen strijkbeurt meer nodig.
Een andere mogelijkheid is dat wij bij u thuis komen strijken. Ook kunnen wij dan e.v.t. bij u de hele was doen; wassen, ophangen of drogen en tot slot strijken en/of vouwen. Voor deze mogelijkheid hanteren wij een uurtarief van € 20,-/uur incl. BTW.
Een uurtje strijken verbruikt al gauw 1,5 tot 2 kWh. Bespaar op strijkwerk door de droge was meteen op te plooien.
Slijtage kleding veroorzaakt door strijken en wassen
Met een strijkijzer, worden vezels van een stof geplet en gaan sneller slijten. Door een stoomapparaat te gebruiken beschadigen de vezels van een stof vele malen minder snel. Ook wordt textiel er niet mooier van wanneer je het (vaak wast).
Strijk vochtig
een andere tip is om kleding te strijken wanneer ze nog vochtig zijn. Droge kleding kreukt makkelijker. Je kunt je kleding het beste van de lijn of uit de droger halen wanneer ze nog een beetje vochtig zijn (niet nat). Strijk ze direct, want anders gaan ze muf ruiken.
Strijken ? Sommige mensen vinden strijken niet leuk en hebben er zelfs een hekel aan. Maar door je kleding te strijken haal je de kreukels eruit en dat staat wel zo netjes als je het draagt ! Een ander doel van strijken is om het textiel glad te maken waardoor het vuil minder goed hecht.
Levensduur: maximum 3 jaar.
Kijk uiteraard even op het etiket hoe warm het kledingstuk gestreken mag worden. Heeft het strijkijzertje één stip dan moet je koud strijken, met twee stippen warm en met drie kun je het heet strijken. Staat er een kruis door het strijkijzer heen, dan mag je het uiteraard niet strijken.
5 procent van de Nederlanders strijkt ondergoed. Mannen vergeten het strijkijzer vaker uit te zetten dan vrouwen. 7 procent zingt en 1 procent danst tijdens het strijken (voornamelijk vrouwen).
Iedereen kan leren strijken, het is namelijk niet moeilijk. Maar je moet er wel wat tijd voor uittrekken. Wat heb je nodig? Een strijkplank met een (stoom)strijkijzer met een gladde en schone zool en eventueel een sprayflacon met water of een strijkspray.
Snelheid. Een stoomgenerator stoomt krachtiger en strijkt daardoor sneller de kreukels glad. Je moet wel langer wachten totdat al het water is opgewarmd en het apparaat strijkklaar is. Het kost een stoomgenerator al gauw 2 minuten om stoom te maken, terwijl een strijkijzer binnen 50 seconden klaar is.