Naast een koele ruimte kun je iemand ook zelf afkoelen. "Koel iemand met een natte doek, bij voorkeur tussen de oksels, de liezen, de nek en het hoofd. Op deze plekken gaat dat het snelste." Toch moet je voorkomen dat je zelf dokter gaat spelen.
De koud-water-kruik: Een kruik kun je ook ter verkoeling gebruiken. Vul de kruik met koud water en vries het in, zo houd je je bed 's nachts lekker koel. Koud washandje: Maak een washandje nat, vries het in en leg het voor het slapengaan op je voorhoofd. Dat houdt je koel terwijl je in slaap valt.
Hoe vaak moet ik drinken? Een volwassene heeft per dag ongeveer 1,5 tot 2 liter vocht uit dranken nodig. Met warm weer is het goed om ten minste 2 liter water te drinken.
Zet je voeten 's avonds in een koud voetenbad. Een uur voordat je wilt slapen dim je de lichten en/of zet je een zonnebril of een blauw licht filterbril op. Douche lauw-warm in de avond. Loop nog even in je onderbroek rond om verder af te koelen.
Bij hitte bevangenheid zónder bewusteloosheid: veel drinken; zoutoplossingen of sportdrank, vermijd koude dranken! Koude dranken zorgen dat de huidvaten vernauwen waardoor warmte niet meer weg kan. bij hitte bevangenheid mèt bewusteloosheid: niet drinken maar koelen!
Materialen die goed ventileren zijn bijvoorbeeld tencel, bamboe, wol, katoen en dons. Een zomerdekbed is daarnaast ook lekker licht, zodat je niet gestoord wordt door de warmte en lekker door kan blijven slapen.
Als er toch zonlicht rechtstreeks op je ramen invalt, dan is zonwerende raamfolie een uitstekende oplossing. Deze gelaagde folie houdt warmte buiten zonder lichtinval te beperken. De mate waarin de isolerende raamfolie het zonlicht tegenhoudt, kies je zelf.
Zorg ervoor dat de lucht richting de gang of overloop geblazen wordt. Zo blaast de ventilator de warme lucht uw slaapkamer uit en is er ruimte voor nieuwe, koelere lucht. Heeft u een groot openstaand raam of een balkondeur die u 's nachts openlaat? Plaats dan de ventilator in de opening en juist naar binnen gericht.
Stop met wat je aan het doen bent en zoek een koele plek. Drink voldoende water of sportdrank in kleine slokjes. Koel je lichaam: neem een koude douche of bedek met natte doeken.
Langdurige blootstelling aan hoge temperaturen in combinatie met uitdroging kan leiden tot het uitvallen van het natuurlijke controlesysteem van de temperatuur van het lichaam.
Je voelt je slap, je bent misselijk en in de war. Zweten doe je niet, maar je lijf ziet rood. Wuif zulke symptomen niet weg, want een hitteberoerte is gevaarlijk.