WA staat voor wettelijke aansprakelijkheid. Je bent met deze verzekering verzekerd voor schade waar je aansprakelijk voor gesteld kan worden. Deze verzekering is de goedkoopste verzekering en heeft de minst uitgebreide dekking. Schade die je bij een andere auto hebt veroorzaakt wordt met de WA-verzekering gedekt.
De eigenaar van de auto is verantwoordelijk voor de auto en de daarbij behorende verzekering. Als iemand anders in jouw auto rijdt, verandert dat niet. Je hebt deze immers zelf uitgeleend. Dat betekent dat jouw verzekering de schade vergoedt, en jij jouw schadevrije jaren verliest.
De BA-verzekering van de wagen blijft geldig, zelfs wanneer jij achter het stuur zit. Bij een ongeval in fout zal de verzekeraar van de eigenaar van de wagen de andere partij vergoeden. Heeft de eigenaar een omnium-verzekering? Dan krijgt hij of zij ook de kosten aan zijn eigen wagen terugbetaald door de verzekering.
WA betekent Wettelijke Aansprakelijkheid. De term WA-verzekering komt voor bij verzekeringen voor motorrijtuigen. Vanuit de wet is het namelijk verplicht om als kentekenhouder van een voertuig een WA-verzekering af te sluiten. Die verzekering dekt schade die u met een motorrijtuig aan anderen aanricht.
Schades die je zelf per ongeluk veroorzaakt worden alleen gedekt door de all risk inboedelverzekering. Met een extra uitgebreide inboedelverzekering zijn dit soort schades dus niet verzekerd.
Opzettelijk veroorzaken van schade is niet gedekt. Als je bijvoorbeeld in blinde woede tijdens een verkeersruzie schade maakt, dan zal dit niet gedekt worden.
Verzamel bewijs
Verzamel gegevens als naam- en adresgegevens van ooggetuigen, gegevens van de politie en foto's van de situatie. Verzamel daarnaast ook bonnetjes en facturen van de kosten die gemaakt zijn om de schade te herstellen. Bijvoorbeeld reparatiekosten en medische kosten.
Met een WA-verzekering ben je verzekerd voor schade die je met jouw auto, of ander motorvoertuig, bij anderen veroorzaakt. Dit geldt niet alleen voor voertuigen, maar ook voor personen, goederen en objecten. Ook als iemand anders in je auto rijdt, wordt de schade meestal vergoed.
Een standaard WA-verzekering dekt géén schade aan je eigen auto, ook niet door bijvoorbeeld diefstal of inbraak. Je kunt hiervoor wel een aanvullende verzekering afsluiten: de WA+ Beperkt Casco of WA+ Volledig Casco, ook wel allriskverzekering genoemd.
Degene aan wie jij je auto hebt uitgeleend is ook gewoon verzekerd volgens de dekking van je verzekering.
De persoon aan wie u de auto heeft uitgeleend, kan een aanrijding krijgen met schade als gevolg. U bent als eigenaar verantwoordelijk voor uw auto en alles wat er met uw auto gebeurt. Dus schade, een eigen risico en eventuele boetes komen voor úw rekening.
Kortom, als je kind (of buurman, suikeroom of achterneef) vanavond vraagt om de sleutel van je auto, kun je gewoon ja zeggen. Bij het uitlenen van de auto is hij gewoon verzekerd. Let wel op: volgens de wet betaalt de kentekenhouder de boetes.
Schade die gemaakt wordt als je je auto verhuurd hebt, wordt niet gedekt door je autoverzekering. Als je je auto uitleent zonder hier geld voor te ontvangen, dan is de schade gedekt, ook als iemand anders in jouw auto rijdt. Een autoverzekering sluit je namelijk af op kenteken en niet op de persoon.
Ja, u bent verzekerd als u in andersmans auto rijdt. Een autoverzekering geldt namelijk voor de auto, en niet voor een persoon. Als het voorkomt dat u in andermans auto rijdt, bent u dus gewoon verzekerd. De eigenaar van de auto blijft wél aansprakelijk voor alles wat er met de auto gebeurt.
Wanneer je schade hebt veroorzaakt, kan de partij die de schade heeft geleden, zich rechtstreeks wenden tot de verzekeraar voor vergoeding. Ben je ook WA casco verzekerd? Dan krijg je ook nog je eigen schade gecompenseerd. Je zult door de schade wel een trede dalen op de bonus/malus ladder.
Over het algemeen kun je zeggen dat schade aan de woning of zaken die 'nagelvast' zitten (niet zomaar te verplaatsen zijn) onder de opstalverzekering vallen. Schade aan de spullen die je in je huis hebt en die verplaatsbaar zijn, zoals meubilair of vloerbedekking valt onder de inboedelverzekering.
We spreken van schade wanneer je niet meer kunt rijden met je auto door schade die is veroorzaakt door een invloed van buitenaf. Iets of iemand heeft er dus voor gezorgd dat jouw auto niet verder kan rijden. Denk hierbij aan een eenzijdig ongeluk of een ongeluk met iemand anders.
Een WA verzekering en een aansprakelijkheidsverzekering zijn niet hetzelfde. Een WA verzekering is een verzekering voor uw voertuig en met een aansprakelijkheidsverzekering kunt u schade die u veroorzaakt aan iemand anders of de spullen van een ander verzekeren.
Na een aanrijding geldt hetzelfde als bij een WA-dekking: Als iemand jou aansprakelijk stelt, dan moet je de schade melden.
Wat is een aansprakelijkheidsverzekering? Een Aansprakelijkheidsverzekering vergoedt de schade die je veroorzaakt aan spullen van anderen. Zoals de televisie die uit je handen glipt tijdens de verhuizing van een vriend. Of je kind die tegen de auto van de buren fietst.
De maximale dekking van jouw verzekeraar
Het schadebedrag waarvoor jij je verzekeren kunt, verschilt per verzekeraar. Gemiddeld gezien ligt de maximale dekking van een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren tussen de €500.000 en €2.500.000 per gebeurtenis.
Iemand is aansprakelijk voor jouw schade als hij onrechtmatig tegenover jou heeft gehandeld (“onrechtmatige daad”). Van een onrechtmatige daad is ondermeer sprake als de dader een fout heeft gemaakt die hem kan worden verweten, bijvoorbeeld bij een onzorgvuldige handeling of bij grove nalatigheid of onoplettendheid.
Wanneer je schade wil verhalen op een tegenpartij moet je iemand eerst aansprakelijk stellen voor de schade. Dit gebeurt altijd schriftelijk. De gegevens van de tegenpartij worden uitgezocht en de tegenpartij wordt officieel aansprakelijk gesteld. Het is belangrijk dat dit zo snel mogelijk gebeurt.
Iemand kan aansprakelijk worden gesteld als diegene onrechtmatig gehandeld heeft, ook wel een onrechtmatige daad genoemd. Dit betreft situaties waarin de dader een fout heeft gemaakt waarin hij/zij iets had kunnen veranderen om het te voorkomen.