De bekendste soorten zijn onder andere de ionantha, abdita, multiflora, juncea, caput medusae, magnusiana, circinata, harrisii, schiedeana, usneoides en uiteraard de xerographica (ook wel de koning onder de airplants).
De Tillandsia of beter bekend als de airplant of het luchtplantje is een tropische plant die leeft zonder wortels in de aarde.
Veel planten zijn geschikt om in het water te zetten, maar helaas niet allemaal. De volgende varianten kun je wel gebruiken: philodendron, geranium, begonia, klimop, vioolbladplant, graslelie, monstera en de lepelplant.
Pannenkoekplant stekken op water
Dan kan je het stekje laten wortelen op water. Zorg ervoor dat de blaadjes en steeltjes van de plant niet in het water staan, dit kan ervoor zorgen dat de blaadjes gaat rotten.
's Ochtends of 's avonds water geven? Je krijgt meestal het advies om je planten buiten 's avonds water te geven. 's Avonds koelt het af, water kan diep de grond in zakken, en de planten hebben meer tijd om water op te nemen voordat het verdampt. Heb je nou slakken in je tuin, dan kun je beter 's ochtends water geven.
Een plant die teveel water krijgt kan in 1e instantie stoppen met groeien. Vervolgens verkleuren de bladeren naar geel of juist bruin, waardoor het líjkt of er juist te weinig water gegeven is. Dit verschil is soms moeilijk te zien. Uiteindelijk laat de plant zijn blad vallen of gaat hij helemaal slap hangen.
Leven van water alleen
Tal van planten lenen er zich toe, zoals klimop, Anthurium (1), Philodendron (2), Epipremnum (3), Scindapsus pictus, Tradescantia (4), begonia's, varens, de graslelie (Chlorophytum) (5) en de parapluplant (Cyperus alternifolius).
Planten met blote wortels kan je zo nog 14 dagen bewaren mits je ervoor zorgt dat de wortels niet uitdrogen, dus een beetje water geven indien nodig. Moet je de planten toch langer bewaren? Kuil ze dan in (zie hieronder).
Het aarden van je verlichting maakt armaturen veiliger.
Zou je dat armatuur aanraken, terwijl er geen aardedraad aanwezig is, dan zal de elektriciteit via jouw lichaam de snelste weg naar de aarde zoeken. Je krijgt een elektrische schok! Aarding zorgt ervoor dat de spanning via de aardedraad wegloopt.
Let wel op, want als je planten te vaak en te veel water geeft, kun je 'luie' planten krijgen. Ze wortelen zich slechts oppervlakkig omdat ze daar het meeste vocht vandaan halen. Deze planten wortelen niet goed en diep, waardoor ze niet stevig staan. Bovendien verplicht het je om voortaan vaak water te geven.
Je kunt je planten beter water geven op een koeler tijdstip op de dag. Op een moment dat de zon nog niet of niet meer (zo fel) schijnt. In de ochtend of avond is dus het devies. Tussen 06:00 en 09:00 uur en 18:00 tot 22:00 uur zijn de perfecte tijdstippen.
Wanneer gieten? Vaak voelt de bovenste laag potgrond droog aan, maar is de grond eronder nog vochtig genoeg. Steek daarom je vingers in de pot en als de grond tot een diepte van ongeveer 5 cm nog vochtig aanvoelt, hoef je geen extra water te geven.
Je kunt de top van de stam afknippen, deze weer laten wortelen in een glaasje water en daarna in een nieuw potje zetten. Zo heb je weer een kort stammetje, vol met blad. Je kunt ook stekjes gebruiken om de plant opnieuw mee te starten.
Zet de Pilea peperomioides op een lichte plaats, uit direct zonlicht. Zorg er verder voor dat de plant niet op de tocht staat. Kleuren de bladeren geel en/of hangen ze slap? Dan staat de pannenkoekenplant waarschijnlijk te licht of te donker.
Pannenkoekplanten hoef je niet te snoeien. Pluk blaadjes die lelijk geworden zijn af. Mocht je er per ongeluk een keer een blad afstoten (of als overijverige kinderhandjes een steeltje hebben geplukt) zet dat dan in een glaasje en wacht tot er wortels aan komen. Grote kans dat er een nieuwe Pannenkoekplant is geboren.
De sterke kamerplanten stellen minder hoge eisen aan de watergift en de hoeveelheid licht die deze plant ontvangt. Hierdoor worden de sterke kamerplanten ook gelijk onderhoudsvriendelijke kamerplanten die weinig verzorging nodig hebben.