Een ademende jas is microporeus of hydrofiel. Bij een microporeuze jas zitten er minuscule gaatjes in de stof. Ze zijn te klein om de regen door te laten en groot genoeg om zweet af te voeren. Bij een hydrofiele laag worden alleen moleculen doorgelaten.
Vaude Luminum Regenjas
De Luminum heeft een waterkolom van 10.000 millimeter en is dus compleet waterdicht. Wat opvalt, is het uitstekende ademende vermogen van dit regenjack. Dit is fijn als je wat vaker in de regen op de fiets zit. De pasvorm van de Luminum is ook goed: niet te ruim, maar ook niet te strak.
1. Quechua waterdichte jas MH500. Deze waterdichte en ademende regenjas van Quechua beschermt je tegen regen en wind in IJsland. De jas is ultiem waterdicht waardoor hij zelfs in een super felle bui geen regen doorlaat.
De beste regenjas is langs de buitenkant gemaakt met waterdichte stoffen zoals PVC of polymeer, maar heeft toch een ademend vermogen. Daarom zijn regenjassen met Gore-Tex, Euro-Tex of een ander ademend membraan ook aangeraden.
Een goede overslag of rits in uw jas is van belang. Op die manier krijgt regen niet de kans om naar binnen te waaien. Een rits of klittenband is een betere keuze dan drukknopen, omdat deze de jas beter afsluit. Ook de zakken worden blootgesteld aan regen.
Een softshell jas is vaak niet geheel waterdicht, maar wel waterafstotend en zeer ademend. Dit houdt in dat regendruppels goed van de softshell jas afrollen en dat je transpiratievocht goed wordt afgevoerd. Je wordt daardoor dus niet klam en nat. Dit is vaak veel fijner dan een echte waterdichte (hardshell) jas.
Een kledingstuk dat bestand is tegen de druk van een waterkolom van 1,3 meter (ofwel 1300 mm) wordt als waterdicht beschouwd (volgens de ISO 811-norm). Let wel op, want een jas met een waterdichte stof van 2000 mm schmerber zal je wel beschermen tegen de regen, maar misschien niet tegen buien of onweer.
Polyester. Polyester is een plastic dat zowel in de voering als de buitenkant van regenkleding kan zitten. Regenkleding van polyester is veilig te gebruiken.
Het oppervlak of de buitenste stof van softshell-jassen is meestal behandeld met een waterafstotend middel. Hoewel de jassen dus niet volledig waterdicht zijn, bieden ze wel bescherming tegen lichte regen en sneeuw. Wat de wind betreft, softshells zijn zeer windbestendig en zo goed als winddicht.
Gewatteerde regenjassen zijn waterdicht, houden je lekker warm en zitten comfortabel. Hoe handig is dat voor koude, gure dagen waarop het regent of misschien zelfs wel sneeuwt? Hierdoor is het de perfecte winterjas voor heren.
Het is de hoeveelheid water (in mm per cm2) die op de stof kan staan voordat het materiaal doorlekt. Bij een waterkolom vanaf 1.000 mm (1 meter dus) wordt het als waterdicht aangemerkt. Daaronder, dus bij een waterkolom van 0 tot 1.000 mm, mag de stof als waterafstotend aangeduid worden, maar niet als waterdicht.
Hoe lang blijft een regenjas waterdicht en waterafstotend? Een goede ademende waterdichte regenjas gaat vijf jaar of langer mee.
Zorg ervoor dat de jas schoon is voordat je deze gaat impregneren. Anders hecht het impregneermiddel onvoldoende of komt vuil tussen de impregneerlaag en de stof van je jas te zitten. 2. Impregneermiddelen voor regenjassen kun je kopen bij outdoor- en sportwinkels.
Regenjas. Met een regenjas weet je zeker dat je droog blijft. Deze jas is volledig waterdicht zodat jij bij elke bui droog blijft. Tegenwoordig combineren regenjassen functionaliteit, techniek en een modieuze pasvorm.
Winddicht, ademend, niet-waterdicht
Dit is vaak de beste oplossing voor guur, maar droog weer. Het ademend vermogen van zo'n jas is namelijk beter dan van een waterdichte jas. In deze categorie vallen jacks van bijvoorbeeld: Winddicht fleece en softshells.
Een regenjas zonder voering houdt je niet warm, maar wel droog. Dit type jas komt dus goed tot z'n recht in zomerse buien. Maar je kunt hem natuurlijk ook in de winter als buitenlaag van je 3-lagensysteem dragen. Een ongevoerde jas noemen we ook wel een hardshell.
Wat draag je onder een softshell skijas? Gebruik altijd een basislaag met een softshell, om te profiteren van de rekbare stof en bewegingsvrijheid. Twee basislagen kunnen een goede optie zijn voor koudere dagen, omdat basislagen behoorlijk wat warmte toevoegen, maar zonder veel ruimte in beslag te nemen.
Tot bepaalde temperaturen in de winter is een allround softshell jas nog zeer geschikt om te dragen, bijvoorbeeld in combinatie met een trui of andere tussenlaag. Wordt het echt kouder (onder de 6 graden) dan zijn er ook speciale winter softshell jassen met teddy voering.
Softshell is een technische stof die wind- en waterbestendig is, en ook warm. Het is super elastisch en daardoor perfect om flexibiliteit toe te voegen aan ski- en snowboardjassen en -broeken.
Daarom gebruiken onze waterdichte The North Face jassen voor zowel mannen als vrouwen een membraan dat waterdichte en ademende eigenschappen combineert. Dit membraan houdt je droog van binnenuit - door te helpen tegen zweten - en aan de buitenkant van de regen en sneeuw.
Nylon is iets sterker en rekbaarder dan polyester. Polyester droogt iets sneller en kan beter tegen UV-straling.
Polyester is van nature waterbestendig, en wanneer de polyester garen worden gecoat met vinyl of PVC en ze dan worden samengeweven, wordt de waterbestendigheid alleen maar groter. De coating op elke garenstreng in de stof beschermt het polyester en zorgt ervoor dat het water niet doordringt in de vezels.
Je jas impregneren kan op twee manieren: met impregneerspray of impregneerwasmiddel. Het voordeel van impregneerspray is dat je deze alleen op de buitenkant spuit, waardoor de waterafstotende werking van de buitenkant beter blijft.
5.000 - 15.000 mm: De stof is waterdicht en is bestand tegen de meeste vormen van druk tijdens een flinke regenbui. 15.000 - 30.000 mm: De stof is volledig waterdicht. Een zware regenbui of natte sneeuw is geen probleem en zelfs bij ondiepe onderdompeling blijf je droog.
Een membraan is duurzamer en minder gevoelig voor slijtage dan een coating. Maar ook hier moet de waterafstotende laag regelmatig onderhouden worden. De waterdichtheid van het membraan blijft echter altijd behouden, zelfs na verschillende wasbeurten. Je Gore-Tex-jas wassen, kun je dus gewoon zelf.