De kneedhaak (links op bovenstaande foto) gebruik je voor brooddeeg en andere zeer stevige degen.
De naam zegt het eigenlijk al: deze haak gebruik je om deeg te kneden. Best wel handig, want zo hoef je niet met je handen al dat zware werk te doen. Je zet simpelweg de machine aan het werk. Bij een handmixer zitten ook vaak 2 deeghaken.
Dat zijn meestal twee gardes en twee deeghaken, ook wel kneedhaken genoemd. Dat betekent dus dat je een handmixer kunt gebruiken om te kloppen (denk aan slagroom of eieren), om te kneden (deeg) en om te roeren en te mixen (beslag). Allemaal functies die heel belangrijk zijn voor elke thuisbakker!
De menghaak is geschikt voor het mixen van een egaal, klontvrij beslag. Dit opzetstuk, dat ook wel 'platte menghaak' wordt genoemd, gebruik je bijvoorbeeld voor dun cake- of pannenkoekenbeslag. Ook voor cheesecake of taartvulling gebruik je de menghaak.
De Artisan is geschikt om brooddeeg mee te kneden, maar wanneer je 'm hier lang achter elkaar voor gebruikt, raden we je een zwaarder model aan.
Aan het begin van het kneedproces wil je eerst alles goed mengen, tot het een homogeen mengsel is. Het vocht wordt tijdens het mengen opgenomen door de bloem/het meel. Zet de standmixer op stand 2, zodat het deeg gekneed gaat worden. Tijdens het kneden worden de gluten ontwikkeld en de deegtemperatuur neemt toe.
Richtlijnen voor de kneedtijd
Twee minuten kneden met een KitchenAid mixer staat gelijk aan 10-12 minuten met de hand kneden. KitchenAid raadt aan om brooddeeg niet langer dan 2 minuten te kneden op snelheid 2, en in totaal niet langer dan 4-6 minuten te mixen en kneden.
Kneden ongeveer 10-12 minuten op stand 2 en je kunt een mooi vlies ervan trekken. Succes.
De deeghaken van een handmixer gebruik je voor het maken van deeg. Door de wat andere vorm kan je de ingrediënten goed mengen zodat er teveel lucht door te kloppen. Ook is het met deeghaken makkelijker om een wat dikker deeg te maken dan met gardes. Hier vind je een groot aantal handmixers met gardes en deeghaken.
Voor kloppen kun je zowel een garde als een mixer (met gardes) gebruiken. Voor het romig kloppen van bijvoorbeeld een eenvoudige crème zou je een garde kunnen gebruiken, verder zou ik gewoon de mixer gebruiken. Tenzij je je armspieren wilt trainen natuurlijk 😉 .
Platte menghaak
Dit is het belangrijkste accessoire; deze veelzijdige klopper kun je gebruiken voor zware mengsels zoals: cakebeslag. glazuur. koekjesdeeg.
Een handmixer doet eigenlijk hetzelfde als een keukenmachine en gebruik je om onder andere beslag mee te maken, slagroom te kloppen en deeg te kneden. Vaak worden ze ook met een garde en deeghaken geleverd, het enige verschil is dat je er een losse kom bij nodig hebt.
Het K-vormig hulpstuk
Deeg dat niet hoeft te rijzen of iets 'zachter' is, moet je niet kneden maar wel mengen. Wil je bijvoorbeeld een dik beslag of een taartvulling zoals frangipane maken? Monteer dan 'de K' op je keukenmachine. De naam van dit opzetstuk verwijst naar z'n originele vorm.
Wil je brood-, pizza- of taartdeeg kneden? Voor zwaar, dik (gist)deeg gebruik je de kneedhaak. De spiraalvorm voorkomt dat het deeg tijdens het kneden in de kneedhaak omhoog 'kruipt'. Ook heeft dit opzetstuk een coating die voorkomt dat het mengsel blijft plakken.
De platte menghaak wordt ook wel platte klopper genoemd, omdat deze plat is. Hij werkt door de ingrediënten rondom door de kom te trekken, waarbij een deel van de ingrediënten door de openingen wordt getrokken en grondig wordt vermengd.
Een blender en een staafmixer zijn handige apparaten voor het mixen en pureren van ingrediënten. Er zijn ook ook een aantal verschillen. Zo maak je met een blender gemakkelijk een grotere hoeveelheid dan met een staafmixer. Daarnaast is een blender een stuk groter qua formaat.
Food processor. Naast de mixers heb je ook de keukenmachine, deze wordt ook wel een food processor genoemd. Ideaal voor snijden, fijnmalen, hakken en mengen. Vooral etenswaren met een harde structuur kun je perfect in plakjes snijden, raspen (julienne) of helemaal fijnmalen met het hakmes.
Staafmixer: handig voor dun beslag
Een staafmixer is ideaal voor het kloppen en mixen van dun beslag. Tijdens het kloppen en mixen houd je de staafmixer in je hand. Je gebruikt 2 handen als je deeg gaat kneden. Dit kost namelijk best wat kracht.
Het antwoord is 'ja'. Wanneer je brooddeeg te lang kneed, wordt de structuur van het deeg in plaats van elastisch juist heel plakkerig en onhandelbaar. Het gluten bouwwerk dat je aan het maken was om een luchtig brood te maken, is dan kapot getrokken.
Het gebruik van een zeer fijn gemalen bloem kan het brood soms ook te hard doen rijzen. Deze bloemsoorten hebben niet zo'n actieve gist nodig om te rijzen in vergelijking met zwaardere of grover gemalen bloemsoorten. Gebruik iets minder bloem of voeg 1 el extra vloeistof toe.
Waarom Kruimelt mijn zelfgebakken brood? Een van de meest voorkomende redenen waarom je brood te kruimelig wordt is een teveel aan meel. Dat maakt je brood droog en tast de textuur aan, waardoor het kruimelig wordt. Brood bestaat voornamelijk uit bloem en water (plus gist en zout).
Door het rijzen wordt het brood lekker luchtig en dus goed van smaak. Door het brood voor de 2e maal te kneden en dus ook laat rijzen krijg je uiteindelijk een smaakvol brood van fijne structuur waarin de gluten zich volledig ontwikkeld hebben. Dus de eerste en tweede rijzing zijn belangrijk.
Voor het af en toe kneden van zwaar deeg heeft een indirect aangedreven keukenmachine minimaal 800 watt nodig. Met een directe aandrijving is dit 300 watt. Wil je vaak zwaar deeg kneden dan is het minimale vermogen 1200 watt voor indirect aangedreven keukenmachines en 325 watt voor direct aangedreven keukenmachines.
Om te checken of jouw deeg soepel genoeg is om te gaan rijzen, neem je een klein stukje deeg. Dit rek je voorzichtig uit tot er een soort van vliesje ontstaat dat steeds transparanter wordt. Als het lukt om een mooi vliesje te trekken zonder dat het deeg direct breekt, weet je dat je deeg goed genoeg is.