Orthodoxe joden volgen heel nauwkeurig de wetten en voorschriften uit de joodse geschriften. Ze dragen wat meer traditionele kleding en de jongens en mannen hebben vaak lange krulletjes langs hun gezicht en een keppel of hoed op hun hoofd.
Beschrijving: De keppel of kippa is het hoofddeksel waarmee joodse mannen hun hoofd bedekken om een onderscheid te maken tussen het aardse en het hogere. Ook de uitspraken in de Misjna en Talmoed, volgens welke het in strijd is met de zedigheid om blootshoofds te lopen, spelen een factor bij het dragen van een keppel.
De orthodox joodse man draagt een Kipa, ofwel een keppeltje. Hij bedekt hiermee zijn hoogste punt, namelijk de kruin op zijn hoofd.
De keppel of kipa is het hoofddeksel, waarmee joodse mannen (en tegenwoordig ook wel vrouwen) hun hoofd bedekken, om een onderscheid te maken tussen het aardse en het hogere.
Er zijn zowel religieuze als etnische scheidslijnen: zo zijn er seculiere, liberale, orthodoxe en ultra-orthodoxe Joden. Maar er zijn binnen al die religieuze categorieën ook weer (cultuur)verschillen tussen Joden uit bijvoorbeeld Marokko (Sefardisch), Polen (Asjkenazisch) of Jemen (Mizrachi).
Wie heeft animisme bedacht? Animisme is het allereerste geloof ter wereld. Niemand heeft het uitgevonden. Het ontstond doordat wereldwijd mensen verklaringen zochten voor de dingen die gebeurden.
Dieren die wel gegeten worden: rund, schaap, geit en hert. Dieren die niet gegeten worden: kameel, varken, haas, paling, garnaal en kreeft. Koosjere dieren worden op rituele wijze geslacht om aan de kasjroet te voldoen. Al het bloed wordt verwijderd en de gebruikte messen moeten vlijmscherp en kaarsrecht zijn.
De meeste joden vinden dat ze het gebod naleven als ze hun bakkebaarden laten staan. Maar chassidische joden, een sekte met wortels in het Oost-Europa van de 18e eeuw, gaan een stapje verder. Om hun sterke geloof en culturele verbondenheid te tonen laten ze het haar voor hun oren groeien.
Joden moeten hun fietsen afgeven. Joden mogen niet in de tram. Joden mogen niet meer in auto's rijden. Joden mogen alleen van 3-5 uur boodschappen doen en alleen in Joodse winkels, waar 'Joods lokaal' op staat.
De chassidim vormen een groeiende en belangrijke gemeenschap in Antwerpen. Je kan ze herkennen aan hun lange zwarte kledij, hun pijpenkrullen en hun opvallende hoofddeksels. Ze wonen voornamelijk rond de Antwerpse diamantwijk, vlak bij het Centraal Station.
Dwingend voorschrift of niet: hoofddoek, keppel of kruis zijn middelen om respectvol uiting te geven aan je religie.
Orthodoxe joden volgen heel nauwkeurig de wetten en voorschriften uit de joodse geschriften. Ze dragen wat meer traditionele kleding en de jongens en mannen hebben vaak lange krulletjes langs hun gezicht en een keppel of hoed op hun hoofd. De liberale joden gaan wat moderner om met de joodse wetten en voorschriften.
Deze vroegmoderne joodse inwoners van Brussel en Antwerpen deelden met elkaar de joodse diasporataal, het Jiddisch. Het Jiddisch was de dagelijkse taal, waarin de familie communiceerde, maar die ook voor de handelscontacten met joden elders werd gebruikt.
Een rakusu (絡子) is een kledingstuk dat wordt gedragen door zenboeddhisten die de boeddhistische geloften hebben ontvangen.
Rustdag voor joden: sabbat
Joden zetten de sabbat op vrijdagavond in met het branden van kaarsen. Op zaterdag gaan ze drie maal naar de synagoge om te bidden en eten ze een feestmaal met de familie. Tijdens de sabbat mogen joden niet werken. Maar ze mogen ook geen vuur aansteken of voedsel koken op een brandend vuur.
Het jodendom is begonnen op het moment dat Abram één god ging aanbidden in plaats van de vele goden die zijn vader vereerde. Deze god veranderde de namen Abram en Sarai in Abraham en Sara. Hij zorgde ervoor dat ze toch een zoon kregen: Isaak. Sara was toen negentig en Abraham honderd jaar.
Volgens de joodse spijswetten mag bijvoorbeeld alleen vlees gegeten worden van dieren met gespleten hoeven die herkauwen: vlees van koeien en schapen mag dus wel, maar dat van varkens niet, want die herkauwen niet. Uit het water mogen alleen dieren gegeten worden met vinnen en schubben, dus geen schaaldieren of paling.
Beide geloven in dezelfde G'd, zingen dezelfde psalmen, lezen uit dezelfde (eerste 5) boeken van de bijbel, kennen alle boeken van het Oude testament. Maar het grote verschil zit dus in het geloof dat bij de Christenen Jezus de zoon van G'd is en de Joden geloven dat de Messias nog moet komen.
De ster van David zou het familiesymbool zijn van koning David. Omdat Jezus zowel via de mannelijke als vrouwelijke lijn afstammeling zou zijn van David, is deze ster op de kerk gebruikt; zowel het jodendom als het christendom stamt hierdoor van David af.
Jeruzalems Jiddisch lijkt zeer sterk op Duits, en heeft zijn oorsprong in het Hongaars Jiddisch. De verwantschap tussen Hongaars Jiddisch en Duits komt door het feit dat Duits naast Jiddisch de meest gebruikte taal onder Hongaarse Joden was.
Het chassidisme is een joodse vroomheidsbeweging, die ontstaan is in Oost-Europa in de achttiende eeuw. De term is afgeleid van het joodse begrip chassidoet (חסידות: Ḥasidut), wat 'vromen' of de 'vroomheid' betekent.
De peies (Nederlands-Jiddisch/Asjkenazisch, afgeleid van het Hebreeuws: פֵּאוֹת, "slaaplok" of "haarlok") pejot of pe'ot zijn haarlokken die orthodox joodse mannen, vóór de oren ter hoogte van de slaap, laten groeien.
Israëlische joden nemen bijvoorbeeld shakshouka als ontbijt. Dat is een eenpansgerecht met eieren en een pittige tomatensaus. In New York gaan joden als snel voor bagels, in Oost-Europa voor gepekelde haring en in Egypte voor bonen met eieren. Kazen en labneh (yoghurt) worden ook vaak gekozen als ontbijt.
Koosjere wijn is wijn die aan de joodse spijswetten voldoet. Orthodoxe joden drinken alleen deze koosjere wijnsoort.
Kaas is altijd een melkproduct. Alleen kaas met een kosher certificering symbool mag worden gegeten, om er zo zeker van te zijn, dat er kosher gecertificeerd stremsel is gebruikt bij de productie. Fruit, groenten en granen. Alle fruit, groenten en granen zijn voor consumptie toegestaan.