Was de jeans apart
Een spijkerbroek kan wat kleur afgeven in de wasmachine. Daarom doe je er goed aan om de broek apart te wassen. Stop het liefst ook niet te veel spijkerbroeken bij elkaar in één was.
Een witte stof neemt snel andere kleuren op, waardoor het van belang is witte kleding apart te wassen. Hierbij kunnen alle soorten kledingstukken worden samengevoegd, zoals broeken, t-shirts, overhemden etc., zolang deze maar wit zijn.
Keer je jeans binnenstebuiten en sluit knopen of ritsen. Was spijkerbroeken het liefst samen, maar was lichte, donkere en bonte wassingen apart.
Doorgaans heb je drie verschillende wasjes als je kleding gaat wassen: witte was, donkere was en bonte was. Wit spreekt voor zich, donkere was zijn alle zwarte, donkergrijze en donkerblauwe kleren en bonte was is alles daar tussen in. Rood, oranje, geel, paars blauw… veel kleuren mogen bij elkaar gewassen worden.
Om al je kleding echt mooi te houden kan je zwarte kleding het beste apart wassen. De donkere kleding kan afgeven op lichte of witte kleding, waardoor je gekleurde of witte kleding grauw kan worden. Bovendien voorkom je dat je zwarte kleding vaal wordt en kan jij ervoor zorgen dat je zwarte kleding langer mooi blijft.
Bij het sorteren van de was maak je eerst 3 stapels op basis van de kleur: Bonte was: gekleurd wasgoed. Witte was: wit wasgoed. Donkere was: zwart en grijs wasgoed.
Het beste is om spijkerbroeken apart te wassen, was ook nooit meer dan 4 spijkerbroeken tegelijk, dit in verband met het maximale trommelgewicht van je wasmachine. Vooral niet doen! Gebruik nooit waspoeder voor het wassen van spijkerbroeken, waspoeder kan zorgen voor vlekken op de broek.
Waarschijnlijk doe je dit al, maar je kunt je handdoeken beter apart wassen van kleding. Je voorkomt dat er stofjes en pluisjes in je fijne was terecht komt en zorgt ervoor dat de stugge spijkerbroeken jouw zachte handdoeken niet beschadigen.
Je kan denim best op een koude temperatuur wassen – lees: 30°. Zo zorg je ervoor dat de stof niet verkleurt of krimpt. P.S. Om de kleur van een zwarte jeans mooi te houden, was je hem op een zo laag mogelijke temperatuur. Nog net iets kouder dan 30° als dat mogelijk is.
Was je spijkerbroek binnenstebuiten op 40 graden
Zo weet je zeker dat je jeans op een lage temperatuur gewassen wordt. Je broek kan je op deze manier gerust bij de bonte was doen en kan je ook gewoon laten centrifugeren.
Donkere kleuren moet je bij elkaar wassen. Lichte kleuren bij moet je bij elkaar wassen. Witte was moet je niet bij de gekleurde was doen. Doe je dat toch, dan kunnen de kleuren aan elkaar afgeven.
Handdoeken kunnen harder slijten als je ze bij andere kleding mee wast, bovendien kunnen pluisjes van je handdoeken op je andere kleding terecht komen. Wil je een stapel handdoeken wassen? Doe ze dan apart in de wasmachine.
Houd lichte en donkere kleuren goed gescheiden. Felle, warme kleuren zoals paars, rood, oranje en zelfs geel mag je samen wassen. Groen kan bij blauw. Nieuwe kleding of stukken waarvan je niet wilt dat de kleur verbleekt was je maar best met de hand.
Zeer donkere kleuren en zwart mogen bij elkaar gewassen worden. Je kunt het echter beter niet mengen met lichter gekleurde was of witte was. Zwarte en donkere kleuren kunnen afgeven op gekleurde en lichte was, wat kleding kan verpesten.
Jeanskenners weten het al jaren: de spijkerbroek is juist ervoor gemaakt om dag na dag gedragen te worden, zónder te wassen. Te vaak wassen zorgt er niet alleen voor dat de kleur vervaagt, het heeft ook een negatief effect op de pasvorm.
Toch zijn de experts het erover eens dat je niet meer dan zes paar nodig hebt, ook als je eigenlijk elke dag een jeans draagt. Je spijkerbroeken kun je namelijk overal mee combineren, waardoor het zonde is als je hele kast ermee vol hangt.
Om ervoor te zorgen dat je kleren langer mooi blijven, draai je ze binnenstebuiten voor het wassen. Dit is essentieel voor spijkerbroeken en donkere broeken om te voorkomen dat ze vervagen. Ook kledingstukken met een print of borduursel kun je het beste binnenstebuiten wassen.
T-shirts, boxers en spijkerbroeken zijn van katoen/denim, dat kan allemaal bij elkaar op 40 graden bonte was. Mochten de truien ook van katoen zijn, kunnen ze er ook bij. Alleen even uitkijken met de kleuren, de witte/lichte t-shirts natuurlijk apart wassen, bv.
Handdoeken en ondergoed samen wassen
Sommige mensen vragen zich af of je ondergoed apart moet wassen, maar handdoeken en ondergoed kunnen prima samen in de wasmachine en dat geldt ook voor sokken. Let er wel op dat je de juiste kleuren bij elkaar in de wasmachine doet.
Vaak is 30 graden warm genoeg. Kies alleen voor 40 graden als de was flink vuil is. Een voorwas is niet nodig. Bad- en keukenhanddoeken, theedoeken, washandjes, beddengoed, sportsokken, wit ondergoed en babykleertjes: voor was die hygiënisch schoon moet worden, is 60 graden de beste temperatuur.
Sorteer het wasgoed op bonte was, witte was en donkere was. Dit is vooral zinvol als je speciaal wasmiddel gebruikt voor witte was, bonte was of donkere was. Maar ook als je een universeel wasmiddel gebruikt, blijft wit wasgoed mooier als je het niet mengt met donkere of gekleurde kleren.
Als je er zeker van wil zijn dat jouw onderbroeken helemaal hygiënisch schoon worden, kun je ervoor kiezen om ze één keer per maand op 60 graden te wassen.