De leukoplast is bedoeld voor de normale huid, terwijl leukopor en leukosilk gebruikt worden voor de kwetsbare en gevoelige huid. Dat is eigenlijk het grootste verschil tussen de drie producten van het merk.
Leukopor is een plooibare, luchtdoorlatende hechtpleister voor het vastzetten van verbandmiddelen in alle soorten en maten. Deze microporeuze hechtpleister is voor kortdurend gebruik op de intacte huid. Het is zeer geschikt voor de gevoelige huid en veroorzaakt minimale tot geen pijn bij het verwijderen.
Hechtpleister voor het vastzetten van wondverbanden in alle soorten en maten. Een duurzame, beige tape. Voor kortdurend gebruik op een normale, intacte huid.
Een hechtpleister is een plakkende strip, vaak gemaakt van textiel, om wonden bijeen te brengen. Het verschil tussen een gewone pleister en een hechtpleister is dat een hechtpleister doorgaans alleen wordt gebruikt als er sprake is van een snee, met scherpe wondranden, die zo bij elkaar gebracht kunnen worden.
De hechtpleisters laten vanzelf los na 3 tot 14 dagen. De wond is gesloten met behulp van huidlijm.
Droog houden
Is de wond in het ziekenhuis gehecht? Dan moet u de wond 24 uur drooghouden. Binnen die eerste 12 (of 24) uur kort douchen (minder dan 10 minuten) mag wel. Dep de wond daarna voorzichtig droog met een schone handdoek.
Het verwijderen van de hechtingen
Omdat de hechting doorlopend onder de huid geplaatst is, kan hij er in zijn geheel in één keer uitgehaald worden. Het verwijderen van de hechtingen is nagenoeg pijnloos.
De wond mag 48 uur niet nat worden (tijdens douchen). De 3e dag mag u de pleister verwijderen. Tenzij uw dermatoloog heeft verteld dat het verband moet blijven zitten tot de hechtingen verwijderd worden. Bij hechtingen onder uw kleding is het prettiger een pleister te blijven dragen tot de hechtingen verwijderd worden.
Een fijne wondpleister blijft goed zitten, is pijnloos te verwijderen en laat geen kleefresten achter. Een panel van de Consumentenbond testte 10 pleisters op gebruiksgemak. De elastische pleister van Idyl en de classic pleister van de Jumbo scoren het beste.
Zorg er voor dat de steristrips droog blijven en vervang ze niet. Steristrips mogen na vijf à zeven dagen verwijderd worden.
Leukoplasten bevinden zich vaak in de wortels van de plant. Chromoplasten zijn kleurstofkorrels. Deze soort plastide komt veel voor in de cellen van bloemen of vruchten met een rode, oranje of gele kleur.
Alleen plantencellen bevatten plastiden, dierlijke cellen dus niet. Er bestaan drie typen plastiden: chloroplasten, leukoplasten (amyloplasten) en de chromoplasten.
Wat is een eilandpleister? Een eilandpleister is een groot formaat pleister die geschikt is voor grotere schaaf- en snijwonden. Doordat de eilandpleister de wond beschermt tegen onder andere vuil, vocht en bacteriën zal de wond sneller genezen.
Bij DeOnlineDrogist.nl vindt u hechtpleisters in verscheidene formaten, van enkele van de grootste merken zoals Leukoplast, HeltiQ en Hansaplast. Zo bent u verzekerd van wondverzorging van de hoogste kwaliteit.
Wanneer sprake is van een klein open wondje kan je deze het beste schoonspoelen met water en ontsmetten met een ontsmettingsmiddel. Dek het wondje af met een HeltiQ Wondpleister, HeltiQ Pleisterstrips of een HeltiQ Gaaskompres met een HeltiQ Hechtpleister.
De Hansaplast Sensitive XL en XXL eilandpleisters zijn ook geschikt voor de gevoelige huid: deze pleisters zijn namelijk extra huidvriendelijk, van een zacht en ademend materiaal en veilig. Het niet-klevende wondkussen met antibacterieel zilver beschermt de wond.
Met COMPEED® kunt u de pleister laten zitten tot de randen van de pleister beginnen op te rollen. Ze kunnen enkele dagen blijven zitten.
Wij raden het aan om een wond te bedekken met een pleister. Er wordt regelmatig gezegd dat kleine snijwonden en schaafwonden onbedekt moeten blijven, zodat ze sneller genezen. Echter is het tegendeel waar. Onderzoek toont dat pleisters, schaafwonden en snijwonden efficiënter genezen en de kans of infecties verminderen.
In principe moet je daarom verband dagelijks verschonen. Zeker in het begin en bij een wond die nog niet helemaal dicht is. Heeft zich overal op de wond al een korst gevormd, dan zou je om de dag of drie keer per week kunnen verschonen.
Op lichaamsdelen zoals de vinger, waar vuil de wond eenvoudig kan besmetten, dienen de pleisters bij voorkeur dagelijks te worden vervangen. Op andere delen van het lichaam kan de pleister langer blijven zitten als de wond goed geneest en niet warm aanvoelt, jeukt of brandt.
In het algemeen kunnen we stellen dat de hechtingen na ongeveer 7 tot 10 dagen kunnen verwijderd worden. Hechtingen kunnen in principe door de huisarts verwijderd worden. In sommige situaties verkiest de arts ervoor om de hechtingen te verwijderen op de consultatie heelkunde.
Een jeukende wond ontstaat doordat er tijdens de wondgenezing een vochttekort ontstaat rondom de wond. Let op! Wanneer jouw wond erg rood is, rijp wordt of wanneer het jeukende gevoel omslaat in een kloppende wond, moet je direct contact opnemen met een dokter of medisch specialist.
Hoe om te gaan met de wond
De wond moet de eerste 48 uur droog blijven. Daarna kunt u douchen. Zorg er wel voor dat de wond slechts kortdurend nat wordt en dat u de wond voorzichtig droog dept. U mag niet in bad of zwemmen totdat de hechtingen verwijderd zijn.
De hechtpleisters (steristrips) vallen na enkele dagen vanzelf van de wond. Ze mogen niet nat worden. Gebruik geen crème, zalf of olie op de wond.