Wat is het verschil tussen een rijontzegging en een rijverbod? Bij een rijontzegging mag u niet meer in het betreffende voertuig rijden en bij een rijverbod mag u helemaal niet meer rijden, dus ook niet op een fiets of motor.
Een rijverbod is een verbod om voertuigen te besturen.
Dit rijverbod is dan voor de tijd dat verwacht kan worden dat de toestand zal voortduren tot maximaal 24 uur. Het tijdstip, de ingang en de duur van het verbod wordt vastgelegd en het is gedurende de tijd van het rijverbod verboden een voertuig te besturen.
Wat houdt een rijontzegging in? Een rijontzegging is een straf die een rechter je kan opleggen wanneer je een snelheidsovertreding hebt gemaakt of als je onder invloed van alcohol hebt gereden. Als je een rijontzegging hebt, mag je niet meer deelnemen aan het verkeer.
Indien u gereden hebt tijdens de periode waarin u een rijverbod onderging, riskeert u op basis van artikel 48 Wegverkeerswet een gevangenisstraf van 15 dagen tot 2 jaar en/of een geldboete van 500 tot 2.000 EUR. Verhoogd met opdeciemen (x8) zal het gaan om een geldboete van 4.000 tot 16.000 EUR.
Beslissing invordering rijbewijs
Die beslist binnen 10 dagen of uw rijbewijs wordt ingehouden of dat u uw rijbewijs terugkrijgt. In de periode dat u uw rijbewijs kwijt bent, mag u geen enkel motorrijtuig besturen. Ook niet als u een voertuig (bijvoorbeeld een trekker of een bromfiets) nodig heeft voor uw werk.
Een rijverbod is dus heel iets anders dan een rijontzegging. Die wordt opgelegd door een rechter of door middel van een strafbeschikking door een officier van justitie.
Een rijverbod wordt enkel opgelegd als iemand heeft gereden onder invloed van alcohol. Of als hij verdacht wordt dat hij een motorvoertuig gaat besturen. Een ervaren bestuurder krijgt een rijverbod als hij een alcoholgehalte heeft vanaf 220 ug/l. en een beginnende bestuurders krijgt een rijverbod vanaf 88 ug/l.
De databank waar politieagenten opgelegde rijverboden kunnen zien, staat nog steeds niet op punt. Dat schrijft het Nieuwsblad. Agenten kunnen wel al tijdelijke intrekkingen zien die door de politie zélf gebeurden bij een controle, maar veroordelingen door een rechter zijn nog niet zichtbaar.
Als bijkomende straf kan de rechter een ontzegging van de rijbevoegdheid opleggen. De maximale duur van de ontzegging van de rijbevoegdheid bedraagt 5 jaren. Bij recidive is de maximale duur 10 jaren.
Verzekeraars zien mensen die een rijontzegging hebben gehad namelijk als een extra risico. Je kan bijvoorbeeld een rijontzegging krijgen wanneer je veel te hard gereden hebt, wanneer je onder invloed van alcohol of drugs gereden hebt of wanneer je agressief rijgedrag hebt vertoond.
Rijontzegging. Als je vaker een boete krijgt, voor het rijden zonder rijbewijs, dan kan de officier van justitie je een rijontzegging geven. Dit betekent dat je bijvoorbeeld een jaar lang niet mag rijden of rijles mag nemen.
Een ontzegging van de rijbevoegdheid houdt in dat de veroordeelde voor een bepaalde periode geen motorrijtuigen in Nederland mag besturen. Bij de rijontzegging is de veroordeelde ook altijd verplicht om zijn rijbewijs te sturen naar het CVOM.
Het rijbewijs dient te worden ingeleverd op de griffie van de Politierechtbank die het rijverbod heeft uitgesproken. Dit is ofwel de griffie van de Politierechtbank of de griffie van de Correctionele Rechtbank (in graad van beroep).
Bij een onmiddelijke intrekking van het rijverbod moet dit worden afgehaald bij de politie en is het dus geen probleem als het een zaterdag is. Wanneer het rijverbod een resultaat was na een vonnis, is dit niet mogelijk. Dan moet u uw rijbewijs afhalen op de griffie.
We begrijpen dat je meteen wilt rijden, maar dat mag pas als je je rijbewijs hebt opgehaald bij de gemeente. Rij je zonder rijbewijs? Dan kun je een boete krijgen. Ook ben je niet verzekerd.
Een eerste overtreding wordt met een geldboete afgedaan. Bij een tweede overtreding wordt de verdachte gedagvaard voor de Kantonrechter en wordt er een geldboete en 1 week hechtenis voorwaardelijk geëist. Bij een derde overtreding vordert de officier van justitie een hechtenis van twee weken.
Diefstal, mishandeling en rijden onder invloed zijn voorbeelden van misdrijven. Openbare dronkenschap en onverzekerd rijden zijn voorbeelden van overtredingen. Ook grove snelheidsovertredingen en ernstige verkeersovertredingen kunnen strafrechtelijk worden afgehandeld.
Dan ben je ook verplicht om een autoverzekering af te sluiten. Het RDW en de politie controleren of een kenteken, jouw auto, verzekerd is. Als je auto niet verzekerd is, krijg je als eigenaar een boete van bijna € 400,-.
Verschil overtreding en misdrijf
De wet bepaalt of een strafbaar feit een misdrijf of een overtreding is. Overtredingen zijn licht strafbare feiten, zoals vandalisme en openbare dronkenschap. Misdrijven zijn zwaardere strafbare feiten, zoals moord, diefstal en verkrachting.
Deze overtredingen staan genoemd in artikel 4, tweede lid Besluit justitiële en strafvorderlijke gegevens. Het betreft bijvoorbeeld baldadigheid, openbare dronkenschap, onverzekerd rijden, rijden zonder rijbewijs en veroorzaken van gevaar op de weg. Deze overtredingen komen dus altijd op het strafblad.
Als je zonder rijbewijs rijdt en een ongeluk maakt, dan krijg je twee proces-verbalen. Eén proces-verbaal voor het rijden zonder rijbewijs EN één proces-verbaal voor het maken van een ongeluk. De politie start dan een onderzoek naar wat er gebeurd is.
U kunt een boete krijgen als u rijdt zonder dat u uw rijbewijs bij u heeft. Als u een motorvoertuig bestuurt, moet u uw rijbewijs laten zien als een politieagent daarom vraagt.
Rijbewijs Kopen;
Bij ons kunt u alle soorten rijbewijs kopen. Dit rijbewijs wordt RDW geregistreerd waardoor u er legaal de weg mee op kan! Na aankoop staan uw gegevens net als ieder ander in het overheidssysteem waardoor u 100% legaal kunt rijden.