In 476 kwam het uit vele Germaanse huurlingen bestaande Romeinse leger, in opstand onder leider Odoaker. Zij zetten de laatste keizer Romulus Augustulus af. Bij gebrek aan een nieuwe waardige keizer, bleef de Oost-Romeinse keizer in Constantinopel als enige over.
Het Oost-Romeinse Rijk wordt ook het Byzantijnse Rijk genoemd, een verwijzing naar deze stad. Zij zagen zichzelf echter als 'de Romeinen' en bleven het Romeinse Rijk voortzetten tot het jaar 1453 waarin het Romeinse Rijk definitief ten einde kwam toen zij werden verslagen door de Ottomanen.
Het jaar 476 is het 76e jaar in de 5e eeuw volgens de christelijke jaartelling.
Europa. Koning Geiserik bedreigt met zijn piratenvloot de Romeinse aanvoerroutes in de Middellandse Zee. De Vandalen voeren een plunderveldtocht in Illyricum, de Peloponnesos en Griekenland.
Historici noemen veel verschillende oorzaken voor de ondergang van het Romeinse Rijk. Vaak wordt gewezen op de invallen van Germaanse stammen waardoor de druk op de grenzen te groot werd en het rijk viel. Echter, een belangrijker oorzaak waren de slechte keizers. Dit is gemakkelijk te bewijzen.
“Over de gemiddelde leeftijd van de Romeinen heerst bijvoorbeeld veel discussie”, zegt demograaf Patrick De Boosere (VUB). “We moeten ons daarvoor behelpen met aantekeningen op grafstenen. Toch kunnen we ervan uitgaan dat men toen tussen de 26 en 30 jaar oud werd.
Begin van de Dertienjarige Oorlog: Pruisische steden, gesteund door Polen, vechten voor onafhankelijkheid van de Duitse Orde. Franciscus van Paola sticht de Orde der Miniemen. Tussen Reide en Finsterwolde wordt een dijk aangelegd om het Oldambt te beschermen tegen de oprukkende Dollard.
De Plundering van Rome vond plaats op 24 augustus 410. De stad werd door de Visigoten onder leiding van koning Alarik I aangevallen. Rome was op dat moment al niet meer de hoofdstad van het West-Romeinse Rijk.
Wie stichtte de islam? De profeet Mohammed richtte in 610 na Christus de islam op. Volgens moslims stuurde hun god Allah de engel Gabriël naar Mohammed om hem uit te leggen hoe mensen moesten leven. Mohammed vertelde de inwoners van Mekka over deze boodschap.
Wist jij dat veel Nederlanders afstammelingen zijn van de Germanen? Ook de Friezen, Bataven en Cananefaten waren afstammelingen van de Germanen. Tweeduizend jaar geleden woonde het volk van de Germanen al in Noord-Europa. Ook in het gebied dat nu Nederland is.
Het Romeinse Rijk werd eerst geregeerd door koningen (het Romeinse Koninkrijk), daarna werd het geregeerd door de senaat en consuls (de Romeinse Republiek) en tot slot waren de keizers de baas (het Romeinse Keizerrijk).
Een insula (mv: insulae, letterlijk: eiland) was een woonblok voor arme burgers in het Romeinse Rijk, een soort huurkazerne. De arme inwoners van een Romeinse stad woonden in insulae die aan vier zijden omgeven werden door smalle straatjes en steegjes.
Het einde van de Romeinse aanwezigheid
begint het Romeinse gezag in het noorden steeds meer scheuren te vertonen. De Germaanse volken van buiten de grenzen weten steeds vaker het Romeinse rijk binnen te dringen en rond 400 n. Chr. komt er een einde aan de Romeinse heerschappij in het huidige Nederland.
De Romeinen brachten veel spullen naar ons land die we hier nog niet kenden. Perziken, druiven en kippen bijvoorbeeld. Maar ook spiegels, messen, lepels en glas. En wat ook nieuw was: geld!
In het overwonnen deel van Nederland legden de Romeinen legerkampen en een vlootbasis aan om van daaruit Germanië te veroveren, ruwweg het gebied ten noorden van de Donau en oostelijk en noordelijk van de Rijn. Keizer Claudius liet dat plan echter in de 1ste eeuw na Chr. varen.
Remigius van Reims wijdt Vedastus tot eerste bisschop van Atrecht (Noord-Frankrijk). Hij doet dit op verzoek van koning Clovis I. Fibicius wordt benoemd tot bisschop van Trier. Met steun van Clovis I bekeert hij de bevolking tot het christendom.
Ondergang van het Romeinse Rijk
Toen Theodosius in 395 na Christus overleed, liet hij zijn ene zoon het westelijke deel van het rijk na en zijn andere zoon het oostelijke deel. Het rijk zou hierna nooit meer worden herenigd. Het oostelijke, Griekstalige deel werd het Oost-Romeinse Rijk met Constantinopel als hoofdstad.
9 juli - Avitus wordt in de stad Toulouse door de Visigoten onder het bewind van koning Theodorik II, en met steun van de Gallo-Romeinse senatoren, tot keizer van het Westen uitgeroepen. Hij wordt later in Arles geïnaugureerd en als keizer erkend door Marcianus van het Byzantijnse Rijk.
Het Antwerps liedboek verschijnt bij Jan Roulans te Antwerpen. De Portugese handels- en ontdekkingsreiziger Lourenço Marques neemt het huidige Mozambique voor Portugal in bezit. Een groep Leuvense burgers wordt op last van de Inquisitie gearresteerd op beschuldiging van luteranisme.
Begin van het Twaalfjarig Bestand (1609)
Op 9 april 1609 begint het Twaalfjarig Bestand tussen Spanje en de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Gedurende deze twaalf jaar wordt er niet of nauwelijks gevochten door de opstandelingen in de Republiek en de Spanjaarden.
Door of onder leiding van koning Sejong komt het Koreaanse hangul-alfabet tot stand. Het Parlement van Toulouse wordt opgericht. De Portugese ontdekkingsreiziger Nuno Tristão bereikt Arguin en het einde van de Sahara.
Een enkeling haalde de veertig, maar dat waren uitzonderingen. In de prehistorie gingen mensen schrikbarend vroeg dood. Tot ongeveer 30.000 jaar terug. Toen werd vermoedelijk een deel van de mensheid vijftig jaar oud en was er zelfs een groep die de tachtig of negentig haalde.
Er wordt aangenomen dat de gemiddelde leeftijd van de middeleeuwse mens rond de 35 jaar lag. Dat leidt vaak ook tot het idee dat je als je begin dertig was, al erg 'oud' was en het einde van je leven al in zicht kwam.
De middeleeuwse mannen zijn gemiddeld niet ouder dan 38 jaar geworden! Een enkeling werd ouder en bereikte soms de leeftijd van 70, maar de meeste mannen vonden hun dood tussen een leeftijd tussen 20 en 29 jaar.