waterproof = waterproof bijv. naamw. Uitspraak: [`wɔ:tərpruf] als iets geen water doorlaat of niet beschadigd raakt als het nat wordt Voorbeelden: `waterproof make-up opdoen als je gaat zwemmen`, `een waterproof ...
Geen enkel horloge is absoluut waterdicht. Vandaar dat de term 'waterproof' (waterdicht) sinds de jaren '60 officieel heeft plaatsgemaakt voor 'water resistant' (waterbestendig). In de praktijk worden beide termen echter nogal eens naast elkaar gebruikt.
Wat is een waterafstotende stof? Een stof is waterafstotend wanneer het een barrière vormt tussen de regen en de stof. Het duurt een tijdje voor het water de stof penetreert. Je kan dit herkennen door de druppeltjes die op de stof blijven liggen.
Wat past bij mij? Met een waterdichtheid tussen de 1.000 en 5.000 millimeter kun je erop rekenen dat het kledingstuk bestand is tegen de regen, maar niet waterdicht is. Compleet waterdicht wordt de stof pas tussen de 5.000 en 15.000.
Een kledingstuk dat bestand is tegen de druk van een waterkolom van 1,3 meter (ofwel 1300 mm) wordt als waterdicht beschouwd (volgens de ISO 811-norm). Let wel op, want een jas met een waterdichte stof van 2000 mm schmerber zal je wel beschermen tegen de regen, maar misschien niet tegen buien of onweer.
Hoe lang een jas waterdicht blijft, is afhankelijk van het gebruik. Een regenjas is rijp voor een onderhoudsbeurt als je merkt dat regendruppels er niet meer mooi afparelen, maar een beetje in de stof trekken. Dit is een goed moment om je jas te wassen en opnieuw te impregneren.
Waterafstotende stoffen hebben de eigenschap om water van het oppervlak te laten lopen zonder het te absorberen. Waterdichte stoffen hebben de eigenschap om te voorkomen dat water in het product dringt. Hoe meer het water van het oppervlak afloopt zonder in de stof te dringen, hoe meer deze waterdicht is.
Toch is geen smartphone écht waterdicht. Als de druk te hoog wordt, zullen rubberen ringen bijvoorbeeld meegeven en is er een kans dat er water passeert. Daarom is er een certificering die voor producten aangeeft hoeveel water ze kunnen hebben en op welke manier.
Materialen als polyester en nylon zijn dus van nature beter bestand tegen water dan katoen, alleen al vanwege de samenstelling van het weefsel. Maar een waterafstotend jack is slechts bestand tegen zoveel regen. Een waterdicht materiaal daarentegen biedt een volledige barrière tegen water.
Met een regenjas weet je zeker dat je droog blijft. Deze jas is volledig waterdicht zodat jij bij elke bui droog blijft. Tegenwoordig combineren regenjassen functionaliteit, techniek en een modieuze pasvorm. Hoe ademend een regenjas is, is afhankelijk van het materiaal dat is gebruikt.
Katoen waterdicht maken via de handwasmethode:
Doe 6 liter water in een emmer en voeg de hele flacon HG waterdicht voor textiel toe. Doe de te behandelen kleding in de emmer en wentel deze gedurende 15 minuten geregeld om. Spoel de kleding hierna af met koud water, hang ze op en laat ze drogen.
Polyester is van nature waterbestendig, en wanneer de polyester garen worden gecoat met vinyl of PVC en ze dan worden samengeweven, wordt de waterbestendigheid alleen maar groter.
Hiervoor is Permacon de ultieme oplossing. Permacon maakt beton volledig en permanent waterdicht en stopt ook optrekkend vocht. Permacon voorkomt daarmee het ontstaan van betonrot, en houdt uw balkon bovendien langdurig vrij van algen en schimmels. Permacon is een bijzonder effectief middel.
Katoen is een natuurlijk materiaal dat waterdicht is en goed ademt, waardoor er een erg prettig leefklimaat in de tent ontstaat. Goed bestand tegen uv-straling. Erg geschikt voor warme gebieden.
Vulkracht: hiermee wordt de hoeveelheid dons en luchtigheid van de isolerende voering van de parka aangeduid: een hogere vulkracht betekent meer isolatie en dus meer warmte. Weerbestendigheid: modellen kunnen variëren van niet-waterdicht tot waterbestendig of volledig waterdicht.
Je jas impregneren kan op twee manieren: met impregneerspray of impregneerwasmiddel. Het voordeel van impregneerspray is dat je deze alleen op de buitenkant spuit, waardoor de waterafstotende werking van de buitenkant beter blijft.
Waterdichtheid is de mate waarin een materiaal of product water tegenhoudt. De waterdichtheid van geglazuurd keramiek en glas is volledig. Bij glas is het 100%, bij geglazuurd porselein en steengoed ook.
De vraag of nylon stof waterdicht is, wordt vaak gesteld en het korte antwoord is nee, nylon is niet waterdicht. Als stof absorbeert nylon water en als het nat is, laat het water door.
Polyurethaan is een plastic dat vaak als coating bij regenkleding wordt gebruikt. Regenkleding met polyurethaan is veilig te gebruiken.
Je wast je jas in de wasmachine, hangt deze te drogen en het duurt uren of misschien wel dagen voordat je jas droog is. Na een paar dagen kan je jas weer aan, maar na een buitje blijkt deze toch niet helemaal meer waterdicht.
Merken zoals Fjällräven, Arc'teryx, Mammut, Mountain Hardwear, Haglöfs en Patagonia en maken allemaal outdoorjassen van bijzonder hoge kwaliteit, waar de keuze voor de beste materialen altijd centraal staat.
Een ademende jas is microporeus of hydrofiel. Bij een microporeuze jas zitten er minuscule gaatjes in de stof. Ze zijn te klein om de regen door te laten en groot genoeg om zweet af te voeren. Bij een hydrofiele laag worden alleen moleculen doorgelaten.