Hüttenkäse of cottage cheese, ook huttenkaas genoemd, is een frisse kwarkachtige kaassoort met een korrelige structuur. De kaas wordt gemaakt van wrongel die men wel laat uitlekken, maar niet perst, zodat nog wat melkwei in de kaas achterblijft. Hij wordt niet gerijpt of gekleurd.
Verschil cottage cheese en kwark
Cottage cheese is bijna hetzelfde als kwark (en riccotta). Wat betreft voedingswaarde lijken de twee heel erg op elkaar. Ze zitten allebei boordevol goede eiwitten en er zit maar weinig lactose (melksuiker) in. De twee worden ook op bijna dezelfde manier gemaakt.
Hüttenkäse is een cottage cheese: één van de meest pure vormen van verse kaas. Het is een jonge, ongerijpte kaas en heeft een lekker frisse smaak en een kenmerkende korrelige structuur. Hüttenkäse is rijk aan eiwitten en bevat slechts 3,9% vet.
Wat is cottage cheese? Cottage cheese is een verse kaas die gemaakt wordt van de wrongel van koemelk. De wrongel wordt voorzichtig losgeroerd en gespoeld om het overtollige wei af te voeren, waardoor kleine klontjes achterblijven. Hier heeft cottage cheese zijn bijzondere, klonterige textuur aan te danken.
Als je crème fraîche in je recept ziet staan, kun je dit prima vervangen door hüttenkäse. Hüttenkäse of cottage cheese is laag in vet. Daarnaast is het een ideaal product om je maaltijd romiger te maken. Je vermindert het vetpercentage van je gerecht gemakkelijk door cottage cheese te gebruiken.
In veel gevallen kun je cottage cheese gebruiken i.p.v. crème fraîche of zure room maar ook in plaats van bijvoorbeeld mascarpone. Verminder vet door cottage cheese te gebruiken in de gratin/saus laag van je ovenschotel.
Danone Hüttenkäse original reserveren | Albert Heijn.
Cottage cheese is enorm veelzijdig. Je kunt het zo uit het bakje eten, naturel of met een beetje jam. Het is lekker als broodbeleg met wat zout, peper en bijvoorbeeld avocado en gerookte zalm of je kunt het als topping van je (pasta)salade gebruiken.
Milbona bevat 20% vet op droge stof. Omgerekend is dat een effectief vetgehalte van 4,5%. Bjj Luxlait is 7,5% van het hele potje effectief vet. Dat is het meest van alle merken.
Zoete baksels
Je kan er ook prima mee bakken; als een recept om zuivel (als melk, karnemelk, roomkaas, yoghurt of zure room) vraagt, kan je daar vaak een deel van vervangen door cottage cheese.
Verschil ricotta en hüttenkäse
Ricotta wordt officieel namelijk gemaakt van restjes wei die overblijven na het maken van andere kaas. Cottage cheese bijvoorbeeld. Dit is heel verse kaas gemaakt van gestremde melk.
Ricotta bevat weinig zout en vet
Hoewel ricotta dus geen échte kaas is, past hij in het rijtje 'gezonde' kaas zoals cottage cheese (hüttenkäse) en mozzarella. Laatstgenoemde bevat veel eiwitten, calcium en vitamine B12. Cottage cheese is eiwitrijk en vult goed.
smaakt lekker fris (beetje vergelijkbaar met ricotta of kwark), en doet het lekker bij zoete én hartige gerechten, zowel als ontbijt, lunch, diner als tussendoor (van de boterham tot lasagne).
Hüttenkäse is een gezonde topper onder de zuivelproducten: Het zit vol goede voedingsstoffen. Het bevat aanzienlijk minder zout en vet dan andere kazen. Er zitten meer eiwitten in dan in kwark, yoghurt en melk.
Cottage cheese is een relatief gezond zuivelproduct. Het bevat bijvoorbeeld veel vitamine A – belangrijk voor je weerstand en je gezichtsvermogen – en bèta-caroteen, dat het lichaam tegen vrije radicalen beschermt.
Verse kaas bestaat in verschillende vormen: er is plattekaas (kwark in Nederland), ricotta, cottage cheese en mascarpone en er zijn de verse geiten- en schapenkaasjes. Plattekaas mag je echt streekgebonden noemen, het wordt enkel in België en in Noord-Frankrijk gemaakt.
Als je hüttenkäse in de koelkast bewaart, dan kun je de geopende verpakking zo'n vier dagen bewaren. Bij een gesloten verpakking kun je je het beste houden aan het bewaaradvies en de houdbaarheidsdatum op de verpakking.
– Feta bevat gemiddeld 238 calorieën per 100 gram met 18,8 gram vet. – Geitenkaas bevat gemiddeld 206 calorieën per 100 gram met 16,6 gram vet. Hüttenkäse bevat dus minder dan de helft van de calorieën van geitenkaas en zelfs meer dan vier keer minder vet. Dan is de vergelijking met magere kwark nog sneller gemaakt.
Hüttenkäse Kwark is een unieke stevige ontbijtkwark. Van nature rijk aan eiwit door de verrassende mix van milde kwark met hüttenkase. Lekker in combinatie met muesli, cruesli, fruit en noten.
Ricotta vervangen: hoe doe je dat? Ricotta kun je – afhankelijk van het recept – vervangen door cottage cheese of kwark. Als je het vegan wilt houden, kun je kiezen voor een andere frisse, zachte plantaardige kaas, of dikke plantaardige zuivel.
Voor cheesecake worden zachte kazen gebruikt die niet te sterk zijn van smaak. Roomkaas, zoals Philadelphia, is daarom het meest geschikt. Maar ook ricotta, mascarpone, monchou of Neufchâtel zijn prima kazen voor een lekkere cheesecake.
Roomkaas (cream cheese)
Crème fraîche en slagroom bevatten beiden veel verzadigd vet. Beide producten hebben een vetgehalte van 35% en staan niet in de Schijf van Vijf. Eet ze daarom liever niet te vaak. Of je bijvoorbeeld een quiche maakt met slagroom of crème fraîche maakt dus niet uit: de een is niet gezonder dan de andere.