Het Belgische toetsenbord (ook wel AZERTY-klavier genoemd) is in twee uitvoeringen te gebruiken. Standaard is de uitvoering Belgisch (punt), waarbij het decimale scheidingsteken op het numerieke eiland een punt op het scherm laat zien (conform het fysieke teken op deze toets).
In het Windows Configuratiescherm staat als taal Nederlands (België) ingesteld en als toetsenbord Belgisch (punt), wat de standaard is voor een Belgisch Azerty toetsenbord. Op het numeriek blok staat er dan ook - zoals steeds - links boven een punt en geen komma.
Er zijn twee varianten van het azertytoetsenbord: de Franse en de Belgische. De letters staan op dezelfde plaats, maar sommige symbolen staan op een andere plaats, bijvoorbeeld het gelijkheidsteken (=) en het uitroepteken (!).
Toetsenborden met een AZERTY indeling worden onder meer in België en Frankrijk gebruikt. Dit toetsenbord verschilt op meerdere vlakken van de veel gebruikte QWERTY indeling. Zo zijn de Q en A omgewisseld, zijn de W en Z omgewisseld en is de M omhoog geschoven.
In Nederland gebruiken we voornamelijk het QWERTY-toetsenbord. Belgische toetsenborden hebben daarentegen vaak de AZERTY-indeling. De meeste Nederlanders gebruiken de instelling Verenigde Staten (Internationaal).
In Windows moet u opgeven welk toetsenbord u heeft. Dit doet u (afhankelijk van de versie van Windows) in het configuratiescherm bij Klok, taal en regio (Land en taal) of bij Landinstellingen (en niet bij het ook aanwezige Toetsenbord).
Open Regio en taal door te klikken op de knopStart , klik op Configuratiescherm, klik op Klok, Taal en Regio en klik vervolgens op Regio en taal. Klik op het tabblad Toetsenborden en talen. Kies onder Weergavetaal een taal in de lijst en klik vervolgens op OK.
In Nederland en vrijwel alle andere landen waar het Latijnse schrift wordt gebruikt, werken we met het QWERTY-toetsenbord. Daar zijn echter twee varianten van: QWERTY Nederlands en QWERTY Internationaal.
In Nederland wordt standaard een QWERTY indeling gebruikt voor laptops. AZERTY is de indeling die met name gebruikt wordt in België. Het is aan te raden om hier goed op te letten bij de aanschaf van een laptop.
De reden waarom we in België een AZERTY layout gebruiken is dus een gevolg van het feit dat in België veel Frans wordt gesproken en getypt. Het Belgische AZERTY klavier is een aangepaste versie van het Franse AZERTY toetsenbord.
Azerty is de toetsenbord indeling die in Belgie wordt gebruikt. Deze belgische toetsenborden hebben een indeling waarbij de volgorde van de letters verschillen. In Nederland en in veel andere landen worden er laptops gebruikt met bijv. een Qwerty indeling.
De QWERTY indeling wordt internationaal het meeste gebruikt. Ook in Nederland is dit het geval. Je kunt dit type toetsenbord herkennen aan de volgorde van de letters linksbovenin: QWERTY.
België en Nederland hanteren dezelfde officiële spelling van het Nederlands. Op dat vlak zijn er dus geen verschillen.
In België is Belg, Belgisch en Belgische mogelijk. Op Belgische identiteitskaarten staat Belg – ook bij vrouwen.
Het Belgische toetsenbord (ook wel AZERTY-klavier genoemd) is in twee uitvoeringen te gebruiken. Standaard is de uitvoering Belgisch (punt), waarbij het decimale scheidingsteken op het numerieke eiland een punt op het scherm laat zien (conform het fysieke teken op deze toets).
QWERTY wordt in veel landen gebruikt. Onder andere in NL en de US. Maar in vrijwel alle andere landen waar het Latijnse schrift wordt gebruikt is QWERTY gebruikelijk. In Nederland wordt eigenlijk altijd het QWERTY-NL toetsenbord gebruikt.
Vanaf Windows 10 switch je van Qwerty naar Azerty en andersom door de Windows toets en de spatiebalk samen in te drukken.
Men vermoedt dat de Fransen meer plaats nodig hadden voor accenten. Ze gebruiken ook andere lettercombinaties, waardoor de hamertjes van het QWERTY-toetsenbord vaak vast zaten. Daarom hebben zij het AZERTY-systeem ingevoerd. Wij Belgen zijn toen de Fransen gevolgd, en we zijn nooit meer van het systeem afgeweken.”
QWERTY is de standaard-toetsenbordindeling in verreweg de meeste landen waar het Latijnse schrift wordt gebruikt. De qwerty-indeling die in Nederland veruit het meeste voorkomt, is de Amerikaanse.
De Fn-toets, afkorting voor function, is een speciale toets op het toetsenbord van een laptop die, wanneer hij is ingedrukt, een aantal toetsen van het toetsenbord een andere functie geeft. Welke toetsen en welke functies dat zijn, is door gekleurde pictogrammen op de toetsen aangegeven.
Het QWERTZ-toetsenbord is een computer- en typemachine-toetsenbord dat wordt toegepast in Duitssprekende regio's. De naam is gebaseerd op de eerste zes letters linksboven op het toetsenbord: Q, W, E, R, T, en Z.
Druk de toetsen CTRL+SHIFT tegelijkertijd in. Heb je een Belgisch toetsenbord? Druk dan ALT+SHIFT in om de tekens terug te zetten naar de oorspronkelijke staat. Als het goed is, is jouw toetsenbord nu weer hersteld naar de oorspronkelijke instellingen en zijn de tekens weer normaal.
Dat komt door je locale-instellingen - de punt op met numerieke toetsenblok staat voor de decimaalscheider, en dat is in Nederland de komma. Bij Extra - Opties - Taalinstellingen - Talen het vinkje weghalen achter Decimaal scheidingsteken.
De oplossing is dan ook net zo eenvoudig: door te drukken op Ctrl+Shift functioneert het toetsenbord weer normaal. Je kunt dit probleem helemaal voorkomen, door slechts één taal en één toetsenbordindeling te behouden.