Is het onderwerp 'ik'? Dan schrijf
De correcte vervoeging is je/jij vindt.
Als het onderwerp je/jij achter de persoonsvorm staat, is de correcte vervoeging vind je/jij. Bij combinaties met je is het niet altijd even duidelijk of je het onderwerp van de zin is. Als u daaraan twijfelt, kunt u je proberen te vervangen door jij of jou(w).
Beide spellingen zijn correct, maar er is een verschil in grammaticale structuur en daardoor ook in betekenis. Wie vind je het best? is correct als je het onderwerp is. Je is dan vervangbaar door jij.
De juiste schrijfwijze is in nagenoeg alle gevallen stam + t. In het geval van gebiedende wijs is Vind u correct. We zullen u haarfijn uitleggen hoe het zit.
Wat vind/vindt jij daarvan? Is dat met dt? De klassieke dt-fout. Bij hij/zij/jij schrijf je dt.
U is een persoonlijk voornaamwoord, de beleefdheidsvorm van de tweede persoon enkelvoud. In de tweede persoon enkelvoud komt er een t achter de stam (vind). Je krijgt dan: u vindt. Ook wanneer het onderwerp u ná het werkwoord komt, schrijven we een t achter de stam: wat vindt u van de nieuwe minister?
Als het gaat om de hij-/zij- of het-vorm schrijf je -dt. (Let op: er komt nooit -dt achter een werkwoord, alleen een -t. De -d staat er al, omdat de stam van het werkwoord eindigt op een -d. Er komt dus alleen een -t achter de -d die er al staat.)
leuk vinden (ww): aangetrokken voelen tot , graag hebben , graag zien , houden van , lusten , mogen.
Bepaal eerst de stam van het werkwoord (dit is het hele werkwoord zonder de uitgang -en), in dit geval dus 'lunch'. Eindigt deze (of strikt genomen: de klank hiervan) op een van de medeklinkers die voorkomen in 't kofschip (t, k, f, s, ch, of p)? Dan schrijf je verleden tijd en voltooid deelwoord met een t.
Als je wil, kun je beginnen over iets wat jullie samen hebben meegemaakt door te zeggen: “Hé, weet je nog toen we samen…”. Maar het belangrijkste is dat je op een makkelijke manier zegt dat je diegene leuk vindt. Het is goed om het makkelijk te houden, omdat het dan duidelijk is dat je je crush echt leuk vindt.
Er is ook een trucje om te achterhalen of u aan het eind van het voltooid deelwoord -t of -d moet schrijven. U kunt daarvoor vergelijken met de verledentijdsvorm. Als die op -de(n) eindigt, krijgt ook het voltooid deelwoord een -d. Als de verledentijdsvorm op -te(n) eindigt, krijgt ook het voltooid deelwoord een -t.
Als het onderwerp van de zin u is, komt er in de tegenwoordige tijd altijd een t achter de stam van het werkwoord. Dus: 'Waar vindt u ons?' is juist.
DT alleen bij een D aan het eind van je werkwoord. Als je een vervoeging maakt van een Nederlands werkwoord voeg je altijd maar 1 D of 1 T toe, nooit DT, DD of TT. Dus als je een -DT combinatie ziet, weet je dat de eerste D of T al uit het werkwoord komt.
Doen wat je niet leuk vindt, is soms niet te vermijden. Maar je hoeft er ook geen expert in te worden. Je hebt 7 keuzes bij alles wat je doet: frustratie, acceptatie, verandering, weigeren, delegeren, leuker maken of het sneller doen. Voorkom dat je doet wat je niet wilt, alleen omdat je denkt dat je geen keuze hebt.
In de tegenwoordige tijd krijgen werkwoorden die je vervoegt in de tweede en derde persoon enkelvoud altijd een t. Ik loop en hij loopt. En als de stam van het werkwoord eindigt op een d, krijg je dt: ik vind, hij vindt.
We schrijven hiervan aan elkaar als de combinatie een voornaamwoordelijk bijwoord is. Dat is het geval als u de combinatie kunt vervangen door het oorspronkelijke voorzetsel en een naamwoord. In andere gevallen schrijven we hier van in twee woorden.
De correcte vervoeging is je/jij wordt.
Als het onderwerp je/jij achter de persoonsvorm staat, is de correcte vervoeging word je/jij. Bij combinaties met je is het niet altijd even duidelijk of je het onderwerp van de zin is. Als u daaraan twijfelt, kunt u je proberen te vervangen door jij of jou(w).
De medeklinkers uit 't kofschip, dus de t, k, f, s, ch en p, helpen je te bepalen of een zwak werkwoord de uitgang -te of -de krijgt in de verleden tijd. De uitgang -te wordt toegevoegd aan werkwoorden waarvan de stam (= het hele werkwoord zonder de uitgang -en) eindigt op een van die medeklinkers uit 't kofschip.
Bij een zin met hij, zij, men, het of een zelfstandig naamwoord is wordt altijd met een t. Hij wordt naar school gebracht. Wordt hij naar school gebracht? Ook bij u is wordt altijd met een t.
Wanneer we iemand leuk vinden, wordt het beloningssysteem in ons brein geactiveerd. Het is een beetje vergelijkbaar met wanneer je iets leuks aan het doen bent, waardoor het gelukshormoon dopamine vrijkomt als beloning of reactie op wat je aan het doen bent.
Het proces van iemand leuk vinden, heeft te maken met bepaalde beloningssystemen in het brein. Als je je op de één of andere manier tot iemand aangetrekken voelt, worden deze gevoelens van beloning groter.
Wat zijn de tekens van verliefdheid? Je kent het wel van horen zeggen: niet kunnen slapen, vlinders in je buik, geen concentratie en ga zo nog maar even door. Als je verliefd bent, heb je alleen nog maar oog voor die persoon. Samen kunnen jullie de hele wereld aan en alles is leuk.
Of je gebeurd of gebeurt moet gebruiken, hangt ervan af: gaat het om iets wat op dit moment plaatsvindt, of om iets wat al heeft plaatsgevonden? Als het nog plaatsvindt, is gebeurt met een t juist. Het gebeurt in een andere stad. Als het al heeft plaatsgevonden, is gebeurd met een d juist.