DEN HAAG - De liefhebbers van de befaamde HEMA-worst hebben een groot probleem. Op een aantal plekken in de regio is bijna geen rookworst meer te krijgen. Dat is lijkt het gevolg van de staking bij UNOX in Oss waar werknemers de afgelopen drie weken het werk neerlegden.
De rookworst bestaat op papier voor 95% uit varkensvlees en een bult smaakversterkers. Wanneer de Hema onverhoopt was omgevallen, dan was dat vast geen rib uit het lijf voor de Nederlandse varkenssector.
' Ondertussen laat het hoofdkantoor van Hema ons weten dat er inderdaad een tekort aan rookworsten is ontstaan. Oorzaak? De lange zomer, zegt een woordvoerder. 'Daardoor heeft het rookworstseizoen dit jaar langer dan normaal op zich laten wachten.
Je kent hem vast wel, de rookworst van HEMA. Al sinds 1936 is hij bij HEMA te koop en jaarlijks worden er ongeveer zo'n tien miljoen van verkocht.
bel de HEMA rookworstlijn
Daarom zijn ze vanaf nu weer beschikbaar bij al onze winkels met een gebaksafdeling. Een overzicht van HEMA winkels met gebaksafdeling vind je hier. Loopt het water je al in de mond?
De beroemde rookworst van Hema komt uit de fabrieken van Unox in Oss. Dat hebben diverse oud-werknemers van Unilever bevestigd.
Volgens recent onderzoek worden enkel de worsten van de Hema en AH nog authentiek gerookt. Hiernaast blijft het vetpercentage in deze worsten erg hoog en de Hema scoort zelfs het hoogst. Kortom: Eten kan, maar binnen beperke en als je toch hoge hoeveelheden wil wegwerken, mijd dan de Hema.
Er zitten meer kruiden in dan in een gewone rookworst van de Hema en dat maakt 'm lekker smaakvol. De kwaliteit van de worst en de knapperige korst blijven natuurlijk hetzelfde. Loopt het water je al in de mond? De pittige rookworst kost €2,25 per stuk en is nu te krijgen, nog tot en met 5 november.
Het gaat om miljoenen worsten. De Hemaworst is eigenlijk dezelfde als de ambachtelijke van Unox. Hetzelfde proces, dezelfde massa, dezelfde receptuur. Alleen is die van Unox nog extra gepasteuriseerd, waardoor de smaak net wat anders is.''
NL95% varkensvlees, water, zout, varkensvlees, E451 en E452-stabilisator, dextrose, suiker, aroma's, varkenshemoglobine, E621, smaakversterker en conserveermiddel E250.
In 1936 heeft de filiaalhouder van de HEMA aan de Nieuwendijk in Amsterdam per ongeluk te veel worsten ingekocht voor het restaurant. Hij vond het zonde om ze weg te gooien, dus besloot hij deze te verwarmen, halveren, en te verkopen als warme snack aan het winkelend publiek.
De rookworst van Hema kost 2,50 euro per 250 gram, de OokWorst 3,50 euro. Je ziet het niet alleen bij deze vleesvervanger. Mensen kiezen vaker voor een plantaardige variant van vlees en het assortiment in de supermarkten groeit zienderogen.
HEMA (voorheen als acroniem van Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam) is een van oorsprong Nederlandse keten van warenhuizen. De winkelketen heeft bijna 800 vestigingen in negen landen, op twee continenten.
Voor wie liever razendsnel een HEMA rookworst op tafel zet: rookworst bereiden in de magnetron behoort ook tot de mogelijkheden: Prik met een vork een paar gaatjes in de worst zodat hij niet uit elkaar barst en leg 'm op een bord in de magnetron. Verwarm de worst ongeveer een minuutje op 500 watt.
Hoe lang kun je ingevroren HEMA rookworst invriezen? HEMA: “Je kunt onze rookworst gewoon invriezen. Verse HEMA rookworst blijft drie dagen houdbaar en in de vriezer blijft het maximaal één maand lang houdbaar.”
Deze moet je gekoeld bewaren bij maximaal 7 °C. Binnen 3 dagen consumeren. In de diepvries is de rookworst 1 maand houdbaar.
De rookworsten van de Arnhemse slagerij Putman werden zaterdag 15 oktober 2022 bekroond tot de beste van Nederland.
Je kunt de ambachtelijke rookworst van de slager herkennen aan de 'Gelderse drup', een ingedroogde druppel vet aan het uiteinde van de rookworst. Zo kun je zien dat hij echt gerookt is.
Kun je Hema rookworst koud eten? Ja, u kunt de rookworst koud nuttigen.
Na het roken worden de worsten voorzien van een labeltje en naar de HEMA winkels vervoerd. Eigenlijk wordt de HEMA worst precies hetzelfde gemaakt als bij de verse slager, maar dan in het groot. Hoe groot? Wel, volgens de HEMA 30.000 per dag!
Rookworst is een traditioneel Nederlands product, waarbij gemalen vlees vermengd met specerijen en zout in een omhulsel worden gestopt. Oorspronkelijk werd voor dit omhulsel natuurlijke darm gebruikt, maar is steeds vaker vervangen door rundercollageen.
Hieronder de drie meest verantwoorde rookworsten: - Unox Gelderse rookworst. Deze worst bevat minder zout, verzadigd vet en calorieën dan de meeste worsten. - AH magere rookworst.
Een verse Hema-worst is niet gaar, maar rauw. Deze moet 20 minuten wellen in water tegen de kook aan. Dus niet laten koken. Voorverpakte worsten die je in de supermarkt koopt, zijn al wel gaar en hoeven alleen opgewarmd te worden.
Schutte: "Rookworst staat niet in de Schijf van Vijf. Dat komt omdat het bewerkt vlees is en hier vaak veel zout in zit, maar ook omdat het wordt gemaakt van rund- of varkensvlees. Dat valt onder rood vlees.