NS Centraal Station Centrum Den Bosch. Bekijk hier de aankomst - en vertrektijden en plan je bezoek!
Woordvoerder Eric Drent: “De perrons zijn verbonden aan het nummer van het spoor, niet andersom. Er wordt geteld in sporen en er zijn op het station sporen zonder perron. Hiermee krijg je de capaciteit die men nodig heeft voor de doorstroming.”
Behalve het centraal station heeft de gemeente ook stations in 's-Hertogenbosch-Oost en Rosmalen.
Wat is juist: Den Bosch of 's-Hertogenbosch? De officiële naam van de stad (en de gemeente) is 's-Hertogenbosch. Toch komt ook Den Bosch veel voor en kun je dat niet 'fout' noemen. Niet alleen de gemeente zelf, maar ook – onder meer – de ANWB en de NS hanteren deze vorm.
De oudste naam voor deze stad is…: Busloth. Volgens deze website herleidt het naar 'Bossche sloot'. Busloth komt vanuit de Latijnse taal en werd in de 12e eeuw gebruikt. Na Busloth werd Den Bosch onder meer Boscus (12e eeuw), Orthen cum Buscho (13e eeuw) en Silva Ducis genoemd.
Bosch is een Brabants dialect dat in 's-Hertogenbosch gesproken wordt.
Sterker nog: deze gemeente staat helemaal onderaan de cijferlijst van het CBS met 7.000 euro aan bezittingen. Andere gemeenten die laag in de lijst staan, zijn Den Bosch (18.200), Eindhoven (10.000 euro) en Helmond (9.400 euro).
Het grootste station van Nederland is wederom Utrecht Centraal met 194.000 in- en uitstappers en gaat traditioneel nek-aan-nek met Amsterdam Centraal met 192.000.
Het roemrijke verleden van de stad laat zich nog altijd vertellen door bewaard gebleven en fraai opgeknapte vestingswerken in Den Bosch zoals de vestingwal.
Verwijderd spoor
Spoor 6 is zo'n voorbeeld. Jaren geleden is het spoor verwijderd, omdat het spoor onhandig lag. Omdat alle andere sporen al genummerd waren, hebben ze dit aangehouden. Dat is de reden waarom tot de dag van vandaag spoor 6 op Utrecht centraal ontbreekt.
Alle sporen hebben dus een eigen nummer, maar niet alle sporen liggen aan een perron. Snap je hem nog? Spoor 5 en 10 bestaan dus wel, maar liggen niet aan een perron. Het zijn van die sporen waarop je wel eens goederentreinen voorbij ziet denderen.
De openbaar vervoersterminal Utrecht Centraal Station is tegenwoordig het grootste station van Nederland. Dagelijks passeren hier zo'n 250 tot 300 duizend mensen.
Momenteel zijn er zes steden in Nederland met een Centraal Station. Amsterdam, Utrecht, Arnhem, Den Haag, Leiden en Rotterdam hebben er al een.
Op 23 juni 1869 werd de huidige locatie door de gemeenteraad goedgekeurd. Het station − tot mei 2000 Amsterdam CS geheten − verving het in 1878 gesloten station Amsterdam Willemspoort en het van 1878 tot 1889 gebruikte tijdelijke station Westerdok. Het is gebouwd op drie aangeplempte eilanden in het IJ.
Tussen Oss en 's-Hertogenbosch-Oost rijden twee van de drukste treinen van het land. De twee sprinters in Oss staan bovenaan in het lijstje waar het, met uitzondering van het weekend, dagelijks zo'n 40 procent drukker is dan het beschikbare aantal plekken in de trein.
Met zo'n 181 in- en uitstappers is Eijsden het kleinste station van Nederland. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Spoorwegen. Daarna volgt het station van Soest.
De treinstations Amsterdam Centraal en Utrecht Centraal zijn de drukste stations van Nederland.
Brabantse steden
De vier grootste: Eindhoven en Tilburg (allebei met meer dan 200.000 inwoners), Breda (meer dan 180.000 inwoners) en 's-Hertogenbosch (ruim 150.000 inwoners).
Het woord Bosschenaar staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.
Den Bosch is een heerlijke stad vol prachtige monumenten, zoals de indrukwekkende St. Janskathedraal. Heeft mooie musea zoals het NoordBrabants Museum en het Jheronimus Bosch Art Center. En de historische binnenstad biedt vele leuke winkels en gezellige cafés, terrassen en restaurants.
's-Hertogenbosch is samengesteld uit 's hertogen (ofwel des hertogen) en bosch. Des/'s hertogen is de oude tweedenaamvalsvorm (genitief) van de hertog en betekent 'van de hertog'. Bosch is de oude spelling van bos. Letterlijk betekent 's-Hertogenbosch dus 'het bos van de hertog'.
De stad dankt haar officiële naam aan "des hertogen bosch" het bos van hertog Hendrik I van Brabant. Hij was 26 jaar toen hij in 1196 Den Bosch stadsrechten en bijbehorende handelsprivileges verleende. Tot driemaal toe is de ommuurde stad vergroot.