Door een van haar voorpootjes even kort onder te dompelen, voelt ze hoe hoog het waterpeil staat en kan ze natte ongelukjes voorkomen. Sommige katten zie je zelfs het water uit hun bakje 'oplepelen' en van hun pootje aflikken. Of ze geven er een duw tegen, zodat het water in beweging komt en ze het beter kunnen zien.
Pootje baden in een drinkbak
Katten mogen over het algemeen betere ogen hebben dan mensen, maar katten zien van dichtbij niet heel scherp. Daardoor zien katten dus ook niet hoe hoog het waterpeil is. Om dat toch te checken, voelen ze eerst met hun pootje in het bakje, voordat ze gaan drinken.
Bij mensen is het omgekeerd: als wij iemand vertrouwen, zullen we die persoon recht in de ogen kijken. Doe dit niet bij uw kat. Aankijken betekent: ik vertrouw jou niet! Gesloten ogen staan juist voor veiligheid en vertrouwen.
Door middel van hun snorharen kunnen katten zich oriënteren. Bij het drinken uit een drinkbakje kan er ee n statische reactie plaatsvinden. Hierdoor gooit de kat in een reflex het drinkbakje om. Bij stromend water heeft de kat geen last (meer) van deze statische reactie.
Als je kat altijd om je benen draait, betekent dat dat je kat van je houdt en het je wilt laten weten. Om de benen heen lopen betekent in kattentaal ook: jij bent van mij en ik ben van jou. Wij wensen jou en je kat een liefdevolle tijd samen en hopen dat jullie elkaar door dit artikel beter kunnen begrijpen!
Ook katten kunnen, net als honden, last hebben van verlatingsangst; wat duidt op een sterke gehechtheid aan de eigenaar. Verlatingsangst bij katten uit zich in onzindelijkheid, niet willen eten, overmatig miauwen, overmatig wassen en het vernielen van spullen wanneer de eigenaar afwezig is (Schwartz 2002).
En hoewel de meeste katten niet als een blije hond op je afstormen als je thuiskomt, hun subtielere signalen laten zeker zien dat ze gehecht zijn aan hun 'lievelingsmens'.
Je kat stimuleren te drinken met stromend water
Waarschijnlijk is dit te verklaren doordat katten van nature niet van stilstaand water houden. Stilstaand water is veel gevoeliger voor ziekteverwekkers. Daarnaast is stromend water vaak koeler.
Spelagressie is een veelvoorkomend gedragsprobleem en ontstaat in de regel tussen de puberteit en de leeftijd van twee jaar. Er is sprake van spelagressie wanneer een kat zijn spelgedrag richt op andere katten of mensen en ze 'ongevraagd' bespringt en/of aanvalt.
Praktisch voor onszelf misschien, maar katten hebben hun drinken en eten het liefst zo ver mogelijk uit elkaar, aldus de kattenexpert. Zoek daarom twee rustige plekjes op in huis, ver uit elkaar, een end van de kattenbak en op dertig centimeter afstand van de muur. Zo eet en drinkt je kat nog lang en gelukkig.
Een kat kan ook gaan spinnen als hij een andere kat tegenkomt. De kat maakt in dit geval een 'prrr' geluid. Dit is een teken van vrede. Soms roepen katten jouw ook met een knor.
Alleen is het recht aanstaren bij de meeste dieren een teken van agressie. Bij onzekere of onbekende katten is het daarom aan te raden om deze niet lang recht aan te staren maar kort aan te kijken of gewoon naar zijn hele hoofd in plaats van alleen de ogen.
Als een kat boos is rusten de oren van de kat tegen zijn kop en wijzen ze naar achteren. ZIjn snorharen zijn van het gezicht af gericht. Hij draagt zijn staart recht omhoog, of wikkelt deze rond of onder zijn lichaam. Als hij staat, staat hij rechtop en maakt hij zich zo groot mogelijk om er dreigend uit te zien.
Blijft je kat je maar aanstaren? Let op haar lichaamshouding. Een verkrampte houding verraadt agressieve of defensieve motieven, maar staren in combinatie met een ontspannen houding betekent gewoon dat je kat zin heeft om met je te spelen.
Waarom loopt een kat je altijd achterna? Sommige katten 'helpen' je bij alles wat je doet en lopen je graag voor de voeten. Dat betekent dat hij je heel graag mag. Dus ook katten die niet heel graag knuffelen of aanhankelijk zijn kunnen zo toch hun affectie tonen.
4. Je kat likt je vingers of gezicht af. Ook al is het niet echt een fijn gevoel zodra je kat je vinger of gezicht aflikt met die ruwe tong, ze bedoelen dit met liefde. Het betekent dat ze het fijn vinden om bij je in de buurt te zijn.
Katten kunnen onrustig worden of zich juist terugtrekken, minder gaan eten en bijvoorbeeld hard gaan miauwen. In haar boek 'How Animals Grieve' lees je er meer over.
Liefdesbeetjes. Katten bijten om twee redenen. Een pijnlijke beet geven ze enkel als ze zich bedreigd voelen, maar soms delen ze ook zachte beetjes uit. Die zachte liefdesbeetjes betekenen dat ze je echt super vinden.
Ook zijn bij een kat die stress ervaart, vaak de pupillen verwijd, is er onrust en verhoogde waakzaamheid, en zijn er soms overreacties op op zich onbetekenende gebeurtenissen. Verder kan een kat vaker aan zichzelf gaan krabben of likken, of zelfs eigen haren gaan uittrekken.
Belangrijkste tip: geef de kat water te drinken. Ververs dit dagelijks en zorg ervoor dat de kat op meerdere plekken in huis een bak met water heeft staan.
Een kat heeft water nodig. Hieronder een paar tips om het dier voldoende te hydrateren. Melk is goed voor jonge katjes die gezoogd worden. Daarna volstaat water, enkel en alleen water zelfs, want een volwassen kat verteert niet goed lactose en dat kan leiden tot problemen met de ingewanden (zoals krampen, diarree …).
Katten kunnen gemiddeld 3- tot 4 dagen zonder water voordat er negatieve effecten ontstaan. Als een kat niet drinkt dan verminderd ook zijn eetlust. Mocht je kat minder eten dan is het super belangrijk dat hij goed blijft drinken.
Eindelijk is er bewijs gevonden dat katten luisteren naar hun naam als ze geroepen worden. Onderzoekers van de Sophia Universiteit in Japan hebben aangetoond dat uit een door mensen uitgesproken reeks woorden, de kat zijn/haar eigen naam kan herkennen.
Samengevat hangt dit af van: De leeftijd van de kat – een kitten dat je net in huis hebt gehaald laat je het beste maximaal 2-3 uur alleen. Een oudere kat kun je het beste niet langer dan 8 uur alleen laten. En een volwassen, gezonde kat kun je prima 8-12 uur alleen laten met een maximum van 24 uur.
De kus, een teken van respect voor de kat
Zijn instinct is dus sterker dan zijn liefde voor u! De kus is bij een kat een teken van respect. En met kus bedoelen we een likje, een soort mini-wasbeurt. Als katten dit likje aan een ander dier geven, laten ze weten dat ze de positie van het andere dier te respecteren.