Wat is vetluis? Vetluis is een verzamelnaam voor zeepresten en bacteriën die in de (deur)rubbers en het zeepbakje achterblijven. Het ontstaat doordat we tegenwoordig steeds meer op lage temperaturen wassen, of wanneer u teveel wasmiddel gebruikt. Hierdoor kan uw wasmachine en uw kleding muf gaan ruiken.
Als je wasmachine zuur of muf ruikt heb je waarschijnlijk last van wasluis, ook wel vetluis genoemd. Een vetluis-wasmachine herken je aan vieze zwarte aanslag in het rubber manchet van de deur en soms ook aan vlekken op het wasgoed. Vetluis is een bacterie die leeft in wasmiddelresten.
De makkelijkste manier om vetluis te verwijderen is door een lege kookwas te draaien. Doe dit op de hoogste mogelijke temperatuur, bijvoorbeeld 90 graden. Een was van 60 graden is niet heet genoeg om alle vetluis te doden. Door de hoge temperatuur kook je de vetluis uit en zijn ze in ieder geval dood.
Deze zwarte vlekken en strepen ontstaan meestal door vetluis in de wasmachine. Vetluis is een opeenstapeling van vet- en zeepresten in de wasmachine. Een deel van deze vet- en zeepresten laat los tijdens het wassen op hogere temperaturen, waardoor ze zich in uw wasmachine verspreiden en dus over uw wasgoed.
Dan kun je het beste wassen met een vloeibaar wasmiddel, in plaats van waspoeder. Als je wast op 30 of 40 graden lost vloeibaar wasmiddel namelijk beter op dan poeder. Je kunt ook kiezen voor een poederwasmiddel met bleekmiddel (voor de witte was), want de vetluisbacteriën kunnen niet tegen bleekmiddel.
Een wasmachine reinigen met vaatwastabletten voorkomt vetluis, waardoor de wasmachine geen vieze geur afgeeft. Voor het schoonmaken van de wasmachine stop je 2 vaatwastabletten in het zeepbakje en draait u een wasprogramma op 90 of 95 graden. Het vaatwastablet zorgt ervoor dat de wasmachine van binnen schoon wordt.
Vetluis is een vettige en vaak niet zo fris ruikende substantie die in de machine achterblijft na veel wassen. Het hoopt zich vooral op in de rubberen randen van de wasmachinedeur, waardoor het geen kwaad kan deze om de zoveel tijd even schoon te maken.
Draai dan eens twee lege wassen op 90-95 graden met een kop (natuur)azijn, vaatwastabletten of soda. Herhaal dit proces daarna 1 of 2 keer per maand. Bij de herhaalstappen kunt u er voor kiezen om geen lege was, maar een was met vuile handdoeken of theedoeken op 90-95 graden te doen.
Gebruik 250 ml gedistilleerde witte azijn voor elke 4 liter water in de wasmachine om resten wasmiddel te verwijderen. Azijn kan kalk uit het water verwijderen. Het ontkalkte water zorgt voor zachtere kleding en minder kalkaanslag in de wasmachine. Je kunt zowel natuurazijn als schoonmaakazijn gebruiken.
Vetluis, ook bekend als wasluis, is een vettige substantie die na het wassen achterblijft in de wasmachine. Het is geen luis, maar vervuiling die ontstaat doordat huidvet en -schilfers samenklonteren met onoplosbare stoffen (silicaten) uit het wasmiddel. Het is een voedingsbodem voor bepaalde bacteriën.
Omdat het dienst doet als vervanger voor wasverzachter, giet je azijn in het vakje voor wasverzachter. Het is wel belangrijk om te weten dat azijn de wasverzachter vervangt, maar niet het wasmiddel.
Met een halve kop soda (niet hetzelfde als baksoda) of een fikse scheut natuurazijn in de lege trommel (dus niet in het zeeplaatje) draai je een wasprogramma op 90 graden. De hoge temperatuur en het schoonmaakmiddel lossen kalk, vet en vuil op en zorgen ervoor dat de was weer lekker ruikt.
De wasmachine op 90 graden schoonmaken
Zet je wasmachine één keer per maand op 90 graden om de boel flink uit te koken en restjes vuil en wasmiddel te verwijderen. Daarnaast kun je de wasmachine ook één á twee keer per maand op 60 graden laten draaien om de bacteriegroei zoveel mogelijk te beperken.
Hoe vaak moet je de wasmachine schoonmaken? Reinig de wasmachine elke maand als je deze frequent gebruikt en vaak op lage temperatuur wast. Als je niet vaak wast en af en toe handdoeken of beddengoed extra heet wast, kun je uit de voeten met eens per twee maanden de wasmachine schoonmaken.
De wasmachine vullen
Daarom adviseren wij dat je bij het vullen een handbreedte vrijhoudt bovenin de wasmachinetrommel. Dit betekent dat je ongeveer 3/4 van de trommel vult. Let op dat je de trommel van de wasmachine ook niet met te weinig wasgoed vult.
Om de machine goed te laten werken is het belangrijk om dit filter regelmatig schoon te maken; zeker 1 keer per 6 maanden. Als u dit niet doet kan het filter verstopt raken en kan het zijn dat de wasmachine tijdelijk niet te gebruiken is.
In principe kunt u alles wat u met schoonmaakazijn kunt reinigen, ook schoonmaken met natuurazijn. Het verschil tussen de 2 is dat natuurazijn iets minder zuur is, waardoor het veiliger is om met deze azijnsoort af en toe de wasmachine te reinigen.
Wil je een natuurlijk product gebruiken om vuil van het rubber van je wasmachine te verwijderen? Gebruik dan eventueel wat natuurazijn ( schoonmaakazijn tast het rubber aan). De zuren in azijn doden schimmels, maar kunnen bij veelvuldig gebruik ook het rubber beschadigen.
Voeg aan een volle wastrommel naast de helft van je gebruikelijke wasmiddel ook 3 eetlepels baksoda toe. Dit zorgt ervoor dat lastige vlekken en nare geurtjes sneller verdwijnen en je was extra zacht uit de wasbeurt tevoorschijn komt.
Conclusie: voor wassen op lage temperaturen kun je beter vloeibaar wasmiddel gebruiken omdat dit sneller oplost. Op hogere temperaturen is waspoeder weer fijner in gebruik. Geen van de twee is dus op alle vlakken de beste keuze, maar het is wel slim om de twee middelen af te wisselen.
Schimmel. Maar veel langer dan een nachtje raadt ze niet aan. Want als je de natte was te lang in de wasmachine laat, ontstaat er schimmel, waardoor het gaat stinken. Dat ruik je direct, waardoor het volgens haar niet moeilijk is om erachter te komen wanneer je de was te lang in de trommel laat zitten.
Voor het reinigen van een wasmachine met hardnekkige vetluis, draai je twee wassen op 90 graden met oude theedoeken. Gebruik hierbij een paar vaatwastabletten, of een handje soda of waspoeder voor de witte was. Je kunt ook een wasmachinereiniger gebruiken. Wasmachinereiniger vind je bij de wasmachine-accessoires.
Vetluis, ook wel wasluis genoemd, is een ophoping van zeepresten, pluisjes, huidschilfers, huidvetten en haar. Vetluis hoopt zich vaak op bij de rubbers van deur van je wasmachine, maar wees ook alert op het zeepbakje. Vetluis komt nu vaker voor dan vroeger omdat we tegenwoordig vaker op een lage temperaturen wassen.
Gebruik geen azijn of soda om de wasmachine te reinigen. Wasmachinefabrikanten geven aan dat deze middelen de rubbers aantasten. Ga na bij de fabrikant of witgoedzaak, waarmee u het beste uw machine af en toe mee kunt reinigen als u voornamelijk op lage temperaturen wast.