Bij eiwitten denken de meeste mensen meteen aan kip, vis, kwark en eieren. Niet vreemd, want dit zijn zeer eiwitrijke voedingsbronnen. In een ei zit bijvoorbeeld 13 gram eiwit per 100 gram en in kipfilet maar liefst 31 gram per 100 gram (3).
Eiwitten komen hoofdzakelijk voor in dierlijke producten als vlees, vis, melkproducten, kaas en eieren. Ook in plantaardige producten zijn eiwitten aanwezig, de hoeveelheid is echter lager en de kwaliteit hiervan is minder. Denk hierbij aan brood, graanproducten, peulvruchten, noten, paddenstoelen en vleesvervangers.
De aanbevolen dagelijkse eiwitinname in de normale voeding bedraagt 0,8 à 1 gram per kilogram lichaamsgewicht. Voor iemand van 70 kilogram komt dit dus neer op 56 tot 70 gram per dag, wat eigenlijk zeer gemakkelijk via normale voedingswaren kan gebeuren (zie tabel 1 hieronder).
Yoghurt en kwark zitten vol eiwitten en je kunt er eindeloos mee variëren! Lekker met granola, noten, een lepeltje honing, lijnzaad en/of fruit. Havermoutpap met melk is een supergezond eiwitrijk ontbijt. Lekker met nootjes, bosvruchten en/of kaneel.
Sporters hebben na krachttraining het meeste baat bij het innemen van wei-eiwit. Als gevolg van dit onder andere in melk voorkomende eiwit, nemen de spierkracht en de spiermassa namelijk meer toe dan wanneer een sporter na de krachttraining andere soorten eiwit inneemt of koolhydraten.
trek in eten, vooral in hartig eten. kortademigheid, door een tekort aan aminozuren die de zuurstoftoevoer regelen. trager herstel na het sporten of zelfs verlies van spieren. zweet dat naar ammoniak ruikt door het verbranden van spierweefsel.
Eiwit: 4 gram per 100 gram (gekookt)
Wilde rijst is het eiwitrijke graan waar je voor moet gaan. Met een nootachtige smaak en zachte textuur verzadigt het ook nog eens beter.
Aardappelen bevatten momenteel ten hoogste 2% eiwit. De hoofdcomponent is zetmeel. Een hectare aardappelen levert hoogstens 500 kilo eiwit op.
Welke toetjes bevatten eiwit? Zuivel is van nature een bron van eiwit. Zo bevat een bakje magere yoghurt (150 ml) ongeveer 6 gram eiwit en een schaaltje volle kwark (150 gram) ruim 12 -15 gram (dit kan variëren). Ook in melk en karnemelk zit eiwit.
Eiwitrijke producten kunnen zowel dierlijk als plantaardig zijn. Dierlijke eiwitten zitten vooral in vlees, vis, melk, kaas en eieren. Plantaardige eiwitten zitten vooral in vleesvervangers, soja, peulvruchten en noten.
Gezonde personen kunnen met een gerust hart drie eieren per dag naar binnen werken. Krachtsporters en bodybuilders misschien nog wel wat meer. We adviseren je om altijd hele eieren te eten, ook al bevatten ze meer calorieën (wat zeker in de bulk geen beletsel mag zijn).
Normaal gesproken is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan eiwitten voor volwassenen 0.8 gram per kilogram lichaamsgewicht. Dus een volwassen persoon die 80 kilo weegt heeft 80*0.8=64 gram eiwit per dag nodig.
Amyloïdose is een stapelingsziekte waarbij eiwitten, die het lichaam voortdurend aanmaakt, in een verkeerde vorm worden gevouwen. Ze stapelen zich op in organen en weefsels en veroorzaken zo schade.
Wanneer je te weinig eiwitten binnenkrijgt, gaat je lichaam eiwitten halen uit bijvoorbeeld spieren. Dit kan zorgen voor spierafbraak, maar het kan ook zorgen dat je een zwakker gevoel krijgt, voornamelijk wanneer je aan het sporten bent.
Eet je meer eiwitten dan zal je lichaam ook meer ureum aanmaken wat volgens sommige theorieën belastend kan zijn voor je lever en voor je nieren. Na vele onderzoeken is er tot op heden echter geen bewijs dat een hoge eiwitinname schadelijk is voor gezonde mensen die geen nieraandoening hebben.
Hoeveel eiwit je binnenkrijgt, hangt natuurlijk af van wat je eet. Maar in welke voedingsmiddelen zit veel eiwit? Het is vooral belangrijk om te variëren met voedingsmiddelen zoals vlees(vervangers), zuivel, noten of peulvruchten, want dat zijn echte eiwitbronnen.
Melkproducten bevatten van nature veel eiwitten. Eiwitten in kaas zijn in deze categorie populair. Als we kijken naar de hoogste hoeveelheid eiwitten per 100 gram spant Zwitserse kaas de kroon met maar liefst 55 gram.
De kwaliteit van eiwitten is belangrijk
Als het gaat om afvallen zijn de belangrijkste aminozuren de vertakte keten aminozuren (BCAA's), in het bijzonder leucine.
Je haalt namelijk al voldoende eiwitten uit normale voedingsmiddelen, zoals melk, yoghurt en kaas, vlees, vis, eieren en tofu. Meer eiwitten eten of drinken dan je nodig hebt heeft geen zin: het zorgt niet voor een snellere spiergroei, zoals soms gedacht wordt.
De vele eiwitten in Griekse yoghurt dragen bij aan de spieropbouw [3]. Eiwitten vormen namelijk de bouwstenen van onze spieren en lichaamscellen. Doordat Griekse yoghurt vooral 'langzame' eiwitten bevat, heeft je lichaam gedurende een langere periode beschikking over aminozuren dan wanneer je gewone yoghurt eet.
Om er zeker van te zijn dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt, kun je een 'veiligheidsmarge' inbouwen en deze verhogen tot maximaal 2,2 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag. Let wel op dat extra eiwitten ook extra calorieën aanvoeren, die ten koste kunnen gaan van koolhydraten en vetten in je voeding.