Geboorteplaats van Jezus:
In Jeruzalem dus, dichtbij kruisingsplaats Golgota, in de buurt van waar tweeduizend jaar geleden een olijfgaard was. Andere evangeliën reppen over een tombe die was uitgehouwen uit een rots en die eigendom was van een van Jezus' volgelingen, Jozef van Arimathea.
Volgens de overlevering zou het Hof van Getsemane, op de Olijfberg, in de buurt van de Tempelberg hebben gelegen.
Jezus werd gekruisigd in het jaar 33 op Golgota, de 'schedelplaats' bij Jeruzalem.
Samenvattend: Jezus wordt 'van Nazareth' genoemd omdat hij daar opgroeide (daar zijn beide bijbelbronnen het over eens). Jezus wordt soms Jezus van Bethlehem genoemd omdat hij daar volgens de overlevering zou zijn geboren.
West-Aramees was de taal die Jezus waarschijnlijk sprak en de taal waarin een deel van de Dode Zeerollen geschreven zijn. Oorspronkelijk werd het Aramees door de Arameeërs gesproken, zij woonden in het huidige Syrië, Irak en Turkije.
De ontstaansgeschiedenis van de stad die we tegenwoordig als Jeruzalem kennen bevindt zich in een schemergebied. Rond 1000 voor Christus veroverde de bijbelse koning David de kleine nederzetting genaamd Jebus op de lokale bevolking, de Jebusieten.
Barabbas gevangengezet was op verdenking van betrokkenheid bij anti-Romeinse activiteiten. Er was geweld in het spel geweest, maar van wie het geweld was uitgegaan is op basis van de schaarse informatie onmogelijk te zeggen. Misschien was Barabbas inderdaad een politieke verzetsstrijder en een moordenaar.
Goede Vrijdag is een dag uit de Goede Week, de week voor Pasen. Op deze dag herdenken christenen de dood van Jezus aan het kruis.
In de Bijbelse evangeliën wordt beschreven hoe het ging toen Pontius Pilatus, de Romeinse prefect van Judea, rond 33 n. Chr. Jezus Christus ter dood veroordeelde. De gebeurtenis, die leidde tot Jezus' kruisiging én tot de explosieve groei van het christendom, bezorgde Pilatus voorgoed een plek in de geschiedenis.
De meest gekende vrouw is wellicht Maria, de moeder van Jezus. Naast deze Maria kent het NT verschillende andere Maria's, waarvan Maria Magdalena als één van de bekendste maar zeker als de meest beruchte de kerkgeschiedenis is ingegaan.
Jezus was en bleef heel zijn leven een jood. Hij is niet op een zeker moment tot een ander geloof overgegaan. Evenmin als de apostel Paulus op de weg naar Damascus zich van jood tot christen 'bekeerde' en tot een andere geloofsgemeenschap ging behoren, is er bij Jezus sprake geweest van een 'omkeer'.
Direct na zijn opstanding benadrukte Jezus Christus onze relatie tot onze hemelse Vader met de woorden: 'Ik vaar op naar mijn Vader en uw Vader, en naar mijn God en uw God' (Johannes 20:17; cursivering toegevoegd). De Heiland toonde dat God en de mensheid in de kern van hun wezen niet volslagen van elkaar verschillen.
In het Evangelie van Johannes wordt de heilsbetekenis van Jezus' dood en opstanding vooral aangeduid met het woord 'leven' of 'eeuwig leven' (Joh. 3:16; 10:9-10, 27-28; 20:30-31). Aan Marta openbaart Jezus Zich als 'de opstanding en het leven'. De gestorven gelovigen zullen dankzij Hem leven.
Op paaszondag zou Jezus zijn opgestaan uit zijn graf. Reden genoeg voor een feestje. Daarom eindigt op deze dag de vastenperiode. Omdat christenen dit nooit op hun rustdag buiten de deur kunnen vieren, is er nog een tweede dag aan vastgeplakt.
Dan heeft hij ruim één vol jaar geregeerd, maar in Israël was het ook mogelijk te zeggen dat hij drie jaren regeerde. De Heere Jezus lag in het graf "drie dagen en drie nachten", nl.
In Jeruzalem zijn tegenwoordig langs de Via Dolorosa, de straat in Jeruzalem waar Jezus volgens de christelijke traditie zijn tocht met het kruis maakte, ook veertien staties te vinden.
Willibrord was in de 14e eeuw dé verspreider van het christelijk geloof in Nederland. In die tijd werden er hier allerlei goden aangehangen. Willibrord besloot de andersdenkenden te bekeren. Sindsdien kennen wij het christendom in Nederland en vieren we christelijke feestdagen als Kerstmis en Pasen.
Hij gaat terug naar de hogepriesters, om zijn geld terug te brengen. Als hij nul op rekest krijgt van de hogepriesters, smijt hij de zilverstukken de tempel in, waarna hij zichzelf ophangt.
De 'slechte moordenaar', die later Gestas genoemd werd, hoonde Jezus door hem te wijzen op zijn messiasschap, op grond waarvan hij zich zou kunnen redden. De ander, de 'goede', later Dismas genoemd, wees hem op Jezus' onschuld en hun beider schuld.
Al bijna 2000 jaar is de naam synoniem met het verloochenen van je principes – precies wat de discipel Judas deed toen hij volgens de Bijbel in de tuin van Getsemane het lot van Jezus bezegelde met een kus.
Vrijwel iedere inwoner van de Palestijnse gebieden is moslim. 98% van de Palestijnen is soenniet. De inwoners van de Palestijnse gebieden hebben religieuze vrijheid: ze mogen zelf kiezen welk geloof ze belijden.
Israël is de bakermat van vele godsdiensten. Zodoende vind je hier aanhangers van het jodendom, christendom, islam, bahai geloof en andere sekten. Ongeveer driekwart van de bevolking van Israël is joods. Binnen het jodendom bestaan drie hoofdrichtingen: het orthodoxe, het conservatieve en het liberale jodendom.
In Jeruzalem komen drie religies samen: het Christendom, de Islam en het Jodendom. Dat komt doordat gelovigen denken dat er zich veel religieuze verhalen in Jeruzalem hebben afgespeeld. En dat kun je nog steeds zien. Jeruzalem is een bijzondere stad.