Een korte samenvatting: dromen kunnen emoties bij je oproepen overdag, maar door dromen op zichzelf raak je niet vermoeid. Als je merkt of onthoudt dat je droomt, dan slaap je licht. Lichte slaap zorgt wel voor een vermoeid gevoel. Naast angst en stress, zijn er verschillende factoren die een lichte slaap versterken.
Samenvattend kunnen heftige, levendige dromen en nachtmerries worden veroorzaakt door pittig eten, veranderende hormoonhuishouding, supplementen en medicijnen, slaapstoornissen, een slechte slaapkwaliteit, temperatuur, stress en het gebruik van alcohol en drugs.
Als je veel emoties ervaart in je droom, helpt dat om je dromen te onthouden – je brein is dan immers actiever. Dat is deels waarom we nachtmerries relatief vaak onthouden. Mensen die veel verdriet, stress of andere emoties ervaren in het dagelijks leven, onthouden dromen vaak beter omdat ook die emotioneler zijn.
Hoe vaak je droomt is dan ook een goede indicatie van hoeveel REM-slaap je die nacht hebt gehad. Veel dromen betekent daarom niet automatisch dat je een goede nacht achter de rug hebt. Sommige dromen beleef je zo intens dat je de volgende ochtend precies vermoeider wakker wordt dan wanneer je ging slapen.
Levendige dromen kunnen positief of negatief zijn, realistisch of fantasierijk. Onze dromen worden beïnvloed door wat we overdag ervaren en denken. Als we piekeren, stress of angst hebben of iets negatiefs verwachten of hebben meegemaakt, zullen ook je dromen negatiever zijn.
Veel dromen is dus gezond. 's Nachts werken je gedachten wel iets anders dan overdag. Zo gaan je dromen wel over wat jou op dat moment bezighoudt, maar op een wat onrealistische manier. En dat maak je allemaal zelf, waardoor alles wat in je dromen gebeurt, je ook echt kan raken.
Die personen in je droom betekenen niet letterlijk die personen, maar kunnen het symbool voor stress of angst of een andere emotie die je moet verwerken. De dromen zijn vaak niet precies hetzelfde, maar het thema wijst wel vaak op iets wat je nog niet helemaal verwerkt hebt.
Droom goed onthouden
Creatieve mensen die openstaan voor ervaringen zijn in het algemeen beter in dromen onthouden. Personen die emotioneel wat onstabieler zijn onthouden dromen ook beter, deels omdat ze vaker nachtmerries hebben. Emoties in dromen zorgen ervoor dat we beter onthouden wat zich afgespeeld heeft.
Opgesloten of vastzitten. Voor veel mensen is het een ware nachtmerrie. Dromen dat je vastzit of bent opgesloten betekent meestal dat jij je zorgen maakt om je huidige situatie. Dit kan betrekking hebben op je baan, relatie of je huidige woonsituatie.
Dromen zijn symbolisch
Als je droomt over een bepaald onderwerp dan gaat de droom meestal eigenlijk niet over dat onderwerp. Dromen spreken in een symbolische taal. Als je een bepaald teken doorkrijgt in je droom, dan heeft die waarschijnlijk een diepere betekenis.
Tijdens elke slaapfase droom je, maar je droomt vooral tijdens de REM slaapfase, die zo belangrijk is voor cognitief herstel. Een mogelijke oorzaak voor het levendiger dromen, is dat je lichter slaapt dan normaal. "Naast stress heeft ook je voeding invloed op de hoeveelheid cortisol in je lichaam.
'Iedere droom komt uit'
Helaas, in principe is een droom geen voorspelling voor de toekomst. Wel kunnen de mooie of leuke dingen uit je dromen jou op ideeën brengen, al zul je er zelf alles aan moeten doen om het uit te laten komen. Pas op dat je niet blindelings vertrouwt op je droom en het voor de realiteit aanziet.
Zorg ervoor dat je slaapkamer koel, donker en rustig is. Gebruik geen cafeïne, alcohol en nicotine voor het slapen gaan, want deze stimulerende middelen kunnen je slaap en daarmee ook je dromen beïnvloeden. En praat overdag over je problemen. Ga niet slapen met zorgen.
Een nachtmerrie is anders dan een droom: meestal is wat er gebeurt tijdens een nachtmerrie zo intens, dat iemand wakker schrikt. Daarna voelt iemand nog steeds de angst, woede of walging uit de droom.
Nachtmerries komen dikwijls voor in een periode waarin je veel stress hebt. Misschien ben je gespannen omdat je te veel werk hebt. Of misschien ben je bang omdat er te veel van je verwacht wordt. Faalangst en onzekerheid kunnen in dat geval zeker leiden tot 'slechte dromen'.
De hersenen maken willekeurige signalen, welke gelijk zijn aan de signalen van overdag en mengen zich met je geheugen. Hierdoor ontstaat er een droom! Niet ons hele brein wordt wakker tijdens de REM-slaap, maar een klein deel. Daardoor bewegen we niet tijdens het slapen en komt je lichaam tot rust.
1) Je kunt nooit lezen of klokkijken in je droom
Als je niet zeker weet of je droomt of niet, probeer dan iets te lezen. De meesten van ons kunnen in een droom niet lezen.
Hierbij geldt: hoe meer je droomt, hoe meer je REM-slaap hebt gehad. En hoe meer hiervan, hoe beter je uitgerust aan de dag begint. In totaal heb je ongeveer twee uur REM-slaap per nacht: je bent dus zo'n 25 procent van je slaap aan het dromen. Dromen houdt echter niet automatisch in dat je ook goed slaapt.
Deze dromen betekenen vaak dat je in een goede flow zit, geluk hebt en er zich nieuwe kansen voor doen. Máár, het zou ook kunnen dat je over je oude crush droomt omdat je huidige crush of relatie steeds in herhaling valt. Dan is de droom een teken dat je verlangt naar iets nieuws.
Dat een persoon uit het verleden opeens opduikt in je droom, heeft volgens Cheung alles te maken met je eigen gevoelens en verlangens. ' Hun verschijning in je droom is een metafoor voor een verwaarloosd of vergeten aspect van jezelf dat je graag weer opzoekt ', legt ze uit.
Dat terzijde, dromen over de dood markeren vaak een omslag in je leven. Wanneer je droomt dat bijvoorbeeld je kind doodgaat, dan is dat geen visioen, maar eerder een reflectie van jouw gevoelens over een transformatie die de persoon in kwestie ondergaat.
Jongens krijgen vaker natte dromen dan meisjes of volwassenen. Hoe vaak je klaarkomt in je slaap is afhankelijk van hoe vaak je masturbeert of seks hebt en hoeveel testosteron of oestrogeen je aanmaakt. Ook als je uitslaapt, gebeurt het vaker.
Je kunt wat je dromen je vertellen dus zien als een soort brainstormproces. Je dromen kunnen je iets vertellen of bijvoorbeeld ideeën aandragen voor bijvoorbeeld studiekeuze, een originele vakantiebestemming of een manier om die ruzie bij te leggen. De kunst is vervolgens wel om je dromen te onthouden.
Daarna ontwaak je even, soms onbewust, en dommel je weer in voor een nieuwe cyclus. Als je je dromen herinnert, kan dat een teken zijn dat je brein een goed herstelvermogen heeft. Maar elke slaapcyclus verschilt een beetje. In de eerste slaapcycli van de nacht beleef je bijvoorbeeld meer diepe slaap.