Uit een Amerikaans onderzoek zijn aanwijzingen naar voren gekomen dat een bepaald gebied in de
Pas als je interne regulatiesysteem niet meer goed werkt, bijvoorbeeld bij de Ziekte van Crohn, dan worden de pijnprikkels zo sterk dat je ze ervaart. Deze ervaring is vaak overweldigend. Pijn neemt je volledig in beslag. Je kunt hem niet wegdenken.
Door afleiding, beweging en (sociale) activiteiten is er kans dat je je beter voelt en minder last van de pijn hebt. Samen met je huisarts kun je een plan maken hoe je actief kunt blijven ondanks de pijn. Ook een fysiotherapeut of psycholoog kan je hierbij helpen.
Het brein kan een intern pijnsysteem uitzetten. Dit pijnstillend systeem heet Centrale pijninhibitie. Doordat het zenuwstelsel bij iemand met chronische pijn gevoeliger is voor prikkels heeft pijnmedicatie vaak weinig effect op de pijn.
Als je een pijnprikkel voelt, voel je deze met de sensorische zenuwen. Deze sturen dan een signalen door naar de hersenen. De hersenen sturen dan signalen terug naar de spieren om te bewegen (bijvoorbeeld je hand wegtrekken van een kokende waterketel).
Dit komt doordat je gevoelszenuwen door de pijn gestimuleerd worden en een signaal naar je hersenen sturen. Je hersenen sturen vervolgens een signaal naar de traankliertjes in je ogen, waardoor er tranen gemaakt worden en je dus gaat huilen.
Bij chronische pijn bij een ziekte die lang blijft, krijgt u medicijnen om die ziekte te behandelen. Pijnstillers helpen niet goed bij chronische pijn. Chronische pijn komt doordat zenuwen en hersenen overgevoelig zijn geworden. En pijnstillers hebben daar geen invloed op.
Je leest het goed, het is ons brein dat beslist of er pijn is. Als je een wondje hebt aan je vinger, dan komt die gevaarboodschap continu aan, ook in je brein, maar dan kan mijn brein beslissen dat het niet belangrijk is om dat dan te voelen.
Waarom hebben we pijn? Pijn heeft een belangrijke functie in het lichaam van ieder mens, het waarschuwt ons bij (dreigende) schade aan ons lichaam. Pijn zorgt ervoor dat we maatregelen nemen en ervoor zorgen dat ons lichaam op tijd kan herstellen.
Tot voor kort dacht je misschien dat mensen zich aanstelden als ze vertelden dat ze fysieke pijn hadden na liefdesverdriet. Recent onderzoek heeft echter aangetoond dat mensen met liefdesverdriet ook daadwerkelijk fysieke pijn kunnen voelen.
De aanhoudende pijn kan dan 'psychisch' zijn, maar dat is niet automatisch het geval. Omdat chronische pijn lichamelijke én psychische factoren kan hebben, wordt het gezien als een complex probleem. Voorbeelden van chronische pijn zijn bindweefselspierpijn (fibromyalgie) en whiplash.
Het is ook mogelijk dat hersenen pijn veroorzaken zonder dat ze alarmsignalen ontvan- gen. Bepaalde gedachten, gevoelens, situaties of gebeurtenissen en je omgeving kunnen voldoende zijn om pijn op te roepen.
Een pijnstiller moet in de juiste dosis in de bloedbaan aanwezig zijn, wil hij werken. Een te kleine dosis leidt tot geen werking, een te grote dosis leidt tot nevenwerking. Laat je begeleiden door een arts!
CRPS wordt ook wel de zelfmoordziekte genoemd
CRPS wordt ook weleens de zelfmoordziekte genoemd, het is de pijnlijkste aandoening die er bestaat.
Een op de 3 tot 5 mensen heeft chronische pijn. In Nederland zijn er dus meer dan 3,2 miljoen mensen met pijnklachten. Hoeveel pijn iemand heeft verschilt per persoon. Sommige mensen hebben zoveel last van hun pijnklachten, dat hulp nodig is.
Geneesmiddelen (medicatie) vormen vaak de eerste keus van de arts. Andere opties zijn onder meer fysiotherapie of psychotherapie, chirurgische ingrepen, lokale injecties, of een medisch implantaat zoals een neurostimulator of medicijnpomp. Bespreek met uw arts wat voor u de beste behandeling is voor uw chronische pijn.
Je kunt somber, angstig of verdrietig worden van pijn. Hierdoor kun je nog meer pijn ervaren, met meer psychische klachten tot gevolg. Emoties en pijnklachten kunnen elkaar op deze manier steeds meer versterken. De pijn kan ook er toe leiden dat je je zorgen maakt over de vooruitzichten van je ziekte en gaat piekeren.
Een pittige baan, zeker als zich de eerste verschijnselen openbaren van ernstige vermoeidheid, pijn en tintelingen in armen handen nek en schouders met daarnaast een gevoel van instabiliteit. Patiënten met pijn zijn ook vaak uitgeput en vermoeid.
Een flinke huilbui kan je helpen. Het vermindert stress, geeft je een beter gevoel en het kan creatief denken stimuleren. Vaak voel jij je na een huilbui opgelucht en krijg je nieuwe ideeën over hoe je dingen aan kan pakken.
Uit zijn onderzoeken bleek dat 85 procent van de vrouwen en 73 procent van de mannen zich na een huilbui minder verdrietig of boos voelden. Hij ondervond dat tranen een hoge dosis stresshormonen bevatten. Zijn conclusie? Huilen voert de stresshormonen af, wat een positief effect zou hebben op de gezondheid.
Wat moet ik doen? Als u zich verdrietig en somber voelt, is dit volkomen normaal. Ieder mens heeft wel eens te maken met een dip.
Pijn kan soms nuttig zijn
Pijn is vervelend, maar soms ook heel nuttig. Pijn kan betekenen dat iets in het lichaam beschadigd is of wordt. Zoals bij een wond, ontsteking, ziekte of gebroken been. Pijn zorgt ervoor dat we iets doen om (meer) schade te voorkomen en het lichaam te laten genezen.