Het vliegend hert is zeer zeldzaam in Nederland en staat op de lijst van bedreigde soorten. Hoewel het mannetje er vervaarlijk uitziet, is het volkomen onschuldig: de kaken kunnen niet veel en zijn vooral om te imponeren. Het vrouwtje daarentegen kan door boomschors boren met haar kaken en kan tot bloedens toe bijten.
Het zijn vooral de mannetjes die vliegen, bij uitzondering tot 1,5 km maar meestal slechts korte afstanden; de vrouwtjes vliegen weinig tot niet. Vliegend hert gaat vanaf de grond op zoek naar een boom en kruipt daarin omhoog, daarbij gebruik makend van de dekking van de vegetatie.
Zijn imposante gestalte maakt het vliegend hert (en vooral de mannetjes) een makkelijke prooi voor bijvoorbeeld sluipwespen, vogels of zelfs zoogdieren.
Een Vliegend Hert /Jägerbom(b) /Turbojäger is een cocktail die bestaat uit een combinatie van een energiedrank zoals Red Bull en Jägermeister.
Kan een vliegend hert bijten? De mannetjes hebben enorme kaken, maar ze kunnen er niet mee bijten. De kaken van het vrouwtje zijn normaal ontwikkeld en net als bij veel kevers behoorlijk sterk. Als zij zich moet verdedigen, kan ze venijnig bijten.
Vliegen doet het vliegend hert dus alleen bij lekker weer. Als deze indrukwekkende soort vliegt maakt hij een brommend geluid. Vaak hoor je ze eerst en pas daarna zie je ze: een enorme kever die verticaal hangend door de lucht zweeft. De enorme kaken van het mannetje lijken dan op het gewei van een hert.
Brood, eierschalen en mandarijnenschillen: 'Niet voeren, herten worden er ziek van' Bij de hertenkamp in Vianen zijn borden neergezet om bezoekers op te roepen de dieren niet te voeren met brood.
Natuurlijke vijanden zijn de wolf en de lynx. Jonge herten vallen ook ten prooi aan de vos en de steenarend, die net als de wolf en de lynx (bijna) niet meer voorkomt in Vlaanderen. Daarnaast wordt het edelhert intensief bejaagd. Maar ondanks die bejaging doen de populaties het zeer goed.
De veenmol is, zacht gezegd, een eigenaardig dier. Het is het grootste insect van West-Europa – de vrouwtjes kunnen tot 7 centimeter lang worden – met een voornamelijk ondergronds leven. De veenmol ziet eruit als een kruising van een kreeft en een mol, inclusief stevige graafpoten, maar is een krekel.
- Bel direct de politie: 0900-8844. - Bel ook de politie als het dier niet blijft liggen. - Probeer zo goed mogelijk de locatie door te geven. - Wacht de komst van de politie of faunabeheerder (rustig) af.
Als jij dit bent, vraag je je misschien af wat de boodschap is als een hert je bezoekt. Een ontmoeting met een hert kan staan voor onvoorwaardelijke liefde, zachtheid, vrede en vertrouwen op je innerlijke wijsheid en intuïtie.
Vrouwtjes zijn na zestien maanden geslachtsrijp, mannetjes na 7-14 maanden. Jonge mannetjes hebben weinig kans zich voort te planten, aangezien ze nog niet sterk genoeg zijn om een lek te veroveren. Een hinde kan 16 jaar oud worden, een hert 8 tot 10 jaar. In gevangenschap zelfs twintig jaar.
Het vrouwtje (3-6 cm) , waar de imposante kaken ontbreken, blijft veel kleiner. De grote kaken van het mannetje worden gebruikt om te vechten en te imponeren. Verspreiding In Nederland komt de soort vooral voor op de Veluwe, Het Reichswald/Rijk van Nijmwegen, Zuid Limburg en Noord Twente.
Vorig jaar waren er al meer dan 1700 exemplaren gespot. Wel is de verspreiding vooralsnog beperkt tot Zuid-Limburg, de Veluwe en enkele kleinere bosgebieden, zo zien we op de webpagina van de Werkgroep vliegend hert.
Herten zijn kuddedieren, hou ze daarom altijd in groepen van minimaal vier dieren. Een hert alleen voelt zich onveilig en vereenzaamt. Het beste hou je de mannelijke en vrouwelijke herten gescheiden, want dieren in een groep met slechts één geslacht zijn meestal verdraagzaam tegenover elkaar.
De grootste kans om herten, zwijnen en ander wild te zien, is in de vroege ochtend of op de late avond. Dieren gaan rond de schemer namelijk op zoek naar voedsel. Op die tijdstippen zijn ze daarom vaakte zien op open plekken, meestal aan de bosrand.
Planteneters slapen ook staand
Bantengs kunnen al herkauwend wel lekker dutten. Herten en olifanten rusten graag staand, maar kunnen zelfs staand slapen.
In Nederland leven drie verschillende soorten herten: reeën, damherten en edelherten. Reeën zijn de kleinste herten in Nederland en edelherten de grootste. Een mannetjeshert wordt gewoon een hert genoemd. Alleen bij reeën noem je het mannetje een bok en een vrouwtje een geit.
Planten met de kleinste kans op schade zijn: narcissen, Daphne, Laurus nobilis, Echinops, Kniphofia, Buddleja, Primula, rabarber en Nerine.
Hij is erg kwiek en springt soms tot 6 meter ver en tot 2 meter hoog om obstakels uit de weg te gaan.
Het edelhert (Cervus elaphus) is te vinden in zowel Europa als Azië. In Europa is de spreiding van edelherten zeer groot. Zolang het een mooi beboste omgeving is met wat open vlakten, weten edelherten zich goed aan te passen. Het edelhert (Cervus elaphus) is een zoogdier uit de familie van de hertachtigen.
De wandelende tak is het allergrootste insect ter wereld en sommige soorten kunnen wel 50 centimeter lang worden.
De meikever vliegt enkel om voedsel of een vrouwtje te zoeken. Tijdens het vliegen maken ze een brommend geluid. Meikevers vluchten niet weg bij gevaar in tegenstelling tot andere insecten zoals de vlieg.
Vliegen hebben namelijk minuscule hersenen met slechts een honderdduizendtal neuronen. Wel hebben ze, net als mensen, ook een korte- en langetermijngeheugen. In dat laatste komt informatie terecht die belangrijk is voor hun overleven, maar 'de weg terug naar buiten vinden' maakt hier blijkbaar geen deel van uit.