Mensen produceren per dag 1 tot 1,5 liter snot en ander slijm. Bij mensen wordt het grootste gedeelte van het geproduceerde snot onbewust opgesnoven en ingeslikt. Snot speelt een belangrijke rol bij de overdracht van virussen tussen mensen.
Top, zo komt het niet verder in je lichaam terecht en helpt het voorkomen dat je ziek wordt. Een gezond lichaam maakt maar liefst 1 tot 1,5 liter snot per dag! Het meeste verdwijnt ongemerkt via je keel. Door een flinke verkoudheid, een allergie of een irritatie maak je meer slijm aan.
De slijmvliezen in neus en bijholten produceren circa een kwart liter snot per dag, dat steeds met speeksel wordt verdund en door de keel wegloopt. Micro-organismen die in het kleverige snot blijven zitten, worden dan in de maag afgebroken.
Snot wordt pulk doordat je inademt
Het stof en de andere viezigheid dat zo je neus binnenkomt, blijft plakken aan het snot. Het inademen zorgt vervolgens dat je snot uitdroogt. Zo ontstaat het pulk dat sommige mensen graag opeten.
Normaal produceert het slijmvlies in het neus-keelgebied een beetje slijm en vocht. Als het slijmvlies ontstoken raakt, zwelt het op en gaat het veel slijm (snot) produceren. Je neus kan hierdoor verstopt raken. Het snot kan uit de neus lopen of naar achter in de keel lekken.
“Het beste kun je je neus ophalen. Op die manier gaat slijm ofwel snot het snelst via je keel naar de maag, waar maagzuur afrekent met de ziekteverwekkers. Bij snuiten bouw je kortdurend druk op in de neus, waardoor het slijm inclusief virus en bacteriën in de neusbijholtes terecht kan komen.
Het snot in je neus, inclusief vuiligheid, wordt via de trilhaartjes in je luchtwegen richting je maag gestuwd. Daar wordt de troep onschadelijk gemaakt. Je kunt dus gerust je neus ophalen als je ziek bent en vervolgens de inhoud doorslikken.
Helder en doorzichtig snot
Dat is goed nieuws want dat betekent dat je waarschijnlijk geen virus of infectie hebt. Gezond snot is vrijwel kleurloos en transparant en heeft een plakkerige textuur die aan lijm doet denken. Zolang je geen last van overmatig snot hebt is er waarschijnlijk niets aan de hand.
Als je net verkouden bent, is het snot meestal waterig en doorzichtig. Maar na verloop van tijd kan het zijn dat het snot geel wordt, of soms zelfs groen. De gele kleur van snot laat zien dat je lichaam tegen de infectie aan het vechten is. Groen slijm kan duiden op een bacteriële infectie.
Door de druk komt het ook terecht in je holtes waardoor je natuurlijke afvoer wordt belemmerd. Daarnaast heeft snuiten nog een ander groot nadeel: het kan namelijk pijn doen aan je oren. Doordat mensen hun neus te hard snuiten komt het zelfs voor dat ze hun trommelvliezen opblazen.
Maar neuspeuteren is dus wel een menselijk dingetje. Wat wel een beetje naar is, is dat van de 90% van de mensen die het doet, maar de helft zijn of haar snotje in een zakdoekje doet. Iewl. Maar het kan nóg ranziger: 10% eet het lieftalllige snotje namelijk op.
De lucht die je inademt komt langs je slijmvliezen in je neus. Alle stofjes en bacteriën die niet in je lichaam thuishoren, blijven aan dat slijm plakken. Als je verkouden bent, zit er een virus in je neus en hierdoor gaat het neusslijmvlies harder werken om het virus uit je lichaam te krijgen.
Dit komt door een virus. Slijmvlies is huid met een laagje slijm. Normaal maakt het slijmvlies in de neus en keel een beetje slijm en vocht. Als het slijmvlies ontstoken is, wordt het dikker en gaat het veel slijm (snot) maken.
De productie van snot is een continu proces. Mensen produceren per dag 1 tot 1,5 liter snot en ander slijm. Bij mensen wordt het grootste gedeelte van het geproduceerde snot onbewust opgesnoven en ingeslikt.
Dat je snot groen kleurt komt door de bloedcellen die je afweersysteem helpen tegen bacteriën te vechten, Wanneer deze cellen doodgaan laten ze een groene kleur los die ervoor zorgt dat je snot verkleurt.
Groen: de infectie is flink gevorderd en je voelt je waarschijnlijk aardig beroerd. De afvalstoffen maken je snot groen. Pas als je weken met groen snot rondloopt, moet je naar de dokter.
Verkleurt het naar geel, dan is het lichaam in gevecht met bacillen, maar meestal lukt dat wel in een paar dagen. Verkleurt het snot eenmaal naar groen, dan heeft u over het algemeen een flinke verkoudheid te pakken. Als er bloed in het snot zit, hoeft dit niet altijd te betekenen dat er iets ernstigs aan de hand is.
Groen snot kan erop wijzen dat je een bacteriële infectie of schimmelinfectie hebt. Een type witte bloedcel, leukocyten, zorgt voor deze groene kleur. Net als bij geel snot, zijn deze aan het vechten tegen de bacterie. Het snot kan ook de eerste dagen licht van kleur zijn, waarna het steeds donkerder wordt.
Een verkoudheid duurt over het algemeen niet langer dan een week. Als de verschijnselen van verkoudheid niet na 10 dagen zijn verdwenen, is er iets anders aan de hand, bijvoorbeeld een kaakholteontsteking of een allergie.
Snot wordt gemaakt in de slijmklieren in je slijmvlies. Je slijmvlies is een dun laagje cellen dat overal langs je luchtwegen zit. In je slijmvlies zitten ook kleine trilhaartjes. Die gaan op en neer en zorgen er zo voor dat het slijm langzaam naar je neus wordt getransporteerd.
Een longontsteking kun je aan de volgende klachten herkennen: kortademigheid. hoesten. eventueel ophoesten van geel, groen of bruin slijm.
Gezonde snot is dun en doorzichtig
Wit, plakkerig en dikker snot duidt meestal op een verkoudheid. Geel snot kan betekenen dat je een virus of infectie aan de bijholtes van je neus te pakken hebt.
Het schijnt lekker zout te smaken, net als chips. Te veel neuspeuteren kan trouwens wel kwaad. Als je neus beschadigt kun je nare infecties krijgen of een bloedneus. Maar wist je dat eigenlijk iedereen snot eet?
Je slikt een kop snot per dag door. Ongeveer een kwart liter snot loopt elke dag van je neus via je slokdarm naar je maag. En dat is maar goed ook, want snot werkt als kleefpapier en als smeermiddel.
Negatieve effecten van neuspeuteren
De binnenkant van de neus is fragiel. Wanneer je vaak je neus peutert kunnen er wonden en korsten ontstaan. Deze wonden zijn vervolgens weer gevoelig voor infecties. Daarnaast kun je zelfs zo erg je neus beschadigen dat je door je eigen tussenschot heen krabt.