De afstand tussen het slepende en het gesleept wordende voertuig mag niet meer dan 5 meter bedragen. Het is verboden om sleephandelingen te verrichten tussen een motor en een auto – in beide richtingen.
Het is als bestuurder van een motorvoertuig toegestaan om een andere motorvoertuig te slepen, zolang de afstand van de achterzijde van het trekkend voertuig tot de voorzijde van het gesleepte voertuig niet meer bedraagt dan 5 meter.
Voor het slepen van een auto gelden een aantal regels. De afstand tussen de sleepauto en de gesleepte auto mag niet meer dan 5 meter zijn. Sleephandelingen tussen een motor en een auto zijn verboden. Dat geldt voor beide richtingen.
Normaal mag je hier met een snelheid van 120 km/u rijden. De letterlijke tekst van de wegcode zegt: "De snelheid van voertuigen en slepen met een maximale toegelaten massa van meer dan 3,5 ton en van autobussen, is hier evenwel beperkt tot 90 km per uur."
Een goed te gebruiken sleeplint is 9 meter lang en kan –in goede conditie- piekbelastingen verdragen tot 10 ton. De lengte van een dergelijk sleeplint is alleen maar handig. Staat een auto vast in de prut, dan is er op 9 meter afstand meestal wel een droog of hard plekje te ontdekken, vanwaar getrokken kan worden.
Een auto mag worden weggesleept als hij gevaarlijk staat, het verkeer belemmert of geparkeerd staat op een invalidenparkeerplaats.
Wat zijn de kosten voor het wegslepen van je auto? Het wegslepen kost vaak tussen de € 150,- en € 400,-. Dat kan per gemeente verschillen. Ook kan de gemeente kosten doorberekenen voor bewaring van het voertuig.
Door Van een onzer verslaggevers
Dat is door de bestuurscommissie Centrum bekendgemaakt. De boete voor een illegale overnachting in een geparkeerde auto bedraagt 140 euro.
Het is volgens de Nederlandse wet mogelijk om overal bij een openbare weg je auto stil te zetten om te slapen. Maar een gemeente kan dit vervolgens in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) verbieden. In de realiteit is het daardoor zo dat je bijna nergens in Nederland mag slapen in je auto.
Je mag met je voertuig geen andere voertuigen slepen als de afstand tussen de voertuigen groter dan 5 meter is.
Slepen van al dan niet geautomatiseerde handgeschakelde bakken met spatsmering gaat prima. Slepen van automaten met planetaire transmissies en van CVT’s is sterk af te raden. De automaten van Honda en de dubbelkoppelingstransmissies van VW/Audi kunnen eveneens beter niet worden gesleept.
Het slepen van een motorrijtuig is niet aan speciale voorwaarden verbonden. Dit mag gedaan worden met een sleepkabel, een sleepstang of met een triangel. Omdat er geen sprake is van een aanhangwagen in de zin van de WVW 1994 en de Regeling Voertuigen, is er qua regelgeving niet zoveel aan de hand.
Wie betaalt de sleepkosten na een ongeval en wat moet ik nu doen? De kosten voor in Nederland WAM-verzekerde voertuigen tot 3500kg worden in vrijwel alle gevallen vergoedt door uw verzekeraar en door het bergingsbedrijf daar direct in rekening gebracht.
Doordat er tijdens het slepen dus elektriciteit wordt opgewekt, maar de aandrijflijn verder niet actief is, kan er schade aan de elektronica ontstaan.
U vraagt naar de kosten voor het verslepen van een auto. De Wegenwacht doet dit in geval van pech kosteloos, mits uiteraard daar ook het juiste lidmaatschap voor is afgesloten en de auto ter plaatse niet mobiel gemaakt kan worden. De sleepdienst kan niet tegen betaling ingeschakeld worden buiten het lidmaatschap.
Het is dus formeel en officieel toegestaan op elke plaats te overnachten waar je mag parkeren, maar niet langer dan zeven dagen op één plek. Op parkeerplaatsen langs snelwegen is deze maximumtijd 24 uur.
Soms gebeurt het dat de wegenwacht jouw auto of motor niet ter plekke kan repareren. Dan wordt hij naar een garage gebracht. Bij de Standaard en Compleet pakketten heb je dan recht op vervangend vervoer.
Het 'autowonen' is verboden. De boete verschilt per gemeente, net als de controle op het naleven van het verbod. De 40-jarige Yourie, die sinds april in zijn auto woont, heeft met die controle de meeste moeite. "Dat is het grote nadeel van deze manier van wonen.
In sommige landen zijn de verkeersregels voor het autorijden met slippers strikter dan in Nederland. Wanneer je onder meer in Frankrijk of Spanje achter het stuur stapt met slippers kun je een fikse boete krijgen. In deze landen wordt autorijden met slippers namelijk als een gevaar voor de verkeersveiligheid gezien.
Wanneer je aanwezig bent, heeft de politie niet langer het recht om de wagen te laten wegtakelen, maar je draait wel nog op voor de kosten van de takeldienst. Normaal gezien kost een takeling 195 euro.
Het betekent dat er een parkeerverbod van kracht is en dat voertuigen die het verbod negeren worden weggesleept. De noodzaak om een voertuig weg te slepen is bijvoorbeeld het blokkeren van toegangen van bedrijfsterreinen, bedrijfsgebouwen, garageboxen e.d.
Bel bij parkeeroverlast dan ook met de gemeente of meld het via hun website. De politie grijpt alleen in als een verkeerd geparkeerde auto, motor of ander voertuig zó geparkeerd staat dat het gevaar oplevert voor anderen. Alleen in dat geval kunt u bellen met 0900-8844.
Of u uw auto mag parkeren op een oprit, hangt af van de verkeerssituatie. Soms is een oprit onderdeel van de openbare weg, bijvoorbeeld als de oprit over een stoep loopt. De oprit wordt dan niet beschouwd als 'eigen terrein' en u mag uw auto daar niet parkeren.
Sleepkabel - Het is verplicht een sleepkabel of sleepstang in de auto te hebben. De sleepkabel moet 3 tot 5 m lang zijn en de sleepstang minimaal 3 m. Een brandblusser en reservelampen zijn niet verplicht.