De ballon voorkomt dat de katheter uit de blaas valt. Via het ventiel wordt de ballon met een steriele water/glycerine-oplossing gevuld, standaard met 10 ml., tenzij anders aangegeven staat op het ventiel van de katheter.
De naald wordt verwijderd en de ballon van de katheter wordt opgeblazen, met steriel water, om te voorkomen dat deze uit de blaas raakt.
Drinken. Het is belangrijk dat u voldoende drinkt, ongeveer anderhalf tot twee liter per dag. Drinkt u niet genoeg, dan kan de katheter verstopt raken.
Na twee minuten wordt in de interventiegroep lidocaïnegel 2% en in de placebogroep (0.5 – 2.0 ml) glijmiddel in de urethra aangebracht. Dit wordt nog tweemaal herhaald met tussenpozen van twee minuten. Tien minuten na start van de procedure wordt de katheter ingebracht.
De ballon wordt met water gevuld. De hoeveelheid hangt af van de dikte van de katheter. Door deze ballon valt de katheter er niet snel uit. Wanneer de ballon leeg of lek is, kan de katheter er wel uit vallen.
Foley katheter: verblijfskatheter met ballon
Vlak achter de tip van de katheter wordt een ballonnetje opgeblazen met een water/glycerine oplossing om te voorkomen dat de katheter uit de blaas kan glijden.
De concentratie van de urine kan de doorlaatbaarheid van de ballonwand van een siliconenkatheter beïnvloeden. Hierdoor is het mogelijk dat de katheterballon leegloopt (door diffusie). Het is belangrijk dat de cliënt veel drinkt om de concentratie van de urine te beïnvloeden.
Doorgaans geldt als regel: als er 100- 200 milliliter (ml) urine achterblijft, moet u een keer per dag katheteriseren, bij 200- 300 ml twee maal, bij 300- 400 ml drie keer per dag en zo verder.
Blaaslediging: De blaas leegt zich voor nagenoeg 100%. Het is niet ongewoon dat er 10-15 ml achterblijft. De blaas lediging begint met het bewust ontspannen van de bekkenbodem, daarna ontspant de sluitspier van de urinebuis zich en trekt de blaasspier samen.
Wanneer en hoeveel glijmiddel je aanbrengt hangt af van je persoonlijke voorkeur. Zoek zelf uit wat je fijn vindt. Is het de eerste keer dat je glijmiddel uitprobeert? Begin met een klein beetje op je vingertoppen en breng dit aan op de gewenste plekken rondom je intieme delen.
Als u een katheter heeft is het belangrijk dat u goed drinkt, minstens 2 liter vocht per dag. Zo produceert u voldoende urine, worden de afvalstoffen met de urine uit uw lichaam afgevoerd en verminderen blaaskrampen en verstoppingen van de katheter.
Om te voorkomen dat deze complicatie ontstaat, dient u tenminste anderhalf tot twee liter liter vocht per dag te drinken. Indien er na twee tot drie uur geen urine in de urineopvangzak komt, moet de katheter doorgespoeld worden of vervangen door een nieuwe.
In de nieren wordt urine geproduceerd. De hoeveelheid urine per 24 uur hangt af van de hoeveelheid vochtopname en is ongeveer anderhalf tot twee liter.
De binnenkant van het aansluitstuk (connector) kunt u 1 à 2 keer per week met water en een wattenstaaf/tandenrager reinigen. Voor en na elke gift van sondevoeding de PEG-sonde doorspuiten met 20- 50 ml lauwwarm water. Medicijnen altijd apart van de sondevoeding toedienen.
De constante aanwezigheid van het catheteruiteinde en het ballonnetje kunnen irritatie van de blaaswand geven. Soms reageert de blaas hierop met verkramping, dit geeft buikpijnklachten. Daarnaast kan de geïrriteerde blaaswand extra slijm gaan vormen als reactie op dit lichaamsvreemde object.
Vaak valt de ballonkatheter er na een dag vanzelf uit, maar het is niet ongebruikelijk dat dit langer duurt. Na 24 uur controleren we de ligging van de ballon. Ligt deze los en heeft u zo'n 2-3 cm ontsluiting dan kunnen we de vliezen breken.
Bij volwassenen varieert de blaasinhoud van 350 tot 500 milliliter. Als deze hoeveelheid urine in de blaas zit, krijgt u meestal het gevoel dat u moet plassen. U reageert op deze aandrang door de blaas te legen.
Patiënt van ziekenhuis naar huis met verblijfskatheter
bij retentie > 1000 cc: katheter verwijderen in overleg met uroloog bij retentie < 1000 cc: katheter verwijderen na 2 weken, controle m.b.v. bladderscan. Als er geen bladderscan aanwezig is: controle d.m.v. éénmalige katheterisatie.
Bij de een begint de blaas al na honderdvijftig milliliter te piepen, bij de ander gaat er zevenhonderd milliliter in. Sommige mensen moeten daardoor acht keer per dag plassen, anderen maar twee keer.”
De katheter blijft in de blaas zitten door een ballonnetje dat met water wordt gevuld, zie figuur 1 op pagina 3. Een goed werkende blaaskatheter lekt niet, geeft geen geur af en is nauwelijks zichtbaar. Overdag wordt vaak een kleine (0,5 liter) opvangzak gebruikt, 's nachts een grote (2 liter).
Hoe vaak u per dag zelf katheteriseert, hangt af van hoeveel urine per keer na het plassen in de blaas achterblijft. Zelf katheteriseren kan van 1 tot 6 keer per dag zijn. Bij zelf dilatatie; dit doet u minimaal 1 tot 2 keer per week. Zo voorkomt u dat het littekenweefsel weer terug komt.
Zelfkatheterisatie is het zelf leeg maken van de blaas met behulp van een katheter. Zelfkatheterisatie wordt toegepast als u uw blaas niet meer spontaan kunt legen (retentie*) of niet meer volledig kunt legen (residu*).
Bij normale omstandigheden blijven de ballonnen een paar dagen tot een week (en soms nog wel langer) mooi. In de zomer bij veel zon en hoge temperaturen (boven de 20 graden) droogt de ballon uit waardoor deze dof en poreus wordt en leeg loopt.
De katheter blijft goed in de blaas zitten omdat er in de katheter een ballonnetje zit (zie rode cirkel in de afbeelding). Deze is gevuld met ongeveer 10 ml steriel water. Je lichaam merkt dat dit slangetje niet in je blaas hoort en hierdoor kan het zijn dat je het gevoel hebt dat je moet plassen (aandrang).
c Neem een spuit uit de verpakking en laat de verpakking open liggen. d Trek met de spuit 10 - 50 ml spoelvloeistof op. e Leg de spuit terug in de geopende verpakking, zorg dat de conus steriel blijft.