Toelichting. Stel de geadviseerde bandenspanning van uw auto is 2,0 bar. Dit advies is van toepassing bij 20 graden. Bij een hogere temperatuur neemt de spanning in de band toe.
Voor de banden van een 'gewone personenauto' is de aanbevolen luchtdruk vaak tussen de 2.0 en 2.5 bar, afhankelijk van de belasting van uw auto. De exacte druk is afhankelijk van het type en model auto.
Bijvoorbeeld, een standaard band heeft vaak een lastindex van 2.4 bar, maar veel standaard banden kunnen een spanning van wel 3 bar aan. Deze indicaties kunt u terugvinden in het informatieboekje van uw auto of op de sticker aan de binnenkant van het bestuurdersportier.
De ideale bandenspanning voor gewone en elektrische fietsen ligt tussen de 3,5 en de 4,5 bar. Hoeveel luchtdruk de fietsband moet hebben is ook afhankelijk van het soort fiets. De juiste bandenspanning staat meestal weergegeven op de zijkant van de fietsband.
De Wegenwacht zal de band wisselen met de reserveband of hij zal een prop in de band schieten. Hij zal beoordelen wat de best manier is op dat moment.
Bij de Wegenwacht® Service is het ANWB-lidmaatschap met de daarbij extra voordelen inbegrepen. Je kunt dus rekenen op de beste pechhulp maar óók op advies, informatie, ledenvoordeel, belangenbehartiging en het maandblad de kampioen. De Wegenwacht® van ANWB is ook sterk in pechhulp in Europa.
De adviesspanning vind je in het instructieboekje. Belangrijk om te weten: heb je al 15 minuten of 5 kilometer gereden, dan moet je daar 0,3 bar bij optellen. Daarom luidt het advies: maak van banden oppompen vaste prik én pomp je banden hard genoeg op.
Zowel een te hoge of te lage autobandenspanning kan gevaarlijke situaties opleveren. Een te hoge bandenspanning zorgt er namelijk voor dat een band sneller slijt. Bovendien heeft een band met te hoge spanning minder grip, trilt deze meer en is er vermindert rijcomfort. Daarnaast is de kans op een klapband groter.
Bij normaal gebruik verliest een band tussen de 3 en 5% van de bandenspanning per maand. Met koud weer verlies je ongeveer hetzelfde. Als je een groter spanningsverlies bemerkt – rond 0,2 bar per maand – kan dat een signaal zijn dat de banden bij een professionele bandenservice gecontroleerd moet worden.
De gewichtsverdeling voor achter is beide rond 50%, en vaker vóór lager (tussen 40 en 50%). Beladen wordt de verhouding uiteraard anders, dan komt er veel meer gewicht op de achteras. Vandaar dat je vaak leeg een bandenspanning voor en achter ongeveer gelijk is en beladen achter (veel) hoger.
Schroef het dopje van het ventiel af en plaats het mondstuk van de pomp op het ventiel aan. Houd het mondstuk net zo lang op het ventiel gedrukt tot de juiste spanning is bereikt. Wilt u de banden op spanning brengen met een voetpomp dan zult u de juiste bandenspanning op de manometer moeten aflezen.
Zit er nog minder lucht in de band, dan verandert dat al snel in een klapperend of kloppend geluid. Verder merk je ook meteen dat de auto anders stuurt. Zeker als er een probleem is bij de voorste banden: de besturing zal zwaarder aanvoelen en de auto reageert minder precies.
Als de bandenspanning te laag is, wordt de band in elkaar gedrukt. Tijdens het rijden wordt hij daardoor sneller warm. Het gevolg: het verbruik neemt toe, het rijgedrag van de auto wordt slechter en de band slijt sneller. Met een hoge luchtdruk kun je het verbruik verlagen.
Banden oppompen en resetten
Pomp een te zachte band op. Vervang een lekke band of neem contact op met een merkdealer. Controleer de bandenspanning van de vier koude banden en pas ze zo nodig aan; stel nadien de referentiewaarde voor de bandenspanning opnieuw in.
De gemiddelde levensduur van autobanden ligt tussen de vijf en tien jaar. In dit artikel vertellen we u meer over hoeveel jaar autobanden meegaan.
Bij Tango kan je *bijna altijd gratis banden oppompen.
Ook onze partners van Q8 bieden gratis banden oppompen aan. Je kunt bijna bij alle Q8 tankstations terecht om gratis je banden op te pompen en je bandenspanning te checken.
Autoband oppompen met fietspomp
Dan kun je een autoband ook met een moderne fietspomp op de juiste spanning brengen. Voorwaarde is wel dat de pomp over een drukmeter beschikt en tot minimaal 3 bar gaat. Ook moet de slang een aansluiting voor een autobandventiel (het zogeheten Schraderventiel) hebben.
Je kunt de ANWB Wegenwacht net zo vaak bellen als je wilt voor advies. Pechhulp krijg je echter maximaal 7 keer per jaar, waarvan 3 keer zonder extra kosten.
Wegenwacht Service is persoonsgebonden. Dit betekent dat je recht hebt op pechhulp in elke auto waarin of op elke motor waarop je rijdt.
Met Wegenwacht® Service betaal je een vast bedrag, waarmee je voor een heel jaar verzekerd bent van pechhulp. Dus heb je nog een keer pech, dan kun je weer rekenen op de hulp van de Wegenwacht. Bij pechhulp zonder abonnement betaal je op het moment dat je pechhulp krijgt.
Dit pakket kost € 199,- per jaar.
U vraagt naar de kosten voor het verslepen van een auto. De Wegenwacht doet dit in geval van pech kosteloos, mits uiteraard daar ook het juiste lidmaatschap voor is afgesloten en de auto ter plaatse niet mobiel gemaakt kan worden. De sleepdienst kan niet tegen betaling ingeschakeld worden buiten het lidmaatschap.
Hoe langer lid, hoe meer voordeel
Als je 10 tot 25 jaar lid bent, heb je een gouden pas. Verken het Trouwe-Ledenvoordeel aanbod en laat je inspireren door de gezelligste uitjes en mooiste reizen. Iets leuks gevonden?
Wil je een band die hoog scoort op nat wegdek, kies je de Goodyear, Continental (PremiumContact) of Uniroyal. Voor wie de prijs belangrijk is, zolang het niet ten koste gaat van veiligheid, kiest voor de Falken, Kumho, Nexen, Kenda, Toyo, Debica, Sava, Semperit, Firestone, GT Radial, Barum, Norauto, Petlas of Uniroyal.