Als je vanaf de kant met shads gaat vissen kan je meerdere technieken gebruiken. Zo kan je ingooien en in een rechte lijn inhalen. Deze techniek is vooral effectief voor het vangen van snoek. De snoek houd zich namelijk in alle waterlagen op.
De essentie van met shads vissen is dat je deze naar een plek gooit waar je vis verwacht om deze vervolgens met korte rukjes binnen te vissen. Shads bestaan uit gummiachtige visjes en een zogenaamde jigkop. Een jighead is een haak waar een loodkop aan zit. Je zet het gummi visje op de jigkop en klaar ben je.
Andere kunstaas kleuren waar sportvissers vertrouwen in hebben zijn geel, wit en oranje. Deze vallen onder water flink op. Ze lokken op deze manier roofvissen als snoek, snoekbaars en baars uit de tent.
Op de kop van de shad komt een loodkopje voor het gewicht. Het gewicht kan men variëren voor verschillende dieptes. In ondiep klein water is een loodkopje van 5 tot max 10gram vaak reeds voldoende. Men kan de shad ook vissen met een takeltje met meerdere dreggen die men lichtjes in de shad prikt.
Snoekbaars vissen vanaf de kant doe je vooral met kunstaas shads. Je werpt de shad in, draait de lijn strak en draait hem met een aantal slagen van je vismolen naar je toe. Dan wacht je even om vervolgens weer met een aantal slagen van je vismolen de shad naar je toe te halen. Je kan hierbij ook je hengel wat bewegen.
Voor baars en snoekbaars volstaan meestal softbaits tot een cm of 15. Tot een cm of 10 worden die in de regel zonder stinger gevist. Maar voordat we teveel op details ingaan, eerst iets over het visklaar maken. Een shad is van zichzelf namelijk nog niet visklaar.
Shads van een centimeter of 10 zijn het meest geliefd. Goede shads voor snoekbaars worden onder andere geleverd door een merk als Fox Rage met hun Fox Rage Zander Pro shad, Fox Rage Slick Shad, en Fox Rage Spikey Shad. Maar ook de Iris V-Power en de Iris Popeye van Spro zijn goede vangers.
haakmaat 1/0 voor shad van 6-7 cm. haakmaat 2/0 voor shad van 7-9 cm. haakmaat 3/0 voor shad van 7,5-9,5 cm. haakmaat 4/0 voor shad van 8-10 cm.
De dreg moet wel groot genoeg zijn om vlees te pakken. De staartdreg mag de actie niet te veel beïnvloeden, maar moet wél vlees pakken. Een algemene regel is dat een shad van ca 12 cm. met een fijn staarteinde, een haakmaat 6 verdient en een schoepstaart van dezelfde maat een 4 nodig heeft om goed de vis te haken.
Fox Pro Shad Firetail in de populaire kleur firetiger. Specifiek voor helder water kunnen nog worden genoemd de kleuren blauw, zilver en salt 'n pepper. Is het water donker en troebel, dan doen de kleuren motor oil en oranje het vaak goed.
Reeds behandeld, snoekbaars is lichtschuw en dus hoe dieper, hoe minder licht er door dringt. Daarbij mogen ze met koudere omstandigheden maar wat graag dieptes op zoeken, tot wel 25 meter, puur om de elementen te vermijden.
Al vis je vanaf de kant, ga je snoekbaars vinden op plekken waar het direct voor de kant al diep is, laten we zeggen meer dan 2.5 meter. Ook plekken waar dicht bij de kant een talud (waar het snel van diep naar ondiep loopt) is, zit vaak snoekbaars.
Bij stroming of als je grote vis wilt vangen is het vaak gunstig om tussen de 20 en 50 centimeter dieper te vissen dan je peildiepte. Maar peil altijd heel nauwkeurig, ook links en rechts en een meter voor en achter je stek. Je komt dan niet voor verrassingen dat het water sterk afloopt.
Vanaf de kant vissen met shads of andere softbaits is een gewilde manier van kunstaas vissen. Steeds meer vissers vissen op deze manier vanaf de kant. Niet alleen snoekbaars maar ook snoek en baars worden vaak met kunstaas shads gevangen.
Zet de dobber bij voorkeur zo diep dat de aasvis 20-40 centimeter boven de bodem van het viswater hangt. Dat levert vaak de meeste aanbeten op. Een andere manier van met de dobber en dood aas snoek vissen is meer statisch. Je verankert de aasvis dan met schuiflood op de bodem.
De afstand naar de bodem is groter, de staart van de shad is grover, maar een loodkopje van 18 gram moet genoeg zijn. Na een mooi gevecht in het avondzonnetje geeft ook deze mooie baars zich gewonnen. 28 gram bij je te hebben om alle omstandigheden aan te kunnen.
Juiste jighead
Dit hangt met name af van de lengte van de shad. Bij 5 centimeter raden we een jighead in de maat 002 aan, terwijl je bij 6 – 7 centimeter beter met een jighead in de maat 001 of 1/0 kan worden gevist. Bij een lengte van 8 – 10 centimeter vissen we daarentegen vaak met een jighead in de maat 1/0 of 2/0.
Jigheads zijn een must als je met shads of andere softbaits gaat vissen. Je bevestigt er de shad mee aan je vislijn, de loodkop maakt ver ingooien mogelijk, en je haakt er de roofvis mee als deze toeslaat. Jigheads zijn er in vele soorten en maten.
Voor de schar, bot, schol en tong pak je een haakmaat 4 of 6, al gebruiken sommige wedstrijdvissers ook een maat 8.
De beste lengte vond ik voor dit systeem minimaal een centimeter afstand tussen boilie en de bocht van de haak, (bij het gebruik van een 20mm boilie en een maat 8 haak). De haak moet namelijk voldoende onder de boilie uitkomen, om goed in de bek te kunnen prikken.
Sla de lijn net zo vaak om de kikkertjes totdat je lijn de gewenste lengte heeft. Dit is meestal driekwart van de hengellengte. Sla de lijn om de hengel en schuif het slangetje op het topje van de hengel en je bent klaar om te gaan vissen!
Bij een warm voorjaar zijn de snoekbaarzen eind mei al van de nesten weg en soms ook al diep te vangen maar zeker ook steeds op het appèl aan de sluizen naar zout of brak water. In juli en augustus gaat de snoekbaars zich verspreiden en verplaatsen in scholen.
Het vissen met een shad werkt eigenlijk hetzelfde als het vissen op zoet water. Na het inwerpen laat je je shad aan een strakke lijn zakken. Houd er rekening mee dat ook hier al een aanbeet kan komen! Soms liggen die baarzen een stuk verder weg dan gedacht.
Ga je jiggen, ofwel werpen met een shadje die je op een loodkop prikt. Even heel basic, werp je shadje uit en laat hem met de beugel dicht en aan een strakke lijn naar de bodem zinken. Eenmaal op de bodem kun je dat voelen op de hengeltop en zelfs zien aan de lijn.