Er zijn geen wettelijke regels die zeggen hoe lang iemand over vmbo, havo of vwo mag doen. Zonder vertraging duurt het vmbo duurt 4 jaar, havo 5 jaar en vwo 6 jaar. Een leerling mag in de regel niet meer dan 1 jaar blijven zitten in dezelfde klas.
Centrale examens mag je volgens de wet altijd minimaal 1 keer herkansen. De school mag meer kansen aanbieden, check daarom altijd bij je docent of in je OER hoe het op jouw school geregeld is. Als student heb je recht op de eerste herkansing binnen de studietijd die ervoor staat om jouw opleiding af te ronden.
Ben je twee keer achter elkaar gezakt voor je eindexamen op de middelbare school? Dan beslist de school wat er gaat gebeuren. Soms wordt besloten dat het beter is om naar een andere school te gaan. De wet verbindt in elk geval geen consequenties aan zo'n situatie, dus het is niet verplicht dat je van school af moet.
De meest gangbare optie is om het examenjaar opnieuw te doen. Het jaar daarop zal je dan weer het volledige centraal examen doen. Je kan er ook voor kiezen om alleen de vakken waar je voor bent gezakt opnieuw te halen via het staatsexamen.
De meeste scholen hebben in het schoolreglement opgenomen dat leerlingen maximaal 1 keer mogen blijven zitten en 1 keer mogen zakken voor het examen, of 2 keer blijven zitten in verschillende klassen. Daarna moeten leerlingen van school af. Kom op zeg, niet op internet zitten maar leren!
In het schoolreglement van de meeste scholen staat dat leerlingen: maximaal 1 keer mogen blijven zitten in dezelfde klas; 1 keer mogen zakken voor het examen; of 2 keer mogen blijven zitten in verschillende klassen.
Bijna de helft van alle leerlingen blijft minimaal één keer zitten op de basis- of middelbare school. Het percentage zittenblijvers piekt aan het begin van de basisschool en in het voorexamenjaar. In het voortgezet onderwijs (VO) is de kans op zittenblijven ruim twee maal zo groot als in het primair onderwijs (PO).
Als je voor je 1ste examenkans niet geslaagd bent, moet je je dus het volgende academiejaar opnieuw inschrijven voor dat opleidingsonderdeel.
Je bent geslaagd als al je eindcijfers gemiddeld 6 zijn of hoger, met de volgende uitzonderingen: Je mag één 5 hebben als al je andere eindcijfers 6 of hoger zijn. Je mag één vier hebben, maar dan moeten al je andere eindcijfers 6 of hoger zijn en het gemiddelde van al je eindcijfers ten minste 6,0 zijn.
Wanneer mag ik herexamen doen als mijn examen is afgebroken? Als je examen voor de auto is afgebroken door verkeersgevaarlijk gedrag, moet je minstens 15 weken wachten voordat je herexamen mag doen. Voor het examen bromfiets, brommobiel, motor verkeersdeelneming of auto met aanhangwagen is dat minstens 6 weken.
Als je 4 keer binnen 5 jaar zakt voor je rijexamen, doe je daarna een speciaal examen. De examinator heeft dan meer tijd voor jou. En je krijgt meer persoonlijke begeleiding. Het speciale examen noemen we 'nader onderzoek rijvaardigheid'.
Indien je 2 keer niet slaagt voor het praktijkexamen, moet je minstens 6 uur praktijkles volgen bij een erkende rijschool voor je opnieuw het praktijkexamen kan afleggen. Slaag je daarna opnieuw 2 keer niet, dan moet je nogmaals minimaal 6 uur praktijkles volgen.
Het CBR gaat vanaf de zomer kandidaten extra stimuleren om goed voorbereid op het rijexamen te verschijnen. Want twee keer zakken, betekent dat kandidaten op een 'zwarte lijst' komen en maanden moeten wachten op een nieuwe kans om het felbegeerde roze kaartje te bemachtigen.
Soms kan je kind met een herkansing toch het diploma nog halen. De school geeft in de meeste gevallen een advies over welk vak je kind het beste kan herkansen. Alle leerlingen hebben recht op één herkansing. Ook als je kind al geslaagd of gezakt is.
'Als er zich tijdens een examen een situatie voordoet waardoor het examen onderbroken moet worden, dan zal steeds bekeken worden wat de meest geschikte oplossing is', vervolgt Heerman. Een nieuw examen organiseren is zo'n mogelijke oplossing. Iedereen geslaagd verklaren, is daarentegen geen optie.
Volgens de regels van het College voor Toetsen en Examens (CvTE) mag elke eindexamenleerling één vak herkansen van het centraal examen. Een uitzondering hierop is als je door ziekte in het eerste tijdvak geen of niet alle examens kon maken. Dan mag je in het tweede tijdvak maximaal twee examens per dag alsnog maken.
Je slaagt voor het eindexamen vwo wanneer je gemiddeld een voldoende haalt voor alle vakken van het centraal examen. Ook mag je maximaal één 5 als eindcijfer halen voor één van de kernvakken. Daarnaast mag je voor hooguit 2 vakken een onvoldoende als eindcijfer hebben.
De kernvakkenregel houdt in dat je om te slagen hooguit één 5 als eindcijfer mag hebben voor de kernvakken Nederlands, Engels en Wiskunde. Deze regel geldt zowel voor de havo als het vwo.
Eindcijfers alle examenvakkenJe bent geslaagd als:
je één 5 hebt en al je andere eindcijfers 6 of hoger zijn; je een 4 hebt en al je andere eindcijfers 6 of hoger zijn. En het gemiddelde van al je eindcijfers ten minste 6,0 is; je 2 keer een 5 hebt, of een 5 en een 4, en al je andere eindcijfers 6 of hoger zijn.
Als moeilijkste examens werden de vakken wiskunde en natuurkunde het meest genoemd, op de voet gevolgd door economie, Nederlands en geschiedenis. Het examen Engels werd massaal als makkelijkste examen verkozen, maar ook wiskunde en Duits werden hier genoemd.
Bij de Examencommissie heb je recht op drie examenkansen per jaar. Na een buis op je eerste examen kan je dus gewoon een herexamen maken. Als het nodig is, heb je zelfs nog recht op een tweede herexamen. Aan het begin van een nieuw jaar, op 1 januari, krijg je sowieso drie nieuwe examenkansen.
We noemen ze buispunten. Er zijn wel strikte voorwaarden: Je mag voor maximum 3 B-vakken een tekort hebben. Het aantal punten dat je tekort hebt, mag niet meer zijn dan het aantal B-vakken dat je hebt.
Wie bepaalt of mijn kind blijft zitten of overgaat naar de volgende groep of klas? De school beslist of uw kind overgaat naar de volgende groep of klas. Hier bestaan geen wettelijke regels voor. In de schoolgids staat hoe de school omgaat met overgaan en zittenblijven.
Een keertje zittenblijven is in Nederland vrij normaal: bijna de helft van de leerlingen blijft een keer zitten op de basisschool of op de middelbare school. Maar een jaar doubleren op de basisschool is volgens wetenschappelijk onderzoek zelden zinvol.
Omdat scholen zelf regels mogen opstellen over doubleren, verschilt het beleid per school. Op sommige scholen mogen leerlingen maximaal een keer blijven zitten. Maar er zijn ook scholen waar leerlingen twee keer mogen blijven zitten.