Een sporenonderzoeker bij de politie, een
Strafzaak start met opsporingsonderzoek
De politie gaat op zoek naar de verdachte en verzamelt bewijs, bijvoorbeeld door getuigen te verhoren. Alle bevindingen van de politie komen in een proces-verbaal. Dit gaat naar de officier van justitie. Hij vertegenwoordigt het OM.
Documenten moeten worden veiliggesteld waarbij al deze sporen bewaard blijven. Hanteer documenten voorzichtig met een pincet en stel ze veilig in een papieren of plastic zakje. Overschrijf de verpakking vervolgens niet meer! Bij overschrijving ontstaat er doordrukschrift op het onderzoeksdocument.
De politie mag u maximaal negen uur vasthouden voor bij voorlopige hechtenisfeiten en maximaal zes uur bij niet voorlopige hechtenisfeiten. Dit onderzoek kan bestaan uit verhoren, het afnemen van vingerafdrukken of het achterhalen van uw identiteit.
Het doel van sporenonderzoek is waarheidsvinding. Oftewel: nagaan wat de oorzaak of reden is van een misdrijf of 'ongeluk'. Sporen helpen bij het achterhalen wat er precies gebeurd is. Bij de politie doet de club Forensische Opsporing in de meeste gevallen het sporenonderzoek.
Een rechercheur werkt voor de politie bij de afdeling recherche en doet onderzoek naar misdrijven, met als doel daders op te sporen en voor de rechter te brengen. Het gaat daarbij niet om kleine vergrijpen zoals een gestolen fiets, maar om grotere misdrijven waarbij uitgebreider onderzoek nodig is.
We zoeken naar de signalen die aangeven wat er in het verleden (voordat wij ernaar gaan zoeken) is gebeurd. Sporen kunnen tastbaar zijn (bloeddruppels, een gebroken ruit), waarnemingen zijn (de geur van benzine) of onzichtbare sporen zijn (latente vingerafdrukken, minieme speekseldruppeltjes, huidcellen).
Op de Nationale Opsporingslijst staan mensen die dringend gezocht worden door de politie. Herkent u hen of kent u hun huidige verblijfplaats? Vul dan het formulier in dat bij de zaak hoort.
'Verdachte zijn' betekent dat er een (redelijk) vermoeden aanwezig is dat u een strafbaar feit heeft gepleegd. U bent niet altijd een verdachte als de politie bezig is met een onderzoek tegen u. Het is ook mogelijk dat de politie met een opsporingsonderzoek bezig is om een bepaalde zaak uit te zoeken.
Wanneer en hoe kan ik aangifte doen bij de politie? Van ernstige misdrijven moet u aangifte doen bij de politie. Bij andere strafbare feiten bepaalt u zelf of u aangifte doet. Bent u slachtoffer van een klachtdelict, dan kan de verdachte alleen vervolgd worden als u aangifte doet.
Sporen worden gebruikt om de beenhulpen van de ruiter te verfijnen. Als je besluit om met sporen te gaan rijden, is het belangrijk dat je een onafhankelijke zit hebt. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je veel beweegt met je been. Anders zit je contant met het spoortje te prikken tegen de buik van je paard.
Digitale sporen zijn te vinden op heel verschillende apparaten, soms in enorme hoeveelheden. Voorbeelden van digitale sporen zijn Whatsapp-berichten in een telefoon, e-mailadressen in een computer of GPS-locaties in een TomTom. Maar ook een bankpas of een brandmelder bevat digitale sporen.
Tegenwoordig heerst er enige verwarring over wat men nou wel of niet mag zeggen tegen een agent. Een agent is een ambtenaar in functie en in beginsel is het strafbaar om deze te beledigen. Burgers mogen elkaar overigens ook niet beledigen, maar voor het beledigen van een agent geldt een hogere straf.
Tegenwoordig stuurt de politie steeds vaker een uitnodiging voor een verhoor. U ontvangt dan een brief dat u zich op in de uitnodiging vermelde datum en tijdstip op het politiebureau moet melden.
Je hebt het recht om bewijsmateriaal aan te leveren dat je onschuld bevestigt. Op die manier krijgt de rechter het volledige plaatje te zien en kan er op onafhankelijke wijze een oordeel geveld worden.
U heeft het recht om te weten van welk strafbaar feit u wordt verdacht. U hoeft de vragen niet te beantwoorden (zwijgrecht). U heeft het recht om vóór het (eerste) verhoor vertrouwelijk met een advocaat te praten. U heeft recht op de aanwezigheid van een advocaat tijdens het verhoor om u bij te staan.
U kunt ook informatie over uw aangifte, het onderzoek en de eventuele strafzaak vragen bij het Slachtofferloket.
Wat gebeurt er nadat ik als verdachte ben gehoord? Na verhoor neemt de officier van justitie een beslissing: Uw zaak wordt geseponeerd. U krijgt een oproep voor een strafzitting.
Nadat een smartphone (rechtmatig) is ontgrendeld heeft de politie in beginsel toegang tot alle informatie op het apparaat. De gemiddelde smartphone bevat informatie over locaties en bezigheden van een verdachte. Op die manier kan er een enorme hoeveelheid privégegevens worden uitgelezen.
De politie registreert allerlei gegevens om haar taken goed uit te kunnen voeren. Bijvoorbeeld telefoonnummers en meldingen. U kunt de politie vragen welke gegevens over u zijn vastgelegd. En aan wie de politie de gegevens verstrekt.
De observatie van de politie kan, net als de observatie door de politie, wanneer ze ruim wordt genomen, drie grondvormen aannemen: de visuele vergaring van informatie, de onderschepping van berichtenverkeer en het runnen van informanten.
Sporen analyseren. De forensische recherche zoekt naar sporen op de plek van een misdrijf, een brand, of een verkeersongeval. Denk aan vingerafdrukken, haren, bloedsporen, schoenafdrukken in de modder, bandensporen. Die sporen stellen we snel en zorgvuldig veilig, om ze in het laboratorium verder te onderzoeken.
Materiële bronnen
Tot de materiële voorwerpen behoren alle archeologische bronnen; deze omvatten alle materiële overblijfselen die een spoor zijn van menselijke activiteiten in het verleden, de zogenaamde materiële cultuur.
Werktuigsporen, onder te verdelen in: krassporen (sleutel, mes, schroevendraaier), indruksporen (maken van moeten d.m.v. breekijzer of schroevendraaier), afdruksporen (achtergelaten op materiaal door het gebruikte werktuig, zoals vet), knip en knijpsporen (na gebruik betonschaar of kniptang), zaag-, hak- en snijsporen ...