De daadwerkelijke sterilisatie (dus eigenlijk een castratie) is een operatie van ongeveer 20 minuten. In de buikwand wordt een sneetje gemaakt van 3-5 cm (afhankelijk van de grootte van de hond). Via dit gaatje worden de eierstokken verwijderd uit de buik.
Rust: om de hond te laten herstellen en de wond te laten genezen is een rustperiode nodig, meestal 10-14 dagen. Uitlaten aan de riem en geen stokken of ballen gooien, maar na een paar dagen mag een wat langere wandeling wel als ze dat zelf wil. Als ze veel aan de wond likt, is een Pet-shirt bij ons verkrijgbaar.
Veelgestelde vragen over steriliseren
De meeste teven herstellen snel na een sterilisatie. Ondanks dat ze zich weer fit voelen is de wond na tien tot veertien dagen pas volledig genezen. Tot die tijd moet je dier zich rustig houden.
Het herstel na een castratie gaat snel. Je hond heeft weinig napijn en binnen 24 uur zijn alle narcosemiddelen uit het lijf. Je hond heeft natuurlijk wel een wond die moet genezen. Daar heeft het lichaam ongeveer 7 dagen voor nodig.
De hechtingen zitten onderhuids, dus u kunt zelf niet in de gaten houden of ze scheuren of niet. Daarom moet uw hond 10 dagen na de behandeling rustig aan doen. Dat betekent dat u een korte lijn gebruikt bij het uitlaten en dat ze niet mag springen.
Zorg ervoor dat uw hond de eerste vijf tot zeven dagen rustig beweegt. Maak nog geen lange wandelingen en houd uw hond tijdens het uitlaten aangelijnd. Voer daarna de hoeveelheid beweging rustig op. Na 10 tot 14 dagen mag uw hond weer zwemmen.
Hoelang moet mijn hond rust houden na de sterilisatie? Is uw hond gesteriliseerd dan adviseren wij de hond zo'n 12 dagen haar rust te geven, hierdoor krijgt de wond de kans om goed te herstellen. Wij adviseren u dus ook om uw hond aangelijnd uit te laten en het springen te voorkomen.
U kunt uw hond na thuiskomst het beste op een behaaglijk, rustig plekje verder laten rusten. Gedurende 10 dagen heeft uw hond volstrekte rust nodig voor een goede wondgenezing. Dit betekent aan de lijn uitlaten (kleine stukjes lopen), geen traplopen, niet spelen, springen of zwemmen.
Bij jonge en volwassen honden zal je zeker nog 1 dag merken dat de narcose in het lichaam zit. Oude honden hebben iets meer tijd nodig, want het kan tot wel 5 dagen duren totdat jouw hond weer de oude is. Vanaf een week is de narcose uit het lichaam van je hond.
Het beste moment om de teef te steriliseren is 2 tot 3 maanden na de eerste loopsheid.
Wat kost sterilisatie hond
De kosten van een traditionele sterilisatie van je hond inclusief narcose zijn gemiddeld ongeveer 300 tot 450 euro, hetgeen afhangt van de grootte van je hond.
De kosten sterilisatie hond kunnen hoog oplopen. Deze lopen uiteen vanaf ongeveer € 300,- tot € 650,- inclusief medicatie en nazorg. Het is dus belangrijk dat je goed met je dierenarts communiceert over de kosten van de sterilisatie van jouw hond.
Na sommige operaties is het belangrijk dat je hond de eerste dagen, of zelfs weken, zo min mogelijk beweegt. In deze gevallen wordt 'benchrust' voorgeschreven door de dierenarts. Door je hond in de bench te laten beperk je zijn bewegingsvrijheid en doet hij verplicht rustig aan.
Na een open buik sterilisatie duurt dit vaak 2 à 3 dagen. Geen hondenkraag of hondenshirt nodig – Doordat de wondjes zo klein zijn en de hond zo weinig napijn heeft, zitten de meeste honden helemaal niet aan de wondjes. Een kraag of shirt om likken te voorkomen, is dan ook bijna nooit nodig.
Een operatiewond is meestal binnen 14 dagen wel voldoende geheeld.
Als de wond klein is en goed geneest, dan kan het beschermend shirt vaak met 2 tot 3 dagen al uit, tenzij je hond aan de wond likt of krabt. In dat geval is het verstandig om de romper aan te houden tot enkele dagen na het verwijderen van de hechtingen of tot na de controle bij je dierenarts.
De dierenarts schat in wanneer uw hond weer naar huis kan na de operatie. Het narcosemiddel kan namelijk na het ontwaken nog doorwerken. Meestal is dit dezelfde dag nog.
Geef uw hond na afloop van de operatie de eerste paar uur nog geen eten, ook al is hij/zij al meer dan 12 uur nuchter. U mag 's avonds beginnen met kleine hoeveelheden eten, maar geeft u te snel te veel eten dan kan de hond misselijk worden en gaan braken.
Als regel kunt u de hond of de eerste uren na een narcose beter geen eten geven, tenzij het dier er zelf om vraagt. Geef in dat geval een heel klein beetje en wacht minstens een uur met meer eten geven om te zien of het dier niet gaat braken. De dag na de narcose mag het dier weer normaal eten en drinken.
De daadwerkelijke sterilisatie (dus eigenlijk een castratie) is een operatie van ongeveer 20 minuten.
Door een hond te laten steriliseren treedt loopsheid, met bijbehorende ongemakken voor u en uw hond, niet meer op. Daarnaast behoort ook schijndracht na sterilisatie tot de verleden tijd. Tot slot voorkomt u ongewenste dekking en daarmee dracht en puppy's.
een algemene pijn- en ontstekingsremmer (rimadyl injectie), maar ook daarbij eentje die extra sterk werkt tegen buikpijnen, nl buprenorhine (een morfine-achtige). Deze werkt ook na de operatie nog lang door. Zo heeft het dier minder pijn en zal het herstel vlotter zijn.
Sterilisatie is een standaardingreep die onder algehele narcose gebeurt. Er wordt een kleine snede in de buikwand gemaakt, waarna de eierstokken verwijderd worden. Door de kleine snede en de onderhuidse hechtingen is een vervelende kap meestal niet nodig. Uw hond kan dezelfde dag weer naar huis.
Minder kans op suikerziekte en acromegalie
Deze vervelende ziekten ontstaan onder andere onder invloed van het hormoon progesteron. Uw hond kan hierdoor ook suikerziekte krijgen. De eierstokken worden verwijderd bij de sterilisatie en omdat in de eierstokken het progesteron wordt gevormd, valt deze invloed weg.
Om overmatig likken te voorkomen kun je een wond afdekken met een verband of een pet shirt. Belangrijk is dat zowel een verband als een pet shirt goed moet zitten, niet knelt, de wond goed moet bedekken, en verschoond kan worden.