Kunststof kozijnen hebben een betere isolatiewaarde dan houten of aluminium kozijnen. Dit kunt je zien aan de zogenaamde U-waarde: hoe lager de waarde, hoe beter de isolatie. Zo kun je van een kunststof kozijn een U-waarde (W/m2K) lager dan 1,5 verwachten.
De grondstof hout heeft van nature een uitstekende warmte-isolatie. Niet gek dat het daarom een populair bouwmateriaal betreft. Ten opzichte van baksteen, dat veruit het meest gebruikt wordt in de bouw, is het warmte-isolerende vermogen van hout ruim vijf keer groter! Hout isoleert zelfs 10 keer beter dan beton.
Het ene materiaal bevat meer isolerende eigenschappen dan het andere. Zo komt hout bijvoorbeeld als grootste winnaar uit de bus met een U-waarde tussen 0,8 – 0.63 W/m²K. Hetzelfde geldt voor ramen in PVC, aluminium of staal. Van die materialen ligt de U-waarde wel sowieso hoger dan het geval is bij houten raamkozijnen.
Isolatiewaarden van houten buitendeur
Hout is van nature isolerend. Ben je op zoek naar een goed isolerende deur, kies dan vooral voor een houten exemplaar. Voor buitendeuren is de Uw tot 1.20 W/m²K. Voor kozijnen is dat Uw 0.77 W/m²K.
Houten kozijn U=2,4 W/m²K.
De meeste warmte gaat via ramen verloren. Het grootste deel van de woningen heeft inmiddels minimaal dubbel glas. Maar zelfs dan gaat nog altijd ongeveer 20% aan warmte verloren.
Het is het beste om te isoleren met minerale wol en vervolgens met glaswol. Akoestisch gezien isoleren PUR en EPS slechter dan isoleren met minerale wol.
Het enkele glas in een houten kozijn of raam van 20 jaar oud kan moeiteloos worden vervangen voor dubbel of zelfs triple (driedubbel) glas. Zo kan de isolatiewaarde van houten ramen en kozijnen eenvoudig opgewaardeerd worden door slechts het vervangen van het glas.
Hout is het beste isolatie materiaal dat de natuur te bieden heeft. Dit betekent niet dat u het meest energiezuinige huis heeft wanneer u de muren dikker maakt. Net als bij elk ander huis moet u rekening houden met de isolatie normen voor vloeren, plafonds, daken en het gebruik van de juiste ramen en deuren.
Een energiezuinige kozijn is extra goed geïsoleerd, kierdicht uitgevoerd en voorzien van drievoudig glas (triple glas) of viervoudig glas (quadro glas). De eerste winst zit immers in warmte die in het stookseizoen wordt vastgehouden en niet verloren gaat.
PVC en aluminium ramen bieden u optimale thermische prestaties dankzij de juiste combinatie van beglazing en materiaal. Kan je niet beslissen tussen PVC en aluminium ramen, weet dan dat PVC het best isoleert, lang meegaat en gemakkelijk schoon te maken is.
Hout isoleert veel beter dan steen, staal of glas. En een houten constructie kent zelden koudebruggen. Maar dit lekker lichte materiaal heeft wel een lagere massa en houdt daardoor koude en warmte korter vast. Houten wanden associeer je niet snel met kou.
Hoe isoleer je houten kozijnen
Er kan gebruik gemaakt worden van isolatie in vloeibare vorm. Een goed product hiervoor is het elastische mastiek dat zich perfect zal aanpassen aan de vorm van de gaten. Belangrijk is om zowel voor een volledige dichting tussen kozijn en muur te zorgen als tussen kozijn en glas.
Isolatiefolie aanbrengen
De eerste mogelijkheid is het aanbrengen van isolatiefolie om hiermee jouw ramen te isoleren tegen kou of warmte. Isolerende raamfolie is geschikt voor zowel enkel- als dubbelglas. Van enkelglas maak je als het ware dubbelglas, en dubbelglas verhoog je tot HR-glas.
Dakisolatie is de meest effectieve vorm van isolatie van je woning. Isolatie van een schuin dak is op drie manieren aan te brengen: aan de buitenkant, binnenkant of door het spuiten van isolatiemateriaal onder je dakpannen. Aan de buitenkant isoleren levert het beste resultaat op.
De grootste verliespost is het dak. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat meer dan 30% van de warmte in huis verloren gaat via het dak. Wie zijn dak isoleert, maakt zijn woning dus in één klap een derde energiezuiniger.
Met isolatiefolie raam bespaar je veel energie. Zowel in de winter als in de zomer heb je er voordeel van. Het verhoogt de isolatiewaarde van enkelglas naar dubbelglas en het is een doeltreffende manier om beter te isoleren. Ideaal voor monumenten of woningen waarin je het glas niet mag vervangen.
Als je normaal dubbel glas vervangt door HR++ glas scheelt dat bij een temperatuurverschil van 30 graden (binnen 20, buiten -10) 828 W (12 x 30 x 2.3 = 828 W). Per dag is dat een besparing van 19.87 kWh. Een goed ingeregelde HR-ketel haalt uit 1 m3 gas ongeveer 8 kWh.
Waarom hout een hoge isolatiewaarde heeft
Dat hout goed isoleert heeft te maken met de unieke celstructuur. Door deze celstructuur is hout slecht geleidend. Het isolerende vermogen van hout ligt bijvoorbeeld 15 keer hoger dan die van beton, 400 keer hoger dan staal en maar liefst 1770 keer hoger dan aluminium.
Hout is het beste isolatiemateriaal dat in de natuur te vinden is. Het is daarnaast een stevig, duurzaam en flexibel bouwmateriaal. Hout heeft van nature een goede warmte-isolatie. Hout zorgt in de winter voor het vasthouden van de warmte en in de zomer houdt het de warme lucht juist buiten de deur.
Hout is isolerend
Door de unieke celstructuur heeft hout zeer goede isolerende eigenschappen. Deze isolerende eigenschappen zijn bijvoorbeeld 15 keer hoger dan die van beton, 400 keer hoger dan van staal en 1770 hoger dan die van aluminium.