Tijgers komen in het wild alleen in Azië voor.
Nu leven er alleen nog tijgers op enkele plekken in India, Nepal, Bhutan en Bangladesh, Oost-Rusland en Zuidoost-Azië, in een gebied dat bij elkaar opgeteld nog maar 5% beslaat van zijn oorspronkelijke leefgebied. Ook in het noorden van China leeft nog een kleine populatie tijgers.
Er zijn 13 landen waar tijgers voorkomen, maar nergens maak je zoveel kans als in India. Dit land staat bekend als het land van de tijger. Andere landen waar ook tijgers voorkomen zijn Nepal, Bhutan, Bangladesh, China en Laos.
Een klein deel van de tijgers is verspreid over Zuid-Oost Azië, maar de meeste tijgers leven in Bhutan, Rusland, Nepal en India.
Ook met de overgebleven tijgersoorten gaat het slecht. Volgens een recente (juni 2022) inschatting van de IUCN leven er nog slechts 5578 tijgers in het wild. Dit waren er rond 1900 nog 100.000.
Mensen kunnen tijgerwelpjes die in gevangenschap geboren zijn, adopteren voor 75.000 euro per paar.
Een tijger heeft geen natuurlijke vijanden. Het is een heel groot en sterk dier. En die wordt dus niet bejaagd door andere dieren. Hij wordt wel bejaagd door de mens, want die jagen op hem, omdat hij een hele mooie vacht heeft en die gebruiken ze als.., als vloerkleed.
Tijger. Het zijn de sterkste katachtigen ter wereld, en kunnen dus ook leeuwen verslaan.
Baby tijgers
Een vrouwtje heet heel eenvoudig een “tijgerin”. Maar zo worden de jongen niet geboren. Een baby tijger wordt vanaf het moment van de geboorte namelijk een “welp” genoemd.
Een tijger kan namelijk ongeveer 550kg tillen. Dat komt neer op twee keer zijn eigen lichaamsgewicht. Een van de beste landen om tijgers in het wild te zien is India. De mens wist duizenden jaren geleden al dat de os een supersterk dier is.
Echte zwemmers!
In tegenstelling tot andere katachtigen zijn tijgers juist vaak in het water te vinden!
De populatie wilde tijgers wordt volgens de resultaten van de All India Tiger Estimation in 2022 geschat op minimaal 3167. Bij de laatste AITE in 2018, bedroeg het aantal 2461.
De Aziatische tijgers, ook wel draken genoemd, zijn de economieën die sinds de jaren 60 van de vorige eeuw continu een hoog groeiritme kenden. De 'klassieke' tijgers zijn met 4: Hongkong, Singapore, Zuid-Korea en Taiwan.
India. Over de hele wereld leven er nog ongeveer 3.500 tijgers in het wild. De meeste leven in India: zo'n 1.400. Andere landen waar tijgers leven zijn Rusland, Tibet, Maleisië, Laos, Vietnam en China.
Witte tijgers zijn geen aparte ondersoort of geslacht en ze komen vrijwel niet in het wild voor. De reden hiervan is dat witte tijgers in gevangenschap, hoe schitterend ze ook zijn, hun prachtuiterlijk 'te danken hebben aan' lijnteelt; een vorm van inteelt.
De vrouwelijke tijger, een tijgerin genoemd, bevalt na een draagtijd van drie tot vier maanden. Haar worp bestaat meestal uit twee tot drie welpen, die "tijgerwelpen" worden genoemd.
De Noord-Indochinese tijger of Zuid-Chinese tijger (Panthera tigris amoyensis) is de zeldzaamste ondersoort van de tijger.
Als we kijken naar kracht in absolute zin, komt de Afrikaanse bosolifant als sterkste landdier uit de bus. Maar de machtigste van alle dieren is toch de blauwe vinvis.
Het aller domste dier is namelijk de kakapo. Dit dier loopt zonder zorgen op zijn vijanden af. Lange tijd had de kakapo geen vijanden maar tegenwoordig zijn er hermelijnen, honden en ratten. Allemaal vijanden van de kakapo.
Wat hét gevaarlijkste roofdier ter wereld is, is moeilijk te bepalen. Maar in top tien lijstjes van dieren die voor de mens het gevaarlijkst zijn, wordt vaak de ijsbeer, de leeuw en de tijger genoemd. Ook de witte haai en de zoutwater krokodil worden gevreesd.
Wetenschappers hebben in China de resten van de oudste tijger ooit gevonden. Het beest leefde meer dan twee miljoen jaar geleden.
Een tijger kan springen als de beste, soms wel een sprong van acht tot tien meter! Daarnaast zijn tijgers uitstekende zwemmers: ze kunnen een rivier oversteken die zes tot acht kilometer breed is.
Koninklijk gestreept
Hoewel het streeppatroon van iedere tijgervacht uniek is, ziet de tekening voorop hun kop er vrijwel altijd hetzelfde uit. Het bijzondere is dat de strepen lijken op het Chinese karakter voor 'koning. ' In de Chinese cultuur is de tijger een symbool van kracht, moed en vastberadenheid.