Aan de universiteit van Hasselt hebben ze de kleinste diamant ter wereld gemaakt. De synthetische diamant is honderdduizend keer kleiner dan de breedte van een menselijk haar. Zo'n kleine synthetische diamanten kunnen op heel wat manieren gebruikt worden, vertelt onderzoeker Jeroen Prooth van de UHasselt.
SI - Small Inclusions Deze diamanten hebben kleine insluitsels. De insluitsels zijn gemakkelijk te vinden met de loep en de diamant is van goede kwaliteit. P - Pique De insluitsels van deze diamant zijn moeilijk te vinden met het blote oog, maar hebben weinig invloed op de schittering van de diamant.
De meest bekende vorm is de briljant geslepen diamant. In deze vorm komt diamant ook het beste tot zijn recht, doordat de manier waarop de 57 facetten (vlakke delen van een diamant) zorgen voor optimaal veel schittering en reflectie. Om die reden is de briljant geslepen diamant het meeste waard.
Het ontstaan van diamant
Wanneer koolstof enorm wordt samengeperst word het grafiet. Wanneer grafiet onder enorm hoge temperaturen, 1300 tot 2000 graden, en enorme druk, van duizenden atmosferen, wordt samengeperst ontstaat diamant. In diamanten hebben de koolstof verbindingen een viervlakstructuur.
Zwarte diamant is minder hard (eerder poreus) dan andere kleurloze en gekleurde diamanten. In lang niet elke diamantmijn worden er zwarte diamanten gevonden, integendeel zelfs. Er zijn namelijk slechts drie plaatsen op aarde waar de zwarte edelstenen worden aangetroffen.
Duurste diamant ooit
De duurste diamant die tot nu toe is verkocht is de Pink Star. Die diamant van 59.6 karaat werd gevonden in Zuid-Afrika. In 2017 werd de Pink Star geveild voor een recordbedrag van 71 miljoen dollar in Hong Kong. De grootste diamant ter wereld die ooit werd gevonden is de Cullinan.
Het onderzoek onthult dat de aarde veel meer diamanten herbergt dan gedacht. Maar de meeste van die diamanten zitten ontzettend diep: tussen 140 en 240 kilometer onder het oppervlak.
Fysieke eigenschappen van diamanten
Diamanten zijn de hardste natuurlijke substantie op aarde, waardoor ze een perfect materiaal zijn voor industrieel gebruik – zoals boren en zagen. Diamanten smelten niet, maar bij een temperatuur van 763 graden Celsius verdwijnen ze zonder bewijs achter te laten.
Antwoord. Diamanten worden op grote schaal en op verschillende manieren in laboratoria nagemaakt. We noemen ze synthetische diamanten. Dit zijn vooral zeer kleine diamanten die gebruikt worden als slijppoeder, want diamant is het hardste mineraal dat we kennen en je kunt er dus alles mee slijpen – ook andere diamanten.
De gemiddelde prijs die betaald wordt voor een diamant van 1 karaat ligt tussen de 4000 en 6000 Euro. Diamanten van de hoogste kwaliteiten kunnen meer dan 16000 Euro kosten, afhankelijke van de gekozen karakteristieken en de kwaliteit van de diamant.
Met zijn 101.29 karaat en 'Fancy Vivid Yellow' kleur is de Allnatt tafelgeslepen diamant de duurste ter wereld. Deze steen heeft een waarde van $ 3 miljoen en dankt zijn naam aan de eerste eigenaar: Alfred Ernest Allnatt, een Britse Majoor.
5.000 euro (1 ct., kleur G, zuiverheid VS1, slijpvorm VG, certificaat GIA, zonder fluorescentie). Een diamant van 1 karaatgewicht, ook gecertificeerd door de GIA, van de hoogste kwaliteit (1 ct., kleur D, zuiverheid FL/IF, slijpvorm 3EX, zonder fluorescentie) is al minstens 13.000 euro waard, beide excl. btw.
De zirkonia ziet er op het eerste gezicht uit als een diamant. Het grote verschil is dat de diamant een natuurlijke edelsteen is, terwijl een zirkonia kunstmatig gemaakt is.
Wat is duurder; een briljant of een diamant? Een briljantje is dus een diamant, maar dan op een bepaalde manier geslepen. Omdat het slijpen van een diamant moeilijk is, tijdrovend is en met speciaal gereedschap moet gebeuren wordt de waarde van een briljant automatisch hoger dan een ruwe diamant.
Op de schaal die hardheid aangeeft (de schaal van Mohs) scoort een zirkonia een 8,5 en een diamant een 10. Hoewel een diamant dus nog een stuk sterker is, is zirkonia ook goed bestand tegen krassen. Met het blote oog is het verschil tussen een diamant en zirkonia haast niet te onderscheiden.
Het barsten van een diamant is enkel mogelijk wanneer u het sieraad raakt met een zwaar voorwerp. Wat wel vaker voorkomt, is dat uw diamant kan beschadigen wanneer hij schuurt tegen andere diamanten. Dit kan leiden tot krassen in uw diamanten ring of halsketting.
Diamant is het hardste natuurlijke materiaal op aarde, zelfs zó hard dat diamant alleen bewerkt kan worden met diamant. Desondanks kan een diamant in zeldzame gevallen breken of beschadigen.
Herrijzen als diamant
Het Nederlandse bedrijf LifeGem Diamant heeft een speciale technologie ontwikkeld waarmee as kan worden omgezet in meerdere stenen met een gewicht tussen de 0,05 en 1,8 karaat. Het karaat en de kleur van de diamant zijn afhankelijk van jouw eigen wensen.
De enige plaats waar koolstof wordt omgevormd tot diamanten is in de mantel van de aarde, zo'n 160 kilometer onder de oppervlakte. De mantel is opgebouwd uit vast gesteente en is rijk aan magnesium, ijzer en koolstof. De kern van de aarde, onder de mantel, bestaat uit gesmolten metalen.
Gewoonlijk duurt het ongeveer twee weken om een 1ct witte diamant te maken, terwijl grotere stenen soms wel een maand kunnen duren.
Rusland: onbetwistbare numero uno diamantmijn
Rusland is de grootste vindplaats van diamant ter wereld. Dat kan misschien verwonderen.
Diamanten zijn in tegenstelling tot goud extreem hard. Dit maakt het dan ook tot een gegeerde grondstof. Volgens de laatste cijfers kan een diamant – sinds de jaren 50 – elk jaar tot ruim 15% meer waard zijn.
Het blauw van de diamant wordt namelijk veroorzaakt door de toevoeging van het metalloïde 'boor'. Boor voegt zich tijdens de kristallisatie bij het koolstof, waardoor de blauwe diamant ontstaat. Er zijn gradaties van de blauwe kleur bij blauwe diamanten. Dat heeft te maken met de concentratie van boor in de diamant.
Alrosa Spectacle-diamant, een type IIA diamant van 101 karaat (oorspronkelijk 207 karaat) gevonden in Rusland in 2006.