Een carport is een effectieve en niet al te dure oplossing om je auto droog weg te kunnen zetten. Voor een carport heb je meestal geen omgevingsvergunning nodig (voorheen bouwvergunning). Toch is het verstandig om dit te checken bij je gemeente. De regels verschillen namelijk per gemeente.
Over het algemeen zijn er twee categorieën waarin een overkapping/carport valt. De meeste overkappingen zijn vergunningsvrij of licht bouwvergunningsplichtig. Voor het plaatsen van een carport voor of naast de woning is er zelden een vergunning nodig.
Bij het plaatsen van een losstaande carport aan de zijkant van je woning, moet je rekening houden met 3 meter tussen de poten en de perceelgrens. Plaats je een carport in je achtertuin, dan geldt 2 meter. Ga je voor een aanbouw, dan mag een carport tot op de perceelgrens reiken. Pas wel op!
Plaats je je carport vast tegen je woning? Goed nieuws: in 2010 veranderde de wetgeving. Sindsdien heb je geen stedenbouwkundige vergunning meer nodig om een aangebouwde carport te plaatsen.
Een carport is een bijgebouw zodra de carport 2 of meer gesloten wanden en een dak heeft. Een carport mag je daardoor in de meeste gevallen bouwen zonder een omgevingsvergunning aan te vragen. Vergunningsvrij bouwen betekent uiteraard niet dat je regelvrij mag bouwen.
Je tuinhuis of bijgebouw mag maximaal 40 m² oppervlakte innemen. Groter kan, maar dan zal je een stedenbouwkundige vergunning moeten aanvragen. Opgepast voor de berekening van de totale oppervlakte: de oppervlakte van reeds bestaande bijgebouwen moeten afgetrokken worden van je nieuwe bijgebouw of tuinhuis.
Dan mag je 50m2 bebouwen + 20% van het bebouwingsgebied groter dan 100m2. Is jouw perceel groter dan 300m2? Dan mag je 70m2 bebouwen + 10% van het bebouwingsgebied groter dan 300m2. Je mag nooit meer dan 150m2 zonder vergunning bebouwen.
De overkapping mag niet groter zijn dan 40m2. De afstand tussen de woning en de overkapping mag niet groter zijn dan 30 meter. U mag niet binnen 1,0 meter van de erfgrens bouwen, tenzij op die grens een muur staat. U mag wel tegen zo'n muur bouwen.
Als je een carport vergunning moet aanvragen, wat kost deze vergunning carport dan? Dat verschilt per gemeente, maar de kosten zijn ongeveer 2,5% van de bouwkosten met een minimum van 78,75 euro. De kosten kunnen wel flink oplopen, het verschil tussen gemeentes is groot.
Slopen of bouwen zonder vergunning of in afwijking van de vergunning kan een strafbaar feit opleveren. De maximale straf is hechtenis van maximaal vier maanden of een geldboete van maximaal € 4.500,–.
Een carport is een bijbehorend bouwwerk en dus gelden voor de carport dezelfde regels als voor bijvoorbeeld een aanbouw of uitbouw. Hoewel de bouwwerken misschien helemaal niet op elkaar lijken, is het zo dat ze daadwerkelijk overeenkomen door het enige punt waarop ze hetzelfde zijn: het dak.
Carports mogen tot maximaal drie meter hoog zijn. Drie meter klinkt erg hoog, maar wilt u een carport die wat meer in het oog springt, dan voldoet deze hier al snel niet meer aan. Tot slot is het niet toegestaan een carport te bouwen, wanneer deze meer dan de helft van de totale oppervlakte van de tuin beslaat.
De ideale afmetingen van een carport
Een gemiddelde personenauto is zo'n 4 meter lang en net geen 2 meter breed. Daarom raden wij een carport van tenminste 6 meter lang en 3,7 meter breed aan. Houd ook rekening met de toekomst.
Een eenvoudige dubbele houten carport kost tussen de 1100 en 1700 euro. Wanneer u toch kiest voor licht materiaal loopt de prijs op tot 8000 euro.
De totale oppervlakte van je terrasoverkapping of veranda mag niet groter zijn dan 30 m²; De totale oppervlakte van je terrasoverkapping of veranda mag niet meer bedragen dan 50% van de totale oppervlakte van je tuin; Een terrasoverkapping kan niet als zelfstandige verblijfplaats worden gebruikt.
Een tuin overkappen mag alleen zonder vergunning gebouwd worden, als deze op het achtererf geplaatst wordt. Met andere woorden: een vergunning voor een overkapping in de achtertuin is niet nodig. Voor een overkapping aan huis vast, zoals een carport, is wel een vergunning vereist.
Zijn er kosten verbonden aan het aanvragen van een omgevingsvergunning? Ja, aan het aanvragen van een omgevingsvergunning zijn kosten verbonden. Bij de gemeente moet je namelijk legeskosten betalen voor het aanvragen van een omgevingsvergunning.
Je hebt een bouwvergunning nodig als je wilt verbouwen met mogelijke hinder voor mens of milieu. Hierop zijn wel enkele verbouwingen als uitzondering vastgesteld. Denk hierbij aan een aanbouw (minder diep dan 4.0 meter), een dakkapel aan de achterzijde en kleinere bijgebouwen.
Een overkapping is een bijgebouw als de overkapping twee of meer gesloten wanden en een dak heeft. Heeft de overkapping niet meer dan 2 gesloten wanden? Dan wordt een overkapping is een overkapping volgens het Bouwbesluit geen bijgebouw.
Afstand perceelgrens
De bijbouw moet minstens 3 meter van de perceelgrens blijven in de zijtuin en in de achtertuin is deze afstand vastgesteld op 2 meter.
Voorts moet de serre geplaatst worden binnen een straal van 30 m afstand van de woning, moet je 1-3 m van de perceelsgrens blijven en mag de serre maximum 3,5 m hoog zijn.
Voor een tuinhuis in de achtertuin geldt dat deze 1 meter van de perceelsgrens moet blijven of tegen een bestaande scheidingsmuur op de perceelsgrens gebouwd mag worden zonder deze bestaande scheidingsmuur te wijzigen. Voor het zijperceel telt een max. afstand van 3 meter.