Doet schelden wel of geen pijn? Nee, het pijngebied in je brein is alleen actief als je een lichamelijke pijnprikkel krijgt. Ja, tijdens een scheldpartij zijn in het brein van het slachtoffer dezelfde gebieden actief als tijdens lichamelijke pijn.
Voordelen en kracht van vloeken, volgens onderzoek
Schelden wordt veelal geassocieerd met het uiten van sterke emoties. Want bij het schelden kan iemand een verhoogde hartslag krijgen of gaan zweten. De onderzoekers concludeerden dat vloeken de 'fight or flight'-modus, oftewel, vechten of vluchten, activeert.
In de discussie over de vrijheid van meningsuiting die rondom het proces wordt gevoerd, wordt vaak een oud-Nederlands gezegde aangehaald: 'Schelden doet geen pijn'. Dat gezegde wordt van stal gehaald om duidelijk te maken dat beledigen helemaal niet zo'n probleem is.
Scheldwoorden of denigrerende termen gebruiken mag, ook al is dat van bedenkelijke aard. Wat wettelijk niet mag, is publiekelijk andere personen “aanzetten tot” (oproepen tot) discriminatie, haat of geweld tegenover bepaalde personen of groepen.
Een scheldwoord of scheldnaam (ook: schimpnaam) is een woord dat bedoeld is om iemand te beledigen of te krenken. Het valt onder de zogenaamde schuttingtaal, oftewel onbehoorlijk taalgebruik. In de etiquette van de meeste landen en culturen wordt het gebruik van scheldwoorden als ongepast gezien.
Vloeken vermindert pijn
Het grootste aantal mensen vloekt of scheldt vanuit emotie: frustratie, verrassing of boosheid bijvoorbeeld. Uit wetenschappelijke experimenten blijkt dat vloeken het lichaam fysiek kan helpen om meer pijn te verdragen.
Portugezen vloeken het meest, Serviërs zijn wel creatiever.
Je scheldt niet zomaar iemand uit, dat komt ergens vandaan. Misschien is het een gewoonte van je, omdat je niet geleerd hebt om normale (lees: opbouwende) woorden te spreken. De meeste mensen schelden omdat zij zelf gefrustreerd of boos zijn en zich machteloos voelen.
[inerg] krenkende of beledigende woorden uitspreken op heftige of ruwe toon.
In Nederland wordt veel gescholden met 'kanker'. Volgens de Bond tegen Vloeken is het zelfs het meestgebruikte scheldwoord in ons land.
Vroeger hadden de mensen andere scheldwoorden dan nu. Alhoewel je sommige nog steeds zal horen, zoals belhamel, doerak, hoerenjong of bastaard. Het oudste scheldwoord is shit, dat werd al gebruikt door de oude Germanen!
Als we kijken naar scheldwoorden waarmee we een persoon beledigen, is na 'kut' het woord 'slet' het afgelopen jaar het meest gebruikt. Op sociale media werd 'slet' ruim 186.000 keer gezegd.
Volgens artikel 267 in het wetboek van strafrecht is het beledigen van een persoon strafbaar. Ook wanneer jij bijvoorbeeld een politieagent (ambtenaar) uitscheldt voor bijvoorbeeld 'sukkel' dan is dit strafbaar. Als de politieambtenaar dit beledigend vindt, zal hij of zij je aanhouden.
Bedreiging met eenvoudige mishandeling (dus zonder zwaar lichamelijk letsel) is derhalve niet strafbaar. Met andere woorden levert "ik ga je slaan" geen strafbare bedreiging op, maar wanneer u zegt "ik sla je kapot" of "ik sla je het ziekenhuis in" is dit wel een strafbare bedreiging.
Je kunt ook reageren zonder grapjes te maken. Bijvoorbeeld door te reageren vanuit kalmte en liefde. Het is vooral belangrijk dat je oefent om beledigingen niet persoonlijk op te vatten. Dat je inziet dat mensen anderen pijn doen omdat ze zelf pijn ervaren.
Gedrocht: de vrouw die lelijk is, volgens iemand die naar haar kijkt. Draak: het gedrocht dat bazig is op de koop toe. Manwijf: de vrouw die er niet genoeg als een vrouw uitziet, volgens iemand die naar haar kijkt. Trut: simpelweg de stoute vrouw.
Een andere, niet bewezen, verklaring van taaldeskundigen voor de populariteit van het schelden met ziektes is het calvinisme in Nederland. In die visie is ziekte een straf van God – die wordt gevreesd – en in je boosheid wens je dat iemand toe.
corruptie; censuur; crisis of om het even welk woord (beginnend met een C) waar een taboe op rust. Vgl. F-woord; G-woord; H-woord; K-woord; O-woord.
Stel duidelijke grenzen aan het taalgebruik van je kind en wees consequent. Bij vloeken en schelden werkt negeren meestal goed. Je kunt eventueel ook een woord corrigeren en je kind een ander (onschuldig) vloekwoord aanleren, zoals chips in plaats van shit. Bij jonge kinderen helpt dat soms.
Vanaf een jaar of zeven zijn kinderen zich steeds bewuster van wat ze zeggen als ze vloeken of schelden. Ze weten dat wat ze zeggen niet door de beugel kan en beginnen ook beter te beseffen wat ze zeggen.
Laster is strafbaar gesteld in artikel 262 Sr. Eenvoudige belediging, smaad/smaadschrift en laster zijn zogeheten 'klachtdelicten'. Dat betekent dat degene die aangifte doet uitdrukkelijk de wens moet doen dat de dader van het strafbare feit wordt vervolgd.