Als u na uw 45ste een nieuw hormoonspiraal hebt gekregen, kunt u ervan uitgaan dat deze werkzaam blijft tot uw 52ste. U hoeft het spiraaltje dus op uw 50ste niet voor een korte periode te laten vervangen. U kunt het spiraaltje laten zitten en op uw 52ste laten verwijderen.
Er is geen leeftijdsgrens voor het LS en het wordt vanaf de leeftijd van 10 jaar toegepast. Het LS is zeer betrouwbaar. De kans op zwangerschap is 0,2% per jaar. Bij orale anticonceptiva is dit 0,3% bij perfect (theoretisch) gebruik, maar bij standaardgebruik 9%.
Het hormoonspiraaltje van het merk Mirena kan 8 jaar blijven zitten. Het hormoonspiraaltje van het merk Levosert kan 6 jaar blijven zitten. De arts kiest samen met jou welke spiraal je krijgt. Niet elke arts plaatst alle merken spiralen.
Als u uw vinger diep in uw vagina steekt, kunt u met uw vingertoppen de baarmoedermond voelen en als u heel goed voelt, de draadjes van het spiraaltje. Als u een hard stukje in de baarmoedermond voelt, dan is dat het pootje van de spiraal. Het spiraaltje zit dan niet meer goed in uw baarmoeder.
Als je spiraaltje verwijderd is, ben je in principe direct vruchtbaar. Soms kun je al zwanger worden binnen een maand! Omdat een spiraal geen invloed heeft op jouw cyclus. Wil je nog niet direct zwanger worden, gebruik dan een condoom tijdens seks!
Na het verwijderen van het hormoon houdend spiraaltje staafje komt de normale cyclus vrijwel meteen terug. Meestal komt de eerste eisprong al na enkele weken en zwanger worden is dan weer mogelijk.
Het spiraaltje verwijderen
De arts trekt met een speciale tang zachtjes aan de draadjes van het spiraaltje. Dat kan tijdelijk wat pijn veroorzaken, die meestal minder erg is dan de pijn bij de plaatsing.
Heeft u een hormoonspiraal? Dan wordt u meestal niet meer ongesteld. Daardoor weet u niet zeker of u al in de overgang bent. U kunt uw spiraal dan op uw 52e laten verwijderen.
Uitzakken of afstoten van het spiraaltje.
U kunt zelf na elke menstruatie met uw wijsvinger voelen of de draadjes hoog in de vagina voelbaar zijn. Trek echter niet aan de draadjes. Mocht u de draadjes niet meer voelen, neem dan contact op met uw arts. Flauwvallen tijdens of kort na het inbrengen van het spiraaltje.
Verwijderen spiraaltje
Om het spiraaltje met hormonen te verwijderen, trekt de verloskundige voorzichtig aan de draadjes. Doe dit nooit zelf! Je kunt na het verwijderen van een hormoonspiraaltje snel weer vruchtbaar zijn. Als je wilt, kan na het verwijderen meteen een nieuw spiraaltje worden geplaatst.
De gebruiksduur van de hormoonspiraal met levonorgestrel 52 mg (Mirena®) is voor de indicaties anticonceptie en overvloedig menstrueel bloedverlies verlengd van 6 naar 8 jaar. Dit is aangepast in de productinformatie en de patiëntenbijsluiter van Mirena®.
Als het Mirena-spiraaltje is verwijderd, komt de normale menstruatie meestal snel weer terug, tenzij je in de menopauze zit. Er zijn echter gevallen bekend waarin het enige maanden duurt voordat er weer een normaal menstruatiepatroon is ontwikkeld. Door het gebruik van de Mirena is het bloedingspatroon verstoord.
Het koperspiraaltje kan 5 of 10 jaar blijven zitten. Je hoeft er tot die tijd niet aan te denken. In het koperspiraaltje zit geen hormoon.
Een alternatief voor vrouwen die nog wel graag anticonceptie gebruiken na hun 50e is over te stappen op methoden die alleen progestageen bevatten, zoals de anticonceptiepil met alleen progestageen, het anticonceptiestaafje of een hormoonspiraaltje.
Alle spiraaltjes werken voor een periode tussen de 5 en 10 jaar. Het is gebruikelijk het spiraaltje te vervangen na 5 jaar. Hierdoor blijft de werking van het spiraaltje betrouwbaar.
Zo is er een onderzoek dat laat zien dat, net als bij de pil, het gebruik van een hormoonspiraal ook gerelateerd is aan de kans op een depressie. Ander onderzoek laat zien dat het gebruik van hormoonspiraal samen gaat met een sterkere reactie op stress.
De hormoonspiraal, prikpil en het implantatiestaafje veroorzaken niet meer gewichtstoename dan andere anticonceptiva.
Feit 6: Het spiraaltje groeit niet vast
Een spiraaltje dat vastgroeit of kwijt raakt; iedereen heeft er wel eens van gehoord of over gelezen. Gelukkig groeit een goed geplaatst spiraaltje niet vast, weet Pisters.
De overgang kan heel eenvoudig worden gediagnosticeerd door uw arts. Houd hierbij het volgende in uw achterhoofd. Waarheid #1: Huisartsen kunnen u helpen om vast te stellen dat de overgang is begonnen, op basis van opvliegers, stemmingswisselingen en desgewenst een bloedtest.
De overgang begint vaak met een verandering in het menstruatiepatroon. De menstruaties komen korter na elkaar en worden vaak heviger; soms zijn er ook stolsels. Vervolgens wordt de pauze tussen de menstruaties steeds langer en uiteindelijk blijven ze helemaal weg.
Een alternatief voor vrouwen die nog wel graag anticonceptie gebruiken na hun 50e is over te stappen op methoden die alleen progestageen bevatten, zoals de anticonceptiepil met alleen progestageen, het anticonceptiestaafje of een hormoonspiraaltje.
Heb 7 dagen voor het verwijderen geen seks of alleen seks met condoom. Of laat het spiraal verwijderen als je ongesteld bent. Laat gelijk een nieuw spiraaltje plaatsen.
Wanneer mag ik vrijen na plaatsing? Zodra je zin hebt, kan je weer gewoon vrijen. Ook direct na plaatsing van het spiraaltje. Het spiraaltje zit veilig in de baarmoeder, het kan dus geen kwaad.