Over andere spreken helpt een band en vertrouwen op te bouwen. Door over anderen te praten krijg je informatie en kan je je eigen positie beter inschatten. Roddelen geeft je macht om mensen de wereld op jouw manier laten zien. Maar: Door kwaad te spreken over iemand, kun je mensen ook beschadigen.
“De definitie van roddelen is praten over iemand die op dat moment niet aanwezig is. Dat kan om negatieve gesprekken gaan, maar ook over positieve zaken. Negatief roddelen blijkt vaker voor te komen tussen mensen met een vertrouwensband.” Logisch, vindt Ellwardt.
Ga de confrontatie aan met diegene die over jou roddelt.
Als je 100% zeker bent wie de roddels over jou verspreidt, dan spreek je die persoon er best meteen over aan. Vertel hem of haar dat je het niet apprecieert wat hij of zij over jou zegt. Doe dit op een kalme manier en ga zeker niet in emotie.
Als je te kwaad of te verdrietig bent, laat het dan even rusten. Loop eens een blokje om, laat het even betijen. En enkele dagen later neem je gewoon, op een rustige manier, contact op. Vraag dan ook kalm aan de persoon vanwaar het komt en waarom het zo bij jou terecht gekomen is.
Over iedereen wordt wel eens geroddeld, dat is niet per se schadelijk. Wel als het steeds over dezelfde persoon gaat en telkens alleen de negatieve kanten van die persoon aan de orde komen. Dan wordt roddelen schadelijk voor iemands reputatie. Dan is er ook sprake van pestgedrag.
'Uit een onderzoek bij 5.000 vrijwilligers bleek dat mannen gemiddeld 76 minuten roddelen met collega's en vrienden. Vrouwen doen het slechts 52 minuten per dag. Mannen praten het liefst over de dronken uitspattingen van vrienden, oude schoolkameraden en de knapste vrouwelijke collega's.
Het woord doet denken aan stiekeme gesprekken, leugens en onbetrouwbaarheid. Niemand noemt zichzelf graag een roddelaar. Wie toch veel roddelt, wordt een "roddeltante" genoemd.
Roddelen tast de identiteit aan, men voelt zich steeds slechter in zijn/haar vel en dat laat ook sporen na op de relaties van het individu (vb. partnerrelaties, het contact met kinderen of vrienden komt onder druk te staan). Ook op teamniveau zijn de gevolgen van roddelen nefast.
Roddelen kan positieve uitwerkingen hebben voor de verspreider, de ontvanger én het doelwit. In de volksmond betekent roddelen kwaadspreken achter iemands rug om, maar sociaalwetenschappers zien dat anders. Roddelen is voor hen kortweg: praten over een derde waar die persoon zelf niet bij is.
"Er mag heel veel zolang je maar heel goed uitlegt dat het om een roddel gaat. En dus niet zegt dat het een feit is." Doe je dat niet, dan kan iemand naar de rechter gaan. Bijvoorbeeld omdat iemand vindt dat je hem of haar zwart maakt, of beschuldigt van iets wat echt niet klopt.
Roddels kunnen ontstaan doordat je iets uit je privéleven in vertrouwen hebt gedeeld met een collega, die dat later toch heeft doorverteld. Wees terughoudend met praten over vertrouwelijke kanten van je privéleven met collega's, het zijn immers geen persoonlijke vrienden.
Voorbeelden van oorzaken kunnen zijn: gevoel van verbinding tussen de roddelaars, jaloezie op degene waarover geroddeld wordt of onzekerheid over hoe men iets aan moet pakken. Als mensen niet weten waar ze aan toe zijn, gaan ze zelf proberen duidelijk te creëren door met elkaar te roddelen.
Dat kan als het (online) pesten bedreigend of discriminerend wordt. Ook smaad en laster zijn strafbaar. De politie neemt aangiften zeer serieus, omdat je iemand levenslang kunt beschadigen.
Introduceer de term 'positief roddelen', wat zoveel betekent als opzettelijk goedspreken over iemand terwijl deze erbij zit.
Promovendus Terence Dores Cruz van de Vrije Universiteit Amsterdam deed onderzoek naar de vraag: waarom roddelen we eigenlijk? Volgens hem is roddelen essentieel voor een goede samenwerking, door de waarschuwende functie. 'Je kunt anderen beschermen door hun te vertellen dat een collega niet betrouwbaar is.
En dat doen we vaak. Amerikaanse onderzoekers registreerden bij een grote groep volwassenen gedurende twee à drie dagen de dagelijkse gesprekken, door hen een opnameapparaat te laten dragen. Van die conversaties ging 14 procent over mensen die er niet bij waren. Dit komt neer op zo'n 52 minuten roddelen per dag.
Wat kan ik doen tegen smaad of laster? Als iemand negatieve berichten over u verspreidt, vraag dan of hij hiermee stopt en de berichten verwijdert. Als de persoon weigert, kunt u aangifte doen bij de politie. U kunt de rechter vragen de dader te dwingen de berichten te verwijderen.
Blokkeer de pester. Als je weet wie er achter zit, blokkeer de persoon dan op je Facebook, verwijder hem/haar uit je telefoonboek en blokkeer de correspondentie waar mogelijk. Dit is vaak genoeg om de pester te stoppen. Als de persoon anoniem is, markeer het e-mailadres dan als spam.
Betekenis en definitie
Met kwaadsprekerij en achterklap wordt bedoeld: er worden dingen gezegd over iemand die niet waar zijn, half waar zijn of die op zijn minst niet gecheckt zijn op juistheid. iemand wordt verweten iets te hebben gedaan of nagelaten terwijl niet gecontroleerd is of dit feitelijk klopt.
Laster (eerroof) is evenals roddel kwaadsprekerij maar laster is evidente leugenachtige kwaadsprekerij.