Bijna helft scholieren vindt vak wiskunde moeilijkst en meest stressvol - 10 juni '14. Uit onderzoek onder 10.114 scholieren blijkt dat bijna 50 procent van de scholieren het hardste leert voor zijn proefwerk wiskunde. 38 procent van de leerlingen ervaart daarnaast de meeste stress voor het vak wiskunde.
Wanneer we apart vragen naar inhoudelijk leuke vakken, staat Geschiedenis bij meisjes en havo-jongens op twee en bij vwo-jongens op vier. Aardrijkskunde zit na jarenlange daling weer flink in de lift bij alle groepen. Economie is stabiel populair en groeit qua interesse vooral bij meisjes.
nask/nsk = natuur- en scheikunde. Ne/Netl = Nederlands.
Het lijdend voorwerp = wie / wat + onderwerp + gezegde.
'Veel leerlingen zien Nederlands als het saaiste vak,' citeerde de Volkskrant. Theo Witte. Taalkundige en schrijver Rik Smits noemde het in nrc. next.
Het vak Nederlands heeft als doel leerlingen lees- en schrijfvaardig te maken in de Nederlandse taal. Ook onderwerpen als literatuurgeschiedenis, taalbegrip, samenvatten en mondelinge technieken komen hierbij kijken. Nederlands is zonder twijfel een alfa vak.
Vanaf de 4e wodt er van je verwacht dat je school serieuzer gaat nemen en er wordt niet meer achter je aangezeten of je je huiswerk nou wel of niet doet. Dat heb je in eigen handen en daar moet je de motivatie voor hebben. In dat jaar (of 5VWO, dat is het lastigste jaar) blijven de meeste mensen zitten.
Wiskunde D is bedoeld als aanvulling en verdieping op wiskunde B. Je krijgt bijvoorbeeld te maken met kansrekening en statistiek, een onderdeel dat niet in wiskunde B zit, maar dat bij veel universitaire studies wel belangrijk is. Een voorbeeld van verdieping is bewijzen.
Dit staat voor keuzewerktijd. In de kwt-uren werken leerlingen in een leslokaal onder begeleiding van een docent aan een specifiek vak of werken ze zelfstandig verder aan hun taken.
Sinds 1986 is het geven van onderwijs in Engels in het basisonderwijs vanaf groep 7 verplicht. Inmiddels bieden steeds meer scholen Engels al eerder dan groep 7 aan. Er zijn scholen die al Engels geven vanaf groep 1. Andere scholen beginnen in groep 5 of 6.
Verplichte vreemde talen in onderbouw havo en vwo
De school is verplicht om je Frans én Duits aan te bieden.
Nederland, België en Suriname, ook op Aruba, Curaçao en Sint Maarten, Zuid-Afrika, Namibië, daarnaast vooral in de Verenigde Staten, Canada, Frankrijk, Duitsland, Australië, Indonesië.
Taal essentieel
Beheersing van de Nederlandse taal is enorm belangrijk. Door te lezen en luisteren verwerf je kennis, leer je andere werelden kennen, leef je je in andere mensen in. Taal heb je nodig om te denken, om je mening te geven. Om begrepen te worden en anderen te begrijpen.
De wet verplicht VWO-leerlingen om examen te doen in Engels en daarnaast nog minimaal één andere vreemde taal: op het atheneum een 2e moderne vreemde taal (MVT) zoals bijvoorbeeld Frans of Duits, of op het gymnasium Grieks of Latijn.
Het vwo-eindniveau voor Engels, Frans, Duits en Spaans gaat uit van B2-niveau.
In de eerste drie leerjaren van havo en vwo zijn zowel Frans als Duits verplicht. Er kan geen ontheffing worden verleend aan leerlingen met dyslexie (artikel 2.3), maar een aangepast programma is wel mogelijk voor Frans en/of Duits, die wordt ook wel gedeeltelijke dispensatie genoemd (zie hieronder).
Er is moeite met spellen. Doordat er weinig inzicht is in de woordopbouw is er meestal grote moeite om woordbetekenissen te herleiden. Er is moeite met het onthouden van de te leren woordjes. Er is onvoldoende resultaat van intensief oefenen.
Engels is toch maar een lastige taal om te leren: woorden met verschillende betekenissen alleen omdat de klemtoon anders ligt, onregelmatige meervouds- en werkwoordsvormen, grappige voorzetsels en veel onlogische woorden, vier verschillende uitspraken bij één letter of lettercombinatie…..
Veel leraren en studenten zeggen dat Engels moeilijk is om te leren. De Engelse taal heeft meer woorden dan welke andere taal dan ook. Dat zorgt voor veel voorkomende spelfouten. De grootste woordenboeken bevatten ongeveer 600.000 woorden!
Nask is een vak van de natuurwetenschappen, het is een mengsel van de vakken natuurkunde en scheikunde. Nask gaat over alles wat er om je heen gebeurt. Je leert bij nask dus veel over het weer, krachten, beweging, elektriciteit, verbranden en stoffen.
Eigenlijk is de vakhavo hetzelfde als de reguliere havo, maar dan verrijkt met praktijk. Zo leren onze leerlingen samenwerken in projecten, krijgen ze gastlessen van mensen uit het bedrijfsleven, leren ze meer over bedrijven en instellingen en gaan hier ook op bezoek.
De natuurkunde houdt zich bezig met het bestuderen en beschrijven van allerlei verschijnselen in de natuur. Denk daarbij bijvoorbeeld aan elektriciteit, krachten, trillingen en golven, straling, beweging en tijd.
Vooral als je wiskunde echt heel moeilijk vindt, is wiskunde A de beste optie voor jou. Lukte dat vak in de onderbouw best aardig, ga dan voor wiskunde B. Met die variant word je namelijk op veel meer opleidingen toegelaten.