De vogel heeft de meeste overlevingskans als hij direct naar de dichtstbijzijnde vogelopvang wordt gebracht. Daar krijgt hij de deskundige hulp die hij nodig heeft. Breng de vogel naar ons vogelasiel (zie Contact) of bel de dierenambulance. Probeer niet zelf voor de vogel te zorgen.
Neem contact op met de eigenaar en maak afspraken over het ophalen van de duif. Zet de duif vervolgens in een doosje of hokje, zodat de eigenaar de gelegenheid heeft om de duif op te halen of op te laten halen. U kunt de duif ook een eind van huis (op zijn minst 10 km) los laten.
Om een verdwaalde postduif in nood te helpen, is het verstandig om de vondst direct te melden bij de landelijke organisatie NPO. Intussen is de duif erbij gebaat dat hij in een veilige, schone omgeving wat kan uitrusten, bijvoorbeeld in een doos. Een beetje water met wat suiker kan dan wonderen doen.
Voedsel. Op het menu staat voornamelijk plantaardig materiaal, zoals zaden, knoppen en bladeren. Net als oogstresten (granen) zijn deze te vinden op akkers, maar ook in de bebouwde omgeving is voldoende voedsel te vinden. Zoals in tuinen, maar ook rondslingerende etensresten zijn in trek.
Helpen met aansterken
De eigenaar van de duif kan op grote afstand wonen en vragen of het dier een paar dagen aan mag sterken waarna hij zijn weg kan vervolgen. Bij een uitgeputte duif kan dat soms wel 3 dagen duren. Je kunt de duif wel helpen met aansterken. Geef de vogel een paar dagen wat water en extra voer.
De duiven mogen niet worden gevoerd, omdat ze hun voedsel – zoals zaden en scheuten van planten – in de natuur vinden. Van verkeerd voedsel, zoals brood, patat en rijst, kunnen de duiven ziek worden.
Veel vogels zien er dan ook niet op hun paasbest uit, maar niet elke onverzorgde vogel is ziek. Dat is dus gelukkig niets om je zorgen over te maken. Als een vogel niet meer wil drinken, naar adem hapt, 'bol' zit en amper van zijn plek komt of zich sloom beweegt, dan is de kans dat de vogel ziek is, een stuk groter.
Duiven houden is niet moeilijk, maar het zijn sociale dieren die in de natuur in koppel leven. Hou daarom altijd twee of meer duiven samen.
Gewonde duif
Het is belangrijk om de wond proper uit te wassen (bij voorkeur met lauw water dat eerst gekookt heeft) en vervolgens te ontsmetten. Bij grote wonden kan je best ten rade gaan bij een ervaren fokker of dierenarts die de wond zal hechten.
De duiven mogen niet worden gevoerd, omdat ze hun voedsel - zoals zaden en scheuten van planten - in de natuur vinden. Van verkeerd voedsel, zoals brood, patat en rijst, kunnen de duiven ziek worden. Bovendien: als duiven teveel eten krijgen, hoeven ze minder tijd aan foerageren te besteden.
Zet de jonge vogel in een klein doosje, leg onder in het doosje tissuepapier en leg een handdoek over de bovenkant. Laat de vogel zoveel mogelijk met rust en kijk niet steeds onder de doek hoe het met hem gaat. Stress is dodelijk. Geef de jonge vogel geen vocht of voedsel.
De duif is een geharde vogel, die goed tegen de warmte en de kou kan. Echter een duif kan slecht tegen tocht en vocht! Dus de huisvesting moet zodanig zijn dat de duiven beschutting kunnen zoeken tegen het bovengenoemde. Droog, tochtvrij en voorzien van veel frisse lucht, al naar gelang de ruimte die beschikbaar is.
Een duif kan geen twee dagen zonder water maar wel zeven dagen zonder eten. Drinken is voor postduiven dan ook heel belangrijk en moet altijd aanwezig zijn op het hok.
Net als apen (en mensen) kunnen ze 'abstract denken'. Dat blijkt uit een onderzoek in Nieuw-Zeeland, waarover Nu.nl bericht. Wetenschappers trainden duiven in het rangschikken van plaatjes met één tot drie figuurtjes zoals cirkels en rechthoeken.
Meld vogelgriep
Schakel uw dierenarts in als de vogels verschijnselen van vogelgriep hebben. U moet een verdenking op vogelgriep melden bij het Landelijk meldpunt dierziekten: 045 - 546 31 88. Bel de dierenambulance via 114 als u wilde vogels ziet met verschijnselen van vogelgriep.
De meeste mensen komen maar weinig met duiven in aanraking. Ook als ze overlast hebben van duiven. De kans om ziek te worden, is dan erg klein. Als je ernstige overlast hebt, kun je wel veel in aanraking komen met duiven.
Duiven (maar ook andere vogels) dragen soms verschillende ziekteverwekkers bij zich, zoals bacteriën, virussen en schimmels. Mensen kunnen worden besmet als zij véél in aanraking komen met duiven. Door inademing van ziekteverwekkers ontstaan longziekten, zoals papegaaienziekte.
De geur van cayennepeper, ui, kaneel, peper of knoflook zorgt ervoor dat duiven snel op zoek gaan naar een andere plek. Hang reflecterende voorwerpen op om duiven af te schrikken. Met bijvoorbeeld aluminiumfolie of cd's weerspiegelt het licht, waardoor duiven niet goed zien en schrikken.
Knoflook en ui is een must
Natuurlijk zijn er nog veel meer kruiden die een positieve uitwerking hebben op de gezondheid van onze duiven. Knoflook en ui staan ongetwijfeld op nummer 1 en zou elke duivenmelker moeten geven. Je kunt heel simpel een teentje knoflook in het drinkwater doen.
Voer twee tot drie keer per dag kleine beetjes. Dertig tot vijfendertig gram voer per dag is voldoende. Soms hebben je duiven iets meer of minder nodig en hier zit het verschil tussen een duivenmelker en een duivenliefhebber.
Ook overdag rusten duiven uit; net als 's nachts, wederom afwisselend op de ene en andere voet staand of op beide. Daarbij kunnen ze zich met een vleugel steunen en het lichaam licht buigen. Rustende Rshewerse tuimelaars. Tijdens het rusten in slaaphouding trekken ze de kop in en laten de snavelpartij zakken.
Dit “Head-bobbing” zoals de beweging van de duivenkop officieel heet, heeft te maken met het aan zien komen van gevaar. Bewegingen in de omgeving worden het beste waargenomen wanneer de kop niet beweegt.
Wanneer je vogel met opgezette veren (ook wel bol zitten genoemd) gaat zitten, voelt je vogel zich niet lekker. Je vogel is dan vaker ook stiller en heeft minder zin om te spelen. Je vogel kan zelfs lusteloos op de grond in de hoek van de kooi gaan zitten. Wanneer je dit ziet ga je zo snel mogelijk naar de dierenarts!
Piepers zijn jonge duiven, en worden zo genoemd omdat ze het geluid produceren dat lijkt op gepiep. Ze piepen om hun ouders te vertellen dat ze nog wat willen eten.