Als je vaak te weinig eet kan je lichaam niet optimaal presteren. Je hebt weinig energie, een slecht concentratievermogen, je weerstand is verlaagd en je hebt het vaak koud. Soms vallen deze symptomen niet op door gewenning en komen ze pas naar boven wanneer men overstapt op een gezond en volwaardig voedingspatroon.
In principe kun je twee maanden in leven blijven zonder te eten. Maar daarmee is ook alles gezegd, want goed zul je je niet voelen. Zodra je niet meer eet slaan de vermoeidheid en duizeligheid al snel toe.
Als eerste een tekort aan energie of voedingsstoffen. Dat leidt tot een lager gewicht en het slechter functioneren van het lichaam. Dat komt vooral door de afname van spiermassa en het tekort aan eiwitten, essentiële vetzuren, vitamines en mineralen.
Honger hebben kan er weer voor zorgen dat je minder energie hebt, je je niet kan concentreren, je constant vermoeid bent… Niet heel gek als je te weinig eet, je krijgt te weinig voedingsstoffen binnen, waardoor het minder functioneert.
Heb je voor jouw gevoel en lege maag en heb je langer dan 3 tot 4 uur niets gegeten? Dan heb je maaghonger. Maaghonger is echter honger, het is een teken dat het tijd is om iets te eten.
Ons honger- en verzadigingsgevoel geeft aan wanneer het tijd is om te eten en wordt aangestuurd door o.a. ons zenuwstelsel en tal van hormonen. Zo veroorzaken een lege maag en de afscheiding van het hormoon ghreline een hongergevoel.
Een patiënt die geleidelijk uitdroogt heeft in het algemeen weinig klachten. Het geven van kunstmatig voeding en vocht kan daarentegen wel problemen oproepen, zoals benauwdheid (vocht achter de longen, als gevolg van het infuus).
In vetcellen wordt veel energie opgeslagen en de cellen gaan in verzet als er minder binnen komt. Die spaarstand kan lang blijven bestaan, tot jaren na het gewichtsverlies.
Uit ervaring is gebleken dat tijdens een vastenkuur van 5 dagen het lichaamsgewicht daalt met gemiddeld 2 kg. Het secundaire effect is dat na 5 dagen vasten de stofwisseling verhoogt blijft en dat ook met normaal gezond eten eventueel nog een aantal kilo's afgevallen wordt.
Dat je dik wordt van een calorie overschot is helemaal waar, maar dat betekent niet dat jezelf uithongeren zal leiden tot gewenste resultaten op de lange termijn. Wanneer je jezelf uithongerd en veel minder calorieën gaat eten gaat je lichaam in een spaarstand waardoor het efficienter omgaat met energie.
Eten na 8 uur is absoluut niet per definitie slecht. Ook niet als je wilt afvallen. Je komt er in principe ook niet van aan, als het binnen je energiebehoefte past. Het is echter verleidelijk om 's avonds ongezonde producten te pakken en/of (veel) meer te eten dan je eigenlijk had gepland.
Je kunt gezond leven door gezond te eten, niet te roken en voldoende te bewegen en ontspannen. Door gezond te leven verklein je de kans op ziekten.
Door te vasten wordt het lichaam in een soort spaarstand gezet en gaat het lichaam zijn reserves aanboren. Niet alleen de glucose- en vetvoorraad maar ook de verouderde en beschadigde immuuncellen worden opgeruimd. Door te vasten gaan je stamcellen vervolgens nieuwe witte bloedcellen aanmaken.
Ook hier geeft wetenschappelijk onderzoek weer klinkende cijfers aan: je metabolisme versnelt met maar liefst 24% als je alleen water drinkt. Gek genoeg doet je stofwisseling dit puur omwille van het extra water; het gebeurt dus zonder dat je op dieet bent of extra op je eten let!
Als je echt maar 1 maaltijd per dag eet, dan is de kans echt groot dat je afvalt. Een normale maaltijd bevat meestal ongeveer tussen de 500 en 800 kcal. Als je gezond eet dan zal je veel moeite moeten doen om in een maaltijd bijvoorbeeld 1000 of 1400 kcal in te nemen.
De zogenaamde spaarstand, waarbij je helemaal niet meer afvalt, is echter onzin. Zolang je meer calorieën verbrandt dan er binnenkomen, zul je blijven afvallen. En andersom geldt ook: krijgt je lichaam helemaal geen calorieën meer binnen, dan zul je na verloop van tijd écht verhongeren.
Uit onderzoek blijkt dat het meeste lichaamsvet je lichaam verlaat via je longen. Als je tien kilo lichaamsvet verliest, adem je 8,4 kilo uit via je longen. Het vet wordt uitgeademd in de vorm van koolstofdioxide. De overige 1,6 kilo vet verlaat je lichaam via lichaamssappen, zoals urine, zweet en zelfs tranen.
Resomeren: het laten verdwijnen van het lichaam in een waterige oplossing van het chemische goedje kaliumhydroxide. Resomeren gebeurt al bij dieren, maar voor voor de mens is het in Nederland nog verboden. In Canada en sommige staten in Amerika kan het al wel langer.
De helft van de patiënten overlijdt binnen 13 dagen na het stoppen met eten en drinken. U heeft zelf ook enige invloed op de tijdsduur. Als u besluit om toch iets te drinken (meer dan een half kopje per dag), dan kunt u hiermee het proces vertragen. De periode tot overlijden kan dan enkele weken tot maanden duren.
Het doodsmasker, ook wel bekend als facies Hippocratica, is een fenomeen dat optreedt tijdens het naderend overlijden. Het veranderende gelaat van een stervende vertoont kenmerken zoals bleekheid, wasachtigheid en de ogen van gebrokenheid.
Wanneer mensen aan het sterven zijn is een stokkende ademhaling een teken dat de dood dichterbij komt. De ademhaling kan stil vallen en daarna weer met een diepe zucht op gang komen. De tijd tussen de ademteugen wordt langer en langer, dit kan soms oplopen tot wel 30 seconden.
Gerommel en geborrel in je buik
Het is soms wat gênant, maar het is doodnormaal. Je dunne darm is bezig met de grote schoonmaak. Tussen de maaltijden in trekken de darmen zich een aantal keer krachtig samen om achtergebleven etensresten op te ruimen. Ook gassen worden daarbij verplaatst en dat hoor je.
Antwoord: mythe!
Je maag kan niet fysiek krimpen. Ze blijft even groot wanneer ze leeg is, ongeacht wat je ervoor hebt gegeten. En zodra je weer normaal begint te eten en drinken, dan zet ze weer uit.
Naarmate het voedsel uit de maag verdwijnt, blijven er gassen, vloeistoffen en wat vaste bestanddelen over. Als dat boeltje door je darmen verder wordt samengeperst, dan ontstaat het bekende geknor. Dat betekent dus niet per se dat je honger hebt, maar vooral dat je al hebt gegeten.