Sluit de zwarte draad aan op de 'L'. De blauwe op de 'N' en de groen gele op de aarde. Let op dat er na het aansluiten geen koper van de draden meer zichtbaar is. Zo voorkom je de kans op kortsluiting.
Wat gebeurt er als je draden verkeerd (om) aansluit? Als je een draad verkeerd om aansluit dan maakt dat voor de werking van de lamp of lichtbron niets uit. Een lichtbron gaat gewoon branden als je de draden verkeerd om aansluit.
De zwarte draad is de schakeldraad. Hier staat alleen spanning op als de schakelaar aan staat. De bruine draad is de fasedraad en zorgt voor de stroomtoevoer. Hier staat altijd spanning op.
De fasedraad leidt doorgaans de stroom naar de schakelaar of naar de contactdoos en wordt aangeduid met de letter 'L'. De nuldraad (of nulleider) voert doorgaans de stroom van de verbruiker terug naar het elektriciteitsnet. Deze draad heeft een blauwe mantel en wordt aangeduid met de letter 'N'.
De blauwe stroomdraad zorgt voor de afvoer van stroom uit uw woning. Zo zorgt de combinatie van een bruin en blauw stroomdraad dus voor een gesloten stroomkring. Aan de blauwe stroomdraad wordt de letter 'N' gekoppeld. De 'N' staat hierbij voor “nul”, omdat er normaliter geen spanning op dit stroomdraad staat.
Enkelpolige schakeling aansluiten
Een éénpolige schakelaar beschikt over 2 aansluitingen; 1 fasedraad en 1 schakeldraad. Bij deze schakeling wordt alleen de schakeldraad onderbroken. In dit geval loopt de schakeldraad naar de lamp, de draad wordt dan ook wel lampendraad (L) genoemd.
Stel je wil een spanningsrail of en ander verlichtingsproduct gaan installeren, maar er is geen aarding mogelijk. Is het dan wel veilig? Kort antwoord: nee, bij metalen armaturen wordt het aansluiten van randaarde sterk aanbevolen.
Let op dat u de juiste kleur draad met elkaar verbindt. Verbind de zwarte of bruine draad uit de lamp met de zwarte of bruine draad uit het plafond. Verbind de blauwe draden met elkaar en sluit tot slot, indien mogelijk, ook de geel-groene aardedraad aan.
Onthoud: de zwarte draad is het schakeldraad, deze voert de stroom door naar bijvoorbeeld de lamp. De bruine draad is de fasedraad. Hier staat continu spanning op en is de aanvoer van stroom naar de schakelaar. Bruin draad gaat in het P contact; dit staat vaak aan de achterzijde.
Een halogeenlampje mag niet aangeraakt worden met blote handen, omdat de huid vaak wat vettig kan zijn. Dit vet zou dan verbranden zodra u de lamp aan zet. Hierdoor kan het halogeenlampje beschadigen.
Het beste antwoord. De zwarte draad vanuit het plafond moet je aansluiten op de bruine draad in de lamp, want zo komt inderdaad de spanning op het contact dat je normalieter niet kan aanraken bij het uitschroeven van de lamp. De blauwe draad komt dan natuurlijk op de blauwe.
In meeste gevallen wordt het flikkeren van een lamp veroorzaakt door een verandering in voltage, waardoor het licht opeens gedimd wordt. Maar er zijn ook andere mogelijkheden. We kunnen met zekerheid zeggen dat TL buizen meer knipperen dan LED verlichitng.
Nuldraad (N)
De afkorting 'N' staat voor het Engelse woord 'neutral'. De nuldraad of de nulleider is blauw gekleurd en is meestal (maar niet altijd) elektrisch gekoppeld met de aarde. De nuldraad heeft vrijwel geen spanning ten opzichte van de aarde.
Schakel altijd de stroom uit wanneer u aan elektriciteit werkt. In principe hoeft u alleen de stroomkring waaraan u werkt uit te schakelen, maar het veiligst is om de aardlekschakelaars of hoofdschakelaar af te zetten (door de hendeltjes naar beneden te doen).
Het streepje snijdt de cirkel om te laten zien dat de knop de stroom niet volledig uitzet: het apparaat gaat in een standby-modus. Een lijn binnenin de cirkel, of een lege cirkel, betekent dat het apparaat helemaal in- of uitgeschakeld is.
De kleur nuldraad (vaak aangeduid met N) was vroeger rood en is tegenwoordig blauw. De kleur aardedraad (vaak aangeduid met een “antenne”-symbool) was vroeger grijs en is tegenwoordig geel/groen. De zwarte schakeldraad en de blanke draad zijn gelijk gebleven.
In je huis is de plusdraad bruin gekleurd en de - draad blauw.
De bruine draad vervoert de stroom van de schakelkast naar de lamp, de zwarte draad dient voor het onderbreken van de kring. De bruine draad dient u aan te sluiten op de klem die gemerkt is met een P of L. Aan de andere zijde sluit u de zwarte schakel draad aan.
De nuldraad (blauw) is de draad waar geen spanning op staat en zorgt er voor dat bij het gebruik van elektrische apparaten een gesloten stroomkring ontstaat. Je kunt deze veilig aanraken. De schakeldraad (zwart) is de draad die tussen een apparaat en de schakelaar zit.
Voor schakelaars en lichtpunten gebruik je een 16A automaat met een XVB kabel met een diameter van 1,5mm².
Fasedraad (bruin)
Fasedraad is te herkennen aan de bruine kleur en heeft als functie de stroomtoevoer. Dit betekent dat er op bruine stroomdraden altijd 230V spanning staan. Fasedraad wordt ook wel plusdraad genoemd.