Wordt je verdacht van een winkeldiefstal, raadpleeg dan altijd een advocaat en laat een advocaat bij het politieverhoor aanwezig zijn. De mate van bedreiging en geweld als strafverzwarende omstandigheden gelden ook bij andere vormen van diefstal.
Doe aangifte van diefstal bij de politie
Er zijn een paar manieren om aangifte te doen als je bent bestolen: Online: doe aangifte op de website van de politie. Telefonisch: bel de politie via 0900-8844. Op een politiebureau bij je in de buurt.
Als u aangehouden bent wegens winkeldiefstal, dan wordt u vervolgd. U krijgt dat een taakstraf, geldboete of gevangenisstraf opgelegd. Als u voor de eerste keer vervolgd wordt voor een eenvoudige diefstal, krijgt u meestal een boete en soms een voorwaardelijke vrijheidsstraf.
Bij diefstal of inbraak waarbij geen dreiging of geweld is gebruikt, gaat het over het algemeen om een eenvoudig, licht misdrijf: de officier van justitie eist maximaal 1 jaar gevangenisstraf. Lichte misdrijven worden door de politierechter behandeld.
Diefstal wordt gezien als een zwaar delict: een misdrijf (en geen overtreding). De maximumstraf is dan ook niet mild: er kan maximaal vier jaar gevangenisstraf opgelegd worden of een geldboete van de vierde categorie (zo'n 20.000 euro). De rechter heeft bij diefstal ook de mogelijkheid om een taakstraf op te leggen.
Voor een eenvoudige diefstal kan een maximale straf worden opgelegd van 4 jaar gevangenisstraf of een geldboete van maximaal € 20.000. Strafrechters hanteren hun eigen oriëntatiepunten bij het bepalen van de straf: de zogeheten LOVS-oriëntatiepunten.
U heeft het recht om te weten van welk strafbaar feit u wordt verdacht. U hoeft de vragen niet te beantwoorden (zwijgrecht). U heeft het recht om vóór het (eerste) verhoor vertrouwelijk met een advocaat te praten. U heeft recht op de aanwezigheid van een advocaat tijdens het verhoor om u bij te staan.
Bewijs van diefstal
Bewijsmiddelen kunnen bijvoorbeeld zijn getuigenverklaringen of camerabeelden. De werkgever doet er verstandig aan werknemer eerst zijn reactie te vragen op de geconstateerde feiten. Mogelijk is er een andere verklaring voor het meenemen van geld of goederen en geen sprake van diefstal.
naamw. Uitspraak: ['minimʏm] Verbuigingen: mini|ma (meerv.) het minste, het kleinste wat mogelijk of toegestaan is Voorbeelden: `We proberen de schooluitval tot een minimum te beperken.
Misdrijven komen altijd op uw strafblad, zoals diefstal of mishandeling. Ook als de rechter u vrijspreekt. Voor overtredingen krijgt u soms een strafblad.
Wanneer een winkeldief op heterdaad wordt betrapt, belt u de politie via 112. Terwijl de politie onderweg is, start u zelf de aangifte via politie.nl/winkeldiefstal. De politie ontvangt alle gegevens direct online. Samen controleren wij de aangifte en plaatst u een digitale handtekening.
Buitengerechtelijke afdoening van winkeldiefstal
De Officier van Justitie zal na het politieverhoor overleg plegen met de politie over de gang van zaken van het verhoor. Na het politieverhoor kan de Officier van Justitie besluiten de winkeldiefstal buitengerechtelijk af te doen.
“Die boete kan oplopen tot 350 euro en wordt ofwel ter plaatse – hetzij met de kaart hetzij via de qr-code – ofwel binnen de 15 dagen betaald. Gebeurt dat niet, dan volgt er vanuit het parket systematisch een dagvaarding en komt de winkeldief voor de rechtbank.
Wanneer en hoe kan ik aangifte doen bij de politie? Van ernstige misdrijven moet u aangifte doen bij de politie. Bij andere strafbare feiten bepaalt u zelf of u aangifte doet. Bent u slachtoffer van een klachtdelict, dan kan de verdachte alleen vervolgd worden als u aangifte doet.
Diefstal is een in het strafrecht als misdrijf aangemerkt delict dat bestaat uit het op onrechtmatige wijze eigenhandig in bezit nemen van andermans eigendom. Voorbeelden zijn zakkenrollerij, kunstroof en struikroverij. Wie zich schuldig maakt aan diefstal wordt een dief genoemd, een vrouwelijke dief is een dievegge.
Het wetboek van strafrecht plaatst diefstal onder de noemer misdrijven. In artikel 310 wetboek van strafrecht staat uitgelegd wat diefstal is: “Hij die enig goed dat geheel of ten dele aan een ander toebehoort wegneemt, met het oogmerk om het zich wederrechtelijk toe te eigenen“.
Wat is diefstal? De juridische term van diefstal is "gewone diefstal". De wet stelt dat hij die een zaak die hem niet toebehoort, bedrieglijk wegneemt, schuldig is aan diefstal.
Er zijn verschillende vormen van diefstal, zoals winkeldiefstal, diefstal met geweld, diefstal van vervoermiddelen, zakkenrollerij, tasjesroof en straatroof, inbraak, ram en plofkraken en overval en beroving. Alle vormen van diefstal hebben met elkaar gemeen dat er sprake is van onrechtmatig toe eigenen van goederen.
Zware diefstallen zonder geweld of bedreiging (door middel van braak en/of inklimming en/of gebruik valse sleutels.
Diefstal en verduistering kan leiden tot een gevangenisstraf. De politie zal veelal eerst afwachten wat de werkgever zelf onderneemt en vaststelt, zeker als het gaat om vergrijpen voor geringe bedragen en/of als het ontslag van de werknemer op zich al als een passende sanctie wordt gezien.
Dan geeft de politie de zaak door aan de officier van justitie. De officier van justitie behandelt de zaak verder. Je ontvangt een brief van het Openbaar Ministerie met het formulier 'Gegevens slachtoffer' en Wensenformulier. Meestal ontvang je tegelijkertijd ook het formulier 'Verzoek tot schadevergoeding'.
Wanneer u verdacht wordt van het plegen van een misdrijf, dan kunt u worden aangehouden en ondervraagd worden door de politie. De Officier van Justitie kan daarna besluiten tot vervolging over te gaan en kan u daartoe een dagvaarding toezenden.
U bent onschuldig tot het tegendeel bewezen is
Als verdachte bent u nog geen dader. Want in Nederland bent u onschuldig totdat: een strafrechter u in zijn uitspraak schuldig verklaart of. de officier van justitie u via een strafbeschikking schuldig verklaart.
De rechter kan uw zaak bij verstek behandelen. Hij behandelt uw zaak dan zonder uw aanwezigheid en zonder dat u uw advocaat daartoe heeft gemachtigd. Soms verleent de rechter geen verstek, omdat hij het nodig vindt dat u aanwezig bent. De zaak wordt dan uitgesteld en u wordt nogmaals opgeroepen.
Straffen flessentrekkerij
De straf op flessentrekkerij kan bestaan uit een werkstraf maar zeker ook uit gevangenisstraf. Dit hangt onder andere af van de omvang van de zaak. Wanneer u vaker dit strafbare feit heeft gepleegd, dan wordt er in de regel een zwaardere straf opgelegd (recidivist).